Dodaj łyżkę. Ziemniaki ugotują się w mig

Jak przyśpieszyć gotowanie ziemniaków?
Jak przyśpieszyć gotowanie ziemniaków?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | New Africa

25.06.2024 15:23, aktual.: 25.06.2024 15:46

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw. Są tanie, smaczne i pełne cennych wartości odżywczych. Niestety, ich przygotowanie jest dość czasochłonne. Jak skrócić czas gotowania ziemniaków? Dodaj do nich jednej rzeczy, a ugotują się znacznie szybciej.

Polska ziemniakami stoi. Przeciętny Polak spożywa ok. 56 kilogramów ziemniaków w ciągu roku. Trudno się temu dziwić. To bardzo smaczne i tanie warzywo, które można wykorzystać na dziesiątki różnych sposobów.

Przygotowujemy z nich placki, frytki, kopytka czy pyzy, jednak najczęściej po prostu je gotujemy. Ten proces wymaga wiele cierpliwości. W zależności od gatunku ziemniaki gotuje się od 25 do nawet 40 minut. Jak przyśpieszyć gotowanie ziemniaków? Poznaj prosty sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy ziemniaki są zdrowe?

Ziemniaki to jedno z najtańszych i zarazem najzdrowszych warzyw. W bulwach skrywa się wiele składników odżywczych, takich jak potas, mangan, miedz, jod czy sód. To także źródło witamin z grupy B, witaminy A i C. Są lekkostrawne i niskokaloryczne. W 100 g ugotowanych ziemniaków bez dodatków znajduje się zaledwie 70 kcal. Można jeść je bez wyrzutów sumienia.

Dodaj do garnka. Przyśpieszysz gotowanie ziemniaków

Choć ziemniaki to jeden z najpopularniejszych dodatków obiadowych, wiele osób unika ich ze względu na długi proces przygotowania. Bulwy należy umyć, obrać i wrzucić do wody, a następnie ugotować. Jak długo gotować ziemniaki? Wszystko zależy od ich gatunku i rodzaju. Młode ziemniaki stają się miękkie już po 20 minutach, a starsze odmiany potrzebują nieco więcej czasu.

Jak przyśpieszyć gotowanie się ziemniaków? Pokrój je w niewielką kostkę, a następnie wrzuć je do gotującej się wody. Dodaj do garnka łyżkę masła, oleju albo margaryny. Odrobina tłuszczu sprawi, że bulwy zmiękną znacznie szybciej i nabiorą przyjemnego, maślanego posmaku. Nie zapomnij o pokrywce. W ten sposób podwyższysz temperaturę w garnku, a ziemniaki staną się miękkie nawet 10 minut wcześniej.

Jeśli chcesz dodatkowo podkręcić ich smak, dodaj do nich ziarenko ziela angielskiego i liścia laurowego. Takie aromatyczne ziemniaki nie potrzebują już żadnych dodatków. Ten patent sprawdzi się u osób, które unikają soli w codziennej diecie.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

© Materiały WP