Fitness10 powodów, dla których warto jeść czekoladę

10 powodów, dla których warto jeść czekoladę

10 powodów, dla których warto jeść czekoladę

Czekolada, jak wszystkie słodycze, jest tucząca i zawiera sporo cukru. Mimo to warto ją przegryzać od czasu do czasu. Dlaczego? Ponieważ miazga kakaowa, z której jest sporządzana, posiada także sporo zalet, między innymi zawiera dużo magnezu. Oto przyczyn, dla których możemy sięgać po ten smakołyk bez poczucia winy.

Czekolada jest tucząca i zawiera sporo cukru. Mimo to warto się na nią skusić od czasu do czasu. Dlaczego? Ponieważ miazga kakaowa, z której jest produkowana, posiada także sporo zalet, między innymi zawiera dużo magnezu. Oto 10 powodów, dla których warto sięgać po ten smakołyk bez poczucia winy.

Wszyscy wiemy, że zawiera magnez. Do czego potrzebny jest nam ten pierwiastek? Spełnia w organizmie bardzo ważną funkcję - przede wszystkim odpowiada za rozbudowę i prawidłowe funkcjonowanie tkanki mięśniowej oraz kostnej.

Ci z nas, którzy mają niedobory tego pierwiastka, cierpią zwykle na bóle mięśni, częściej łapią ich skurcze w nogach, a ich kości są bardziej podatne na złamania. Na niedobory magnezu narażone są w szczególności osoby pijące duże ilości kawy i alkoholu, a także kobiety przyjmujące hormonalne środki antykoncepcyjne. Aby uzupełnić niedobory w diecie, wystarczy jedna lub dwie kostki dziennie.

Tekst: Anna Loska na podst. Cosmopolitan.fr/(AL)/(kg), kobieta.wp.pl

1 / 9

Opóźnia pojawianie się zmarszczek

Obraz
© 123RF

Czekolada zawiera przeciwutleniacze: witaminy A, C oraz E. Te substancje powodują spowolnienie procesów starzenia i szybszą regenerację komórek.

Oczywiście, jedzenie witamin i czekolady nie zastąpi zapewne kremu przeciwzmarszczkowego, ale na pewno pomoże utrzymać dłużej świeży i młody wygląd skóry.

2 / 9

Obniża poziom cholesterolu we krwi

Obraz
© 123RF

Miazga kakaowa zawiera kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Oczywiście, aby tak się stało, lepiej nie sięgać po czekolady znanych firm cukierniczych.

Zawierają one z reguły duże ilości cukru w stosunku do niewielkiej ilości miazgi kakaowej. Zamiast nich kupujmy czekolady gorzkie. Na półkach sklepowych znajdziemy produkty o dużej zawartości kakao (np. 70 proc.). Te są najlepsze, jeśli chcemy obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu.

3 / 9

Ma działanie pobudzające

Obraz
© 123RF

Lista zawartych w czekoladzie substancji, mających pozytywny wpływ na nasze zdrowie, jest długa. Oprócz witamin A, C i E oraz magnezu, zawiera także witaminy B, B2 i PP, pokaźne ilości potasu, wapnia i żelaza, czyli wszystkich pierwiastków niezbędnych organizmowi do właściwego funkcjonowania.

Poza tym ma w swoim składzie kofeinę i teobrominę, dwie substancje, które mają działanie pobudzające. Lepiej więc nie łączyć filiżanki kawy z czekoladą - może to spowodować drżenie rąk i bezsenność.

4 / 9

Wpływa na piękny uśmiech

Obraz
© 123RF

Słodycze szkodzą zębom, ale w przypadku gorzkiej czekolady zagrożenie próchnicą rekompensowane jest przez dużą zawartość wapnia, podstawowego budulca zębów i kości.

Po zjedzeniu czekolady najlepiej umyć zęby lub przynajmniej sięgnąć po gumę do żucia - dostarczymy sobie wapnia i nie ryzykujemy przy tym próchnicy.

5 / 9

Pomaga w stanach depresyjnych

Obraz
© 123RF

Niektórzy z nas mają zwyczaj leczyć złe samopoczucie psychiczne poprzez objadanie się słodyczami. No cóż... nie jest to taki zły pomysł.

Czekolada zawiera flawonoidy - substancje, które stymulują pracę układu krwionośnego, a przede wszystkim pobudzają krążenie krwi. Szybszy przepływ osocza przez mózg powoduje zaś, że zły humor i stany depresyjne przebiegają łagodniej albo zupełnie ustają.

6 / 9

Jest lekkostrawna

Obraz
© 123RF

Mimo że zawiera sporo tłuszczów, jest stosunkowo lekkostrawna. Wynika to z faktu, iż większość tłuszczów, jakie znajdują się w tym smakołyku, to tłuszcze nienasycone (wyjątek stanowi jednak czekolada mleczna, która posiada także tłuszcze nasycone).

Kostka gorzkiej czekolady pomoże więc, kiedy zaczynamy odczuwać pierwszy głód (dostarczamy organizmowi substancji energetycznych) i nie obciąży naszego układu trawienia.

7 / 9

Miesiączki są mniej bolesne

Obraz
© 123RF

To także zawdzięczamy wysokiej zawartości magnezu. Niedobory tego składnika mineralnego, oprócz wspomnianych wcześniej problemów, powodują także bolesne miesiączkowanie.

Dlatego też kobietom narzekającym na bolesne miesiączki można polecić - obok tabletek przeciwbólowych - spożywanie czekolady.

8 / 9

Zmniejsza podatność na stres

Obraz
© 123RF

I to także dzięki wysokiej zawartości magnezu. Oprócz tego, że ten pierwiastek wywiera pozytywny wpływ na funkcjonowanie mięśni, wpływa na ogólne rozluźnienie organizmu.

A wtedy łatwiej nam się uspokoić, nawet podczas stresującej sytuacji. Dlatego jeśli czeka nas trudne spotkanie w pracy albo egzamin - sięgnijmy wcześniej po kostkę czekolady.

9 / 9

Jest smaczna!

Obraz
© 123RF

Większość z nas przepada za jej smakiem. Należy dodać, że jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, kostka czekolady w takim momencie jest najlepszym wyborem.

W porównaniu do batonów i innych słodkości, zawiera stosunkowo mało cukru, tłuszczów cukierniczych oraz innych szkodliwych dodatków (np. konserwantów), które występują np. w ciasteczkach z długim terminem ważności.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (26)