5 prostych koktajli na lepszą odporność
Zielony koktajl z chlorellą
Składniki: 3 dojrzałe kiwi, 2 dojrzałe banany, 1 pomarańcza, 1 mały pęczek pietruszki, 1 dojrzałe małe awokado, 150 ml wody, 1 płaska łyżeczka chlorelli.
Przygotowanie: obrać kiwi, banany, pomarańczę i awokado. Pokroić produkty w mniejsze kawałki i dokładnie zmiksować. Dodać wody, wsypać chloerellę i ponownie wymieszać.
Koktajl truskawkowy z kiwi
To połączenie probiotyków dbających o nasze jelita, które także odpowiadają za odporność organizmu i sporej dawki witaminy C, wzmacniające system immunologiczny.
Składniki: 200 g mrożonych truskawek, 100 g jogurtu naturalnego, 1 dojrzałe kiwi, kawałek korzenia imbiru
Przygotowanie: kiwi obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Rozmrożone truskawki zmiksować z kiwi, obranym imbirem i jogurtem.
Koktajl dyniowy
Dynia to jedno z najzdrowszych jesiennych warzyw. Działa przeciwzapalnie, wzmacnia organizm i oczyszcza go ze zbędnych produktów przemiany materii.
Składniki: 1 szklanka miąższu z dyni (startego na drobnych oczkach), połowa dojrzałego mango, 5 goździków w proszku, 100 ml wody.
Przygotowanie: goździki utrzeć w moździerzu. W blenderze połączyć mango i dynię, dolewając trochę wody. Doprawić do smaku i wymieszać.
Koktajl z selera
Seler to produkt polecany w okresach rekonwalescencji po chorobie. Warto go jednak jeść nawet gdy nie chorujemy – działa detoksykująco, a tym samym poprawia odporność organizmu.
Składniki: 3 laski selera naciowego, garść liści pietruszki, 2 dojrzałe kiwi, 1/2 awokado, 1 banan.
Przygotowanie: warzywa i owoce umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Zmiksować wszystko, delikatnie uzupełniając mieszankę wodą, aby uzyskać odpowiednią, jednolitą konsystencję.