FitnessAby w domu było mniej zarazków – mycie, dezynfekowanie, suszenie

Aby w domu było mniej zarazków – mycie, dezynfekowanie, suszenie

Nigdy nie uda Ci sprawić, że w twoim otoczeniu nie będzie żadnych zarazków. Nie ma takiej potrzeby, nie wszystkie bakterie są złe. A nawet jeśli w naszym otoczeniu znajdują się „złe” bakterie, wystarczy jedynie zmniejszyć ryzyko infekcji tam, gdzie zarazki mogą się rozprzestrzeniać. Czynności, które wykonujesz na co dzień sprawiają, że pozbywasz się części bakterii nawet nieświadomie, jeśli będziesz miała świadomość czynności, które zabijają zarazki będziesz mogła wypowiedzieć im wojnę.

Aby w domu było mniej zarazków – mycie, dezynfekowanie, suszenie
Źródło zdjęć: © WP.PL

30.08.2010 | aktual.: 08.09.2010 14:41

Nigdy nie uda Ci sprawić, że w twoim otoczeniu nie będzie żadnych zarazków. Nie ma takiej potrzeby, nie wszystkie bakterie są złe. A nawet jeśli w naszym otoczeniu znajdują się „złe” bakterie, wystarczy jedynie zmniejszyć ryzyko infekcji tam, gdzie zarazki mogą się rozprzestrzeniać. Czynności, które wykonujesz na co dzień sprawiają, że pozbywasz się części bakterii nawet nieświadomie, jeśli będziesz miała świadomość czynności, które zabijają zarazki będziesz mogła wypowiedzieć im wojnę.

Każdego dnia myjesz różne przedmioty, po to, aby były czyste. Jeśli będziesz je myła w odpowiedni sposób pozbędziesz się nie tylko brudu, ale i bakterii. Usunięcie dużej ilości zarazków poprzez mycie wcale nie jest trudne, wystarczy to robić w odpowiedni sposób. Aby mycie było jednoznaczne z usunięciem bakterii wystarczy stosować detergent rozpuszczony w ciepłej wodzie. Każdy przedmiot należy jednak przetrzeć, a nawet wyszorować, wtedy na pewno zlikwidujesz brud i zarazki, aby móc ponownie używać danego przedmiotu należy dokładnie go opłukać pod ciepłą, bieżącą wodą. Metoda jest odpowiednia do odkażania praktycznie wszystkich przedmiotów, nawet tych, których używamy do jedzenia lub przygotowywania potraw, takich jak np. naczynia czy sztućce.

Zastanawiałaś się kiedyś co dzieje się z bakteriami, które znajdują się na jedzeniu, kiedy je spożywasz? Jedzenie zazwyczaj nie jest niebezpieczne dla zdrowia, ale musisz być bardzo ostrożna kiedy przygotowujesz posiłek z produktów, które podlegają obróbce termicznej przed podaniem. Dokładne gotowanie jedzenia zmniejszy ilość zarazków w żywności do poziomu, który jest bezpieczny. Drobnoustroje giną w wysokich temperaturach, a więc im wyższa temperatura, tym więcej zabitych bakterii.

Czasem zachodzi potrzeba zdezynfekowanie jakichś powierzchni. Higienicznych środków czyszczących i chemicznych środków do dezynfekcji należy używać wtedy, kiedy podgrzewanie lub pranie jest niewłaściwe lub niepraktyczne. Zalecane jest używanie takich środków do czyszczenia dużych powierzchni, np. blatów kuchennych czy toalet. Pamiętajmy, że używając środków czyszczących powinnyśmy zawsze zakładać gumowe rękawice, które uchronią nasze dłonie przed działaniem detergentów, bo przecież to, co jest niebezpieczne dla bakterii może być też niebezpieczne dla skóry naszych rąk.

Wszelkie miejsca, w których panuje wilgoć są idealne do rozwoju bakterii. Właśnie dlatego tak bardzo ważne jest, aby osuszać wszelkie myte przedmioty. Ponowne użycie umytych, ale wilgotnych przedmiotów może okazać się niebezpieczne. Należy pamiętać też o suszeniu akcesoriów do sprzątania. Ścierki, ręczniki, zmywaki, mopy należy nie tylko wyprać, ale i dokładnie wysuszyć, tylko to pozwoli na pozbycie się bakterii z ich powierzchni.

Pamiętajmy, że nawet najdokładniejsze mycie, szorowanie, dezynfekowanie i suszenie nie będzie skuteczne, jeśli nie będziemy tego robić regularnie. Warto zaangażować w porządki wszystkich członków rodziny, także dzieci, aby od najmłodszych lat miały świadomość, jak niebezpieczne mogą być zarazki i jak z nimi walczyć. Angażując dziecko w porządki musisz jednak zwrócić szczególną uwagę na to, aby szczelnie zamknąć pojemniki z detergentami, najlepiej trzymać je w miejscach niedostępnych dla dzieci. Maluchy absolutnie nie winny mieć kontaktu z detergentami, mogą natomiast wycierać do sucha umyte przedmioty. Sama również Przestrzegaj zaleceń producenta dotyczących stosowania środków czystości.

Komentarze (0)