GotowaniePrzepisy5 pomysłów, jak wykorzystać dojrzałego banana

5 pomysłów, jak wykorzystać dojrzałego banana

5 pomysłów, jak wykorzystać dojrzałego banana
Źródło zdjęć: © flickr.com | Pedro Alonso
Monika Katarzyna Krupska

Bananów z czarną skórką nie należy wyrzucać. Z tych tropikalnych owoców możemy zrobić smoothie, chleb, lody, a także ciasteczka. Sposobów na nie jest co nie miara. Podpowiadamy smaczne przepisy.

1 / 5

Smoothie na każdy dzień

Obraz
© Fotolia

Choć banany nie należą do najmniej kalorycznych owoców, to mało kto może się im oprzeć. Jeśli nie mamy na nie w tej chwili ochoty, to możemy je zamrozić. Owoce wystarczy obrać ze skórki, pokroić na 2-centymetrowe plasterki i ułożyć na papierze śniadaniowym. Kolejnym krokiem jest zawinięcie ich i włożenie do foliowej siatki, którą umieszczamy w zamrażarce. Tak spakowane banany przetrwają długie miesiące. Owoce można potem zblendować do smoothie. Pamiętajcie, aby banany zamrozić owinięte w papier śniadaniowy, bo inaczej wyjmiemy kostki lodu.

2 / 5

Słodkie ciasteczka

Obraz
© WP.PL

Dojrzałe banany mają przewagę glukozy i są bardzo słodkie. Co za tym idzie idealnie nadają się na przekąskę albo na deser. Pyszne ciasteczka przygotujemy z: ½ filiżanki płatków owsianych,1 dojrzałego, rozgniecionego banana, łyżki masła orzechowego, szczypty soli, szczypty cynamonu i 3 łyżek dowolnych suszonych owoców (proponujemy rodzynki). Wszystkie składniki należy wymieszać, do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie z masy formujemy ciasteczka, układamy na papier pieczeniowy na blaszczce i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Ciasteczka są gotowe po niespełna 15 minutach.

3 / 5

Naleśniki na śniadanie

Obraz
© 123RF.COM

Bananowych naleśników podobno nie trzeba nikomu przedstawiać. Są one szybkie, smaczne i idealne na śniadanie. Aby przygotować jedną porcję do miski z rozgniecionym bananem należy dodać jajko, 40g mąki ryżowej, szklankę mleka lub szklankę wody, szczyptę proszku do pieczenia i optymalnie 10g odżywki białkowej (to dla sportowców). Ciasto może mieć grudki z bananów, jednak lepiej aby konstystencja była płynna. Gotową masę wylewamy na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy z każdej strony przez około 3 minuty. Gotowego naleśnika dekorujemy na talerzu cukrem pudrem, syropem klonowym lub bitą śmietaną.

4 / 5

Chleb bananowy

Obraz
© 123RF.COM

Te najbardziej miękkie banany, których skórka jest bardzo ciemna idealnie nadają się do przygotowania domowego chleba. Dwa lub trzy banany należy rozdrobnić widelcem dodać do nich 60 ml oleju, 2łyżki cukru, 1,5 szklanki mąki pszennej, szczyptę soli i łyżeczkę proszku do pieczenia. Bananowe ciasto należy dokładnie wymieszać i przełożyć do wyłożonej formą do pieczenia prostokątnej blaszki. Chleb pieczemy około 1 godziny. Wyjmujemy z piekarnika, gdy wbity w nie patyczek drewniany będzie suchy. Fani różnych orzechów i płatków migdałowych przed upieczeniem mogą je dodać do ciasta.

5 / 5

Lody domowe przepis

Obraz
© 123RF.COM

Lody są dobre o każdej porze roku. Jeszcze lepiej smakują, gdy przyrządzimy je sami w domu. Bananowe lody są proste w przygotowaniu, ale na ich zjedzenie musimy poczekać nawet całą noc. Owoce obieramy, blendujemy z 4 łyżkami jogurtu naturalnego (ew. kefir) i 2 łyżkami miodu. Aby smak nie był jednolity, można dodać kawałki skruszonej czekolady, żurawinę czy różne orzechy do środka. Następnie masę przelewamy w małe pojemniczki, które przykrywami folią i wkładamy na noc do zamrażarki. Lody można jeść już następnego dnia.

Źródło artykułu:WP Kobieta
jedzenieprzepisybanany

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (61)