Dodaj łyżkę. Ziemniaki ugotują się w mig
Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw. Są tanie, smaczne i pełne cennych wartości odżywczych. Niestety, ich przygotowanie jest dość czasochłonne. Jak skrócić czas gotowania ziemniaków? Dodaj do nich jednej rzeczy, a ugotują się znacznie szybciej.
25.06.2024 | aktual.: 25.06.2024 15:46
Polska ziemniakami stoi. Przeciętny Polak spożywa ok. 56 kilogramów ziemniaków w ciągu roku. Trudno się temu dziwić. To bardzo smaczne i tanie warzywo, które można wykorzystać na dziesiątki różnych sposobów.
Przygotowujemy z nich placki, frytki, kopytka czy pyzy, jednak najczęściej po prostu je gotujemy. Ten proces wymaga wiele cierpliwości. W zależności od gatunku ziemniaki gotuje się od 25 do nawet 40 minut. Jak przyśpieszyć gotowanie ziemniaków? Poznaj prosty sposób.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: Domowe frytki jak z restauracji. Sekretem tani składnik
Czy ziemniaki są zdrowe?
Ziemniaki to jedno z najtańszych i zarazem najzdrowszych warzyw. W bulwach skrywa się wiele składników odżywczych, takich jak potas, mangan, miedz, jod czy sód. To także źródło witamin z grupy B, witaminy A i C. Są lekkostrawne i niskokaloryczne. W 100 g ugotowanych ziemniaków bez dodatków znajduje się zaledwie 70 kcal. Można jeść je bez wyrzutów sumienia.
Dodaj do garnka. Przyśpieszysz gotowanie ziemniaków
Choć ziemniaki to jeden z najpopularniejszych dodatków obiadowych, wiele osób unika ich ze względu na długi proces przygotowania. Bulwy należy umyć, obrać i wrzucić do wody, a następnie ugotować. Jak długo gotować ziemniaki? Wszystko zależy od ich gatunku i rodzaju. Młode ziemniaki stają się miękkie już po 20 minutach, a starsze odmiany potrzebują nieco więcej czasu.
Jak przyśpieszyć gotowanie się ziemniaków? Pokrój je w niewielką kostkę, a następnie wrzuć je do gotującej się wody. Dodaj do garnka łyżkę masła, oleju albo margaryny. Odrobina tłuszczu sprawi, że bulwy zmiękną znacznie szybciej i nabiorą przyjemnego, maślanego posmaku. Nie zapomnij o pokrywce. W ten sposób podwyższysz temperaturę w garnku, a ziemniaki staną się miękkie nawet 10 minut wcześniej.
Jeśli chcesz dodatkowo podkręcić ich smak, dodaj do nich ziarenko ziela angielskiego i liścia laurowego. Takie aromatyczne ziemniaki nie potrzebują już żadnych dodatków. Ten patent sprawdzi się u osób, które unikają soli w codziennej diecie.
Czytaj także: Dodaj zamiast soli. Ziemniaki ugotują się jak nigdy
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl