GotowaniePrzepisyAromatyczne przyprawy

Aromatyczne przyprawy

Niepowtarzalność świątecznych dań w dużej mierze zależy od właściwego doboru przypraw.

Aromatyczne przyprawy

16.12.2005 | aktual.: 29.06.2010 19:02

Urzekające kuchenne zapachy już na wiele dni przed świętami przypominają nam, że zbliża się Boże Narodzenie. Bo właśnie dzięki wonnym przyprawom jedzenie świątecznych potraw staje się tak wielką przyjemnością.

Warto je stosować nie tylko dla aromatu i smaku, ale i dla zdrowia. Przedstawiamy kilka przypraw najczęściej używanych w naszej kuchni.

Pieprz *Oprócz czarnego pieprzu można kupić *biały i zielony, wszystkie pochodzą z tej samej rośliny, ale są zbierane w różnych fazach dojrzałości i poddawane nieco innej obróbce. Pieprz jest najpopularniejszą przyprawą. Używamy całych lub mielonych ziaren. Dodajemy je prawie do każdej potrawy z mięs i ryb, zup, jaj, ciepłych i zimnych sosów. Niewielką ilość pieprzu zielonego można dodawać do deserów.

Ziele angielskie *Odznacza się przyjemnym, korzennym zapachem, jest przyprawą bardzo silną. Dodaje się je do *mięs, tłustych sosów, potraw z warzyw (np. szpinaku), ryb, sałatek rybnych, podrobów, dziczyzny, zup, galaretek i ogórków kwaszonych. Używa się go także do różnych marynat, budyniów, kompotów owocowych.

Liście laurowe *Mają przyjemny zapach i korzenno-gorzki smak. W potrawach gotowanych nie przetrzymujemy ich dłużej niż
15-20 min. Do słoików z marynatami dodajemy nie więcej niż 1-2 listki. *
Przyprawia się nimi potrawy duszone, zupy, ogórki, grzyby, warzywa.
Używa się do peklowania mięsa, marynowania ryb, aromatyzowania octu, rosołów oraz potraw z dziczyzny. Doskonale nadają się do zup jarzynowych, kartoflanki, sosów, pieczeni.

Majeranek *Listkami i łodygami tego korzennego ziela przyprawia się *pieczenie z mięsa i drobiu, zupy, sosy, duszone mięsa, farsze mięsne, pasztety, różne wędliny kanapkowe itp. Łatwiej byłoby chyba wymienić potrawy, których majerankiem się nie przyprawia. W diecie bezsolnej może zastępować sól.

Gałka muszkatołowa *Dostępna w sprzedaży gałka i kwiat muszkatołowy mają podobny intensywny i słodkawy smak (kwiat z lekką goryczką) i wspaniały, odświeżający korzenny aromat (kwiat nieco delikatniejszy). Gałka jest używana do *aromatyzowania napojów, takich jak grzane piwo czy wino zaprawione korzeniami. Znakomicie poprawia smak pierników i innych wypieków, deserów owocowych i ponczu. Obie przyprawy mogą być używane do gulaszy i bigosów oraz potraw z jaj i serów, sosów (beszamelowego i cebulowego), czystych zup, dań ze skorupiaków i małży, a także sufletów z sera i deserów z serka śmietankowego. Gałka muszkatołowa uważana jest za afrodyzjak.

Cynamon *Ma lekko słodkawy smak i intensywny zapach, który zawdzięcza zawartości olejków eterycznych. Najczęściej jest wykorzystywany w produkcji *słodkich wypieków i deserów oraz do przyprawiania napojów (wina, piwa). Daje zapach i smak duszonym mięsom, pikantnym sosom, potrawom z jagnięcia. Cynamon stosowany jest również do potraw zbożowych.

Komentarze (0)