10 powodów, dla których warto jeść czekoladę
Uzupełnia niedobory magnezu w organizmie
Czekolada, jak wszystkie słodycze, jest tucząca i zawiera sporo cukru. Mimo to warto ją przegryzać od czasu do czasu. Dlaczego? Ponieważ miazga kakaowa, z której jest sporządzana, posiada także sporo zalet, między innymi zawiera dużo magnezu. Oto przyczyn, dla których możemy sięgać po ten smakołyk bez poczucia winy.
Czekolada jest tucząca i zawiera sporo cukru. Mimo to warto się na nią skusić od czasu do czasu. Dlaczego? Ponieważ miazga kakaowa, z której jest produkowana, posiada także sporo zalet, między innymi zawiera dużo magnezu. Oto 10 powodów, dla których warto sięgać po ten smakołyk bez poczucia winy.
Wszyscy wiemy, że zawiera magnez. Do czego potrzebny jest nam ten pierwiastek? Spełnia w organizmie bardzo ważną funkcję - przede wszystkim odpowiada za rozbudowę i prawidłowe funkcjonowanie tkanki mięśniowej oraz kostnej.
Ci z nas, którzy mają niedobory tego pierwiastka, cierpią zwykle na bóle mięśni, częściej łapią ich skurcze w nogach, a ich kości są bardziej podatne na złamania. Na niedobory magnezu narażone są w szczególności osoby pijące duże ilości kawy i alkoholu, a także kobiety przyjmujące hormonalne środki antykoncepcyjne. Aby uzupełnić niedobory w diecie, wystarczy jedna lub dwie kostki dziennie.
Tekst: Anna Loska na podst. Cosmopolitan.fr/(AL)/(kg), kobieta.wp.pl