Ajerkoniak. Podajemy prosty przepis
Ajerkoniak to słodki trunek na bazie jajek. Jest to idealny dodatek do deserów i kaw, można modyfikować przepis na ten alkohol, dodając do butelek laskę cynamonu lub wanilii. Jak przygotować ajerkoniak? Podajemy prosty przepis.
Ajerkoniak ma słodki i delikatny smak i właśnie dlatego jest częstym dodatkiem do deserów, ciast czy lodów. Jest także używany jako syrop do kawy. Ajerkoniak to typowy alkohol domowy. Nie można kupić go w sklepie. Często ten rodzaj trunku mylony jest z Advocatem.
Co to jest ajerkoniak?
Ajerkoniak – jest to likier jajeczny o dużej gęstości, którego głównymi składnikami są jajka, cukier i brandy. Brandy, które dodajemy do ajerkoniaku, sprawia, że trunek jest ciemniejszy. Przepis na ajerkoniak można modyfikować na różne sposoby, zarówno go urozmaicać, dodając laskę wanilii, cynamonu czy czekoladę, bądź przygotowywać podstawę na bazie spirytusu lub wódki.
Składniki na ajerkoniak
- 8 żółtek
- 1 puszka skondensowanego mleka niesłodzonego lub 500 ml mleka tłustego zwykłego z kartonu. Z mlekiem skondensowanym ajerkoniak będzie gęściejszy z mlekiem 3,2% tłuszczu rzadszy.
- 2 szklanki cukru
- 200 ml spirytusu lub wódki
- 125 ml koniaku (tu ilość można regulować lub zastąpić wódką czy zwiększyć ilość spirytusu do 250 ml łącznie)
Ajerkoniak – sposób przygotowania:
- Żółtka z cukrem należy ubić przy pomocy miksera.
- Do utartych żółtek należy powoli dodawać zimne mleko, cały czas miksując.
- Nie przestając miksować należy strumieniem wlać spirytus i koniak
- Powstały napój należy przelać do butelek.
Ajerkoniak można pić od razu po przygotowaniu. Najlepiej smakuje jednak, kiedy do schłodzimy. Optymalne będą 24 godziny od przygotowania.