Barbeque – znacznie więcej niż grillowanie
Długi weekend czerwcowy (19-21.06) zapowiada się naprawdę smacznie. W Dolinie Charlotty (niedaleko Słupska) odbywać się będą Mistrzostwa Europy i Polski BBQ. Aż 45 międzynarodowych i polskich zespołów będą mogli podpatrywać wszyscy, którzy kochają dobre jedzenie. Każdy z gości będzie mógł też spróbować, jak smakuje prawdziwe barbeque i ocenić, który zespół przyrządza je najlepiej. Przed tym wielkim wydarzeniem kulinarnym z prezesem Międzynarodowego Stowarzyszenia Barbeque (WBQA) Patrickiem O’Sullivan z Irlandii rozmawia Elwira Piwowarska.
31.03.2014 | aktual.: 31.03.2014 18:45
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Długi weekend czerwcowy (19-21.06) zapowiada się naprawdę smacznie. W Dolinie Charlotty (niedaleko Słupska) odbywać się będą Mistrzostwa Europy i Polski BBQ. Aż 45 międzynarodowych i polskich zespołów będą mogli podpatrywać wszyscy, którzy kochają dobre jedzenie. Każdy z gości będzie mógł też spróbować, jak smakuje prawdziwe barbeque i ocenić, który zespół przyrządza je najlepiej. Przed tym wielkim wydarzeniem kulinarnym z prezesem Międzynarodowego Stowarzyszenia Barbeque (WBQA) Patrickiem O’Sullivan z Irlandii rozmawia Elwira Piwowarska.
Prawdopodobnie słyszałeś to pytanie już wiele razy. Muszę je jednak zadać. Polacy kochają grillować. Jaka jest różnica między grillowaniem a barbeque (BBQ)?
Ludzie grillują na całym świecie, nie ma w tym niczego złego. Moim zdaniem podstawowa różnica to czas. Barbeque to metoda przygotowywania jedzenia, która potrzebuje czasu. Pomyśl o tym, jak przygotowuje posiłki twoja mama. Są pyszne, prawda? Jednak ich przygotowanie trwa.
Barbeque jest wyjątkowe, bo jedzenie można przygotowywać na wiele różnych sposobów, nadając mu różny posmak, nie tylko poprzez odpowiednią marynatę. Dużo zależy od tego, jaki rodzaj opału wybierzesz. Jeśli np. użyje się gałązki jabłoni, smak potrawy będzie zupełnie inny, niż gdy wybierzesz inny rodzaj drewna. Właściwa kombinacja temperatury i dymu nadaje potrawom barbeque ten charakterystyczny smak. Tak, jak powiedziałem na początku - nie ma niczego złego w grillowaniu, barbeque to po prostu zupełnie inny smak.
Jesteś zafascynowany tą metodą przyrządzania posiłków, prawda?
Tak, bo mam z tego wielką radość! Nie gram w golfa. Barbeque to moje hobby. To dla mnie także naturalna metoda zdobywania przyjaciół na całym świecie. Nasza organizacja ma swoje stowarzyszenia w wielu krajach, nie tylko w Europie.
Podoba mi się Wasze motto: „Fire. Food. Fun (and Friends)”, czyli „Ogień. Jedzenie. Radość (i Przyjaciele)”.
I to naprawdę działa! Kiedy ludzie siedzą wokół ogniska i dzielą się jedzeniem, powstają najlepsze warunki do nawiązywania dobrych relacji.
Jak przyrządzić idealne BBQ? Czy będzie się można tego nauczyć w czasie Mistrzostw Europy w Barbeque, które odbywać się będą w czerwcu w Dolinie Charlotty?
Oczywiście, w stu procentach. Będzie można podpatrywać mistrzów barbeque i zadawać im pytania. Każdy wyniesie stąd wiedzę dla siebie. Jak chociażby to, jakich błędów nie popełniać. Nawet zwykłą (i dobrą!) polską kiełbasę można przyrządzić naprawdę pysznie! Wystarczy poznać kilka technik.
Gotujesz? Próbowałaś kiedyś BBQ?
Nie, nigdy nie miałam okazji.
Obiecuję ci, że jeśli będziesz tu w czerwcu, staniesz się mistrzynią BBQ i pokochasz ten smak.
Co będą mogły zobaczyć osoby, które pojawią się na tej wyjątkowej imprezie?
Przede wszystkim przyjechać i zobaczyć, jak wiele regionalnych produktów wytwarzanych jest na Pomorzu (podczas Mistrzostw Europy i Polski BBQ mają one być pokazywane jako impreza towarzysząca – dop. red.), poza tym zobaczyć, że można te produkty przyrządzać na kilkadziesiąt różnych sposobów.
Weźmy chociażby takiego kurczaka. W Polsce macie sposoby, na jakie lubicie go przyrządzać. Warto jednak zobaczyć, jak robią to inne narody.
Ciekawa (i widowiskowa) jest też cała otoczka, jaką przywożą ze sobą poszczególne narody. Występują w swoich strojach narodowych, przywożą też swoją muzykę. Świetni są w tym Brazylijczycy, którzy przywożą też swoich tancerzy (mam nadzieję, że tym razem też przyjadą).
No i najważniejszy powód, żeby tu przyjechać: to możliwość cieszenia się jedzeniem w wyjątkowy, relaksujący sposób.
Kochasz jedzenie, prawda?
Kocham! I wiesz co? Mam jedną radę dla osób, które wybierają się na nasze BBQ. Przejdźcie na dietę i zapiszcie się na siłownię, bo w czerwcu będzie tu na Was czekać najlepsze jedzenie na świecie!
Szczegóły na temat Mistrzostw Europy w BBQ:http://bbq.charlotta.pl/