ycipk-bjjxhl

Anjula Devi i jej dieta młodości. Szefowa kuchni odkrywa moc przypraw

Ma 51 lat, ale wygląda na 20 mniej. Anjula Devi została wprowadzona w tajniki gotowania przez swojego ojca. Od 10 roku życia uczyła się, jak przyrządzać tradycyjne hinduskie potrawy - bez barwników, ulepszaczy czy konserwantów, za to pełne warzyw i aromatycznych przypraw.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Anjula Devi i jej dieta młodości. Szefowa kuchni odkrywa moc przypraw
(Anjula Devi / Facebook)
ycipk-bjjxhl

Ma 51 lat, ale wygląda na 20 mniej. Anjula Devi została wprowadzona w tajniki gotowania przez swojego ojca. Od 10 roku życia uczyła się, jak przyrządzać tradycyjne hinduskie potrawy - bez barwników, ulepszaczy czy konserwantów, za to pełne warzyw i aromatycznych przypraw. Dzisiaj Devi ma firmę cateringową i sama uczy gotowania. Jej menu znane jest jako "dieta młodości".

Pochodząca z Indii piękna szefowa kuchni podbiła serca Brytyjczyków nie tylko dlatego, że hinduskie jedzenie jest tam równie popularne, jak ryba z frytkami. Devi - nauczona przez ojca szacunku do produktów i prostych przepisów, podjęła misję przekazania dalej wiedzy o przyprawach i ziołach. Jej wiedza na ten temat jest niemal encyklopedyczna. To im - jak zapewnia Anjula - zawdzięcza młody wygląd. I trudno jej nie wierzyć.

Urodziła i wychowała dwójkę dzieci, opiekowała się siostrą cierpiącą na autyzm, założyła firmę cateringową i podbiła brytyjski rynek produktami pod marką "Route 207". Linię kulinarnych przysmaków Devi nazwała na pamiątkę trasy, jaką pokonywała z ojcem w drodze na rynek po świeże owoce, warzywa i właśnie przyprawy. Autobus kursujący na rynek w Southall miał numer 207.

(fot. Anjula Devi / Facebook)
Podziel się

W wieku 51 lat ta szefowa kuchni nie tylko wygląda kwitnąco, ale ma pełno energii - a jej kariera nabiera rozpędu. Coraz więcej kobiet interesuje się składnikami jej menu, mającymi zapewnić przedłużenie młodości. Devi nie robi tajemnicy z przypraw, których używa. I gorąco zachęca, żeby włączyć je na stałe do jadłospisu. O jakie zioła i przyprawy chodzi?

ycipk-bjjxhl

* KUMIN (KMIN RZYMSKI)*

Ma charakterystyczny ostry smak, ale rozgrzany na oleju łagodnieje i zyskuje orzechową nutę. Kumin świetnie wpływa na perystaltykę jelit i problemy trawienne, ale powinny go używać nie tylko osoby cierpiące na wzdęcia.

W okresie jesienno-zimowym sprawdzi się znakomicie - bowiem nie tylko rozgrzewa, ale też podnosi odporność.

KOLENDRA

ycipk-bjjxhl

Polacy nie pokochali jeszcze liści kolendry na równi z bazylią czy oregano. A szkoda, bowiem cytrusowy, lekko pikantny smak idzie w parze z wysoką zawartością żelaza. Kolendra ma właściwości antybakteryjne i łagodzi katar sienny. Dla alergików zioło wręcz obowiązkowe.

GORCZYCA

Gorzkie w smaku ziarenka świetnie komponują się z mięsami i wszelkiego rodzaju gulaszami i potrawkami. Gorczyca to przede wszystkim moc antyoksydantów, które spowalniają starzenie. Przyprawa łagodzi też objawy menopauzy.

CHILI

ycipk-bjjxhl

Jako stały element naszej diety może zmniejszyć ryzyko powstawania chorób serca, wzmocnić układ odpornościowy, a nawet pomóc spalić kalorie. Papryczki chili, pieprz cayenne czy tabasco mają imponującą zawartość witaminy C.

KURKUMA

Żółty proszek (obecny także w mieszance przypraw curry) to jeden z najsilniej działających naturalnych produktów antynowotworowych. Oprócz zabijania komórek rakowych, kurkuma pomaga na zgagę oraz ból brzucha. Ma także właściwości antyoksydacyjne.

CYNAMON

ycipk-bjjxhl

Polki lubią posypywać nim szarlotkę, ale kora cynamonu świetnie smakuje także w wytrawnych daniach. Przyprawa wyrównuje poziom cukru we krwi i reguluje poziom cholesterolu.

KARDAMON

Zielone nasiona kardamonu to naturalne remedium na zaparcia. Pomagają także regulować ciśnienie krwi.

(mtr), WP Kobieta

ycipk-bjjxhl

POLECAMY:

* Atrakcyjnym łatwiej o pracę? Niekoniecznie*

* Toksyczne kosmetyki na legalnym rynku*

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-bjjxhl