GotowaniePrzepisyBananowe muffinki wg przepisu Nigelli Lawson. Rozpływają się w ustach

Bananowe muffinki wg przepisu Nigelli Lawson. Rozpływają się w ustach

Muffinki bananowe wg Nigelli Lawson
Muffinki bananowe wg Nigelli Lawson
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aneta Malinowska
17.11.2020 12:23, aktualizacja: 02.03.2022 10:18

Bananowe muffinki można przygotować na wiele sposobów. Jednak jednymi z najlepszych i takimi, które zawsze wychodzą, są te, proponowane przez Nigellę Lawson. Jej przepisy są proste, pyszne, a przygotowanie zajmuje niewiele czasu.

Muffinki bananowe najlepiej smakują, gdy oprócz podstawowych składników dodamy czekoladę lub toffi. Dzięki dodatkowym składnikom uzyskujemy wyraziste w smaku i perfekcyjnie rozpływające się w ustach muffinki czekoladowo - bananowe, lub bananowe z dodatkiem toffi.

Przepis na bananowe muffinki

Aby wyczarować te wyśmienite przysmaki potrzebujemy : 

Muffinki bananowe - składniki (na 12 sztuk):

·      3 bardzo dojrzałe banany;

·      125 ml oleju roślinnego;

·      2 jajka;

·      250 g mąki;

·      7 łyżek cukru;

·      1/2 łyżeczki sody;

·      łyżeczka proszku do pieczenia;

·      50 g kawałków toffi lub czekolady

Muffinki bananowe - przepis:

Banany rozgniatamy widelcem na gładką masę i odstawiamy na bok. Do miski wlewamy olej, dodajemy i ubijamy jajka. Następnie musimy wsypać mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia. Kiedy wszystkie składniki są w misce, całość mieszamy i dodajemy mus bananowy.

Następnie dodajemy czekoladę i kolejny raz mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami.

Ciastka należy piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. ​

Muffinki bananowe są doskonałe jako dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Ponieważ łatwo je przygotować, sprawdzą się też doskonale jako słodka przekąska dla gości, którzy odwiedzają nas znienacka. Śmiem przypuszczać, że każdy wielbiciel słodyczy, taką przekąską będzie zachwycony!

Przepis warto udoskonalać według własnego smaku. Zamiast czekolady, można dodać suszoną żurawinę, trochę rodzynek, rozdrobnione orzechy lub wspomniane wyżej pokruszone toffi.

W wersji dietetycznej można użyć mniej cukru, gdyż banany same w sobie dodają sporo słodyczy.

Smacznego!!!

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (1)
Zobacz także