FitnessBao – bułeczki z Chin. Prosty przepis

Bao – bułeczki z Chin. Prosty przepis

Gotowane na parze chińskie bułeczki bao zyskują coraz większą popularność. Ich fani twierdzą, że tego smaku nie da się porównać z niczym innym. Jak przygotować domowe bao buns? Prosty przepis na bao, farsz i na sos do bułeczek.

Bao – bułeczki z Chin. Prosty przepis
Źródło zdjęć: © iStock.com | bushton3

18.10.2018 | aktual.: 27.11.2018 10:50

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Bułeczki bao - co to jest?

W polskiej kuchni produktami przygotowywanymi na parze są najczęściej chleb i bułki, a na wschodzie tą metodą wyrabia się również pierogi czy ryż. Bułeczki bao gotowane na parze nie posiadają twardej skórki. Kolejną ich zaletą jest brak szkodliwego akrylamidu, czyli związku, który odpowiedzialny jest za powstawanie nowotworów.

Do przygotowania bułeczek bao wykorzystuje się mięso, które gotuje się we własnym tłuszczu, co nadaje potrawie niepowtarzalny aromat, a co zostało zaczerpnięte z kuchni francuskiej. Oprócz tego farsz do bao wytwarza się najczęściej z wieprzowiny, która bogata jest witaminę B działającą korzystnie na układ krążenia. Z drugiej strony wadą wieprzowiny jest wysoka zawartość tłuszczu, co sprawia, że nie można jej jeść zbyt często. Do bułeczek bao bardzo często dodaje się również wołowinę, która znana jest ze swoich atutów w postaci wysokiej zawartości białka oraz kreatyny, która przyspiesza odbudowę mięśni.

Kolejnym ważnym składnikiem bułeczek baogrzyby shitake, czyli suszone grzyby, które wyróżnia ziemisty smak i charakterystyczna konsystencja. Ich zaletą jest zawartość w ergotioneinę oraz przeciwutleniacze, dzięki którym procesy starzenia ulegają spowolnieniu.

Przepis na bułeczki bao

Do wykonania bułeczek bao potrzebne będą:

  • ok. 7 g drożdży,
  • 70 ml mleka,
  • 70 ml ciepłej wody,
  • 20 g cukru.

Wszystkie składniki mieszamy w misce i odstawiamy na ok. 10 minut do pełnego wystygnięcia. W tym momencie do uzyskanej mieszaniny dodajemy ok. 250 g mąki pszennej, po czym uzyskaną substancję przykrywamy folią i ponownie odstawiamy na 20 minut.

W tym momencie należy wykorzystać metodę gotowania na parze przy pomocy specjalnego urządzenia. Jeśli jednak nie mamy takich możliwości, alternatywą jest nalanie na patelnię ok. 1 cm wody i ustawienie nad nią sita wypełnionego uformowanymi bułeczkami. Tak przygotowane bao należy gotować ok. 15 minut zgodnie z zasadą, że im farsz jest chłodniejszy, tym bułeczki wychodzą bardziej suche, dlatego najlepiej przystąpić do gotowania od razu po przygotowaniu farszu.

Bao – przepis na sos

Bao nie smakowałyby tak dobrze, gdyby nie sos, który jest bardzo prosty w przygotowaniu. Do 200 ml sosu sojowego należy dodać 50 ml octu ryżowego, 100 ml wody i 3 łyżki cukru. Kiedy już zmieszamy składniki, uzyskaną mieszaninę podgrzewamy do momentu aż zgęstnieje i stanie się błyszcząca. Następnie przelewamy sos do wcześniej przygotowanej miski.

Bao – farsz z wołowiny i grzybów shitake

Wołowinę do bułeczek bao przygotowuje się w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni. Mięso należy natrzeć solą i wstawić do pieczenia na ok. 20 minut. Następnie temperaturę należy obniżyć do 160 stopni i piec w takim stanie przez godzinę. Tak przygotowane mięso podawać możemy bezpośrednio z bułeczkami.

Grzyby shitake powinno się zalać gorącą wodą i odstawić na ok. godzinę. Następnie wyjmujemy je z wody, odstawiamy do wystygnięcia, kroimy i możemy podawać jako dodatek do bułeczek bao.

poradnik fitnessbao bułeczkikuchnia chińska
Komentarze (2)