Będą chrupały jak nigdy. Oto trik naszych babć

Placki ziemniaczane to jedno z prostszych dań. Żeby je przyrządzić potrzeba dosłownie kilku składników. Jedni uwielbiają je jeść na słono, są też i tacy, którzy nie wyobrażają sobie placków bez słodkich dodatków. Jest kilka trików, dzięki którym ten polski przysmak będzie idealnie chrupiący.

placek, placki, placki ziemniaczane, ziemniak, ziemniaki, ciasto, placek ziemniaczany, smażone, ziemniaczane, ziemniaczany, pieczone, jedzenie, talerzJak przyrządzić idealne placki ziemniaczane?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pierwsze skrzypce w tej potrawie grają oczywiście utarte na tarce surowe ziemniaki. Podstawowy przepis zakłada użycie wyłącznie kilku składników, następnie z masy, która powstała z ich połączenia formuje się na patelni niewielkie placuszki. Jeżeli twoje placki nie są chrupiące, koniecznie sprawdź triki, które to zmienią.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące placki z tylko dwóch składników. Zdrowa i pyszna przekąska

Najważniejsze są ziemniaki

Ziemniaki to podstawa tej potrawy i to przede wszystkim od nich zależy, jak będą smakowały nasze placki. Najpyszniejsze i najbardziej chrupiące będą, jeżeli wybierzemy odmianę, która zawiera jak najwięcej skrobi. Może to być Bryza, Gracja, Ibis czy Tajfun - te odmiany najlepiej nadają się do przyrządzania placków ziemniaczanych. Ich miąższ ma jasny kolor i nie zawierają w sobie dużo wody.

Nie przesadzaj z mąką

Jeżeli do naszych placków dodamy za dużo mąki, zrobią się kluskowate, a nam zależy przecież, żeby były chrupiące. Koniecznie trzeba kontrolować ilość tego składnika. Nakładając placuszki na patelnię nie można przesadzać z ciastem. Im mniej masy, tym cieńsze placki i tym samym bardziej chrupkie.

Istotny jest także tłuszcz, na jakim smażymy placki. Najlepszym rozwiązaniem w tym przypadku jest smażenie ziemniaczanej potrawy na oleju rzepakowym rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Jak podawać placki ziemniaczane?

Przepis na placki ziemniaczane składa się z kilku prostych składników. Do utartych ziemniaków dodajemy mąkę, jajko, sól i pieprz. Jeżeli przygotowujemy wytrawne placki, można również dodać cebulę.

W Polsce placki ziemniaczane są bardzo popularne. Można je podawać jako przekąskę albo dodatek do głównego dania, ale smaczny jest też placek po węgiersku. Głównym składnikiem oprócz ziemniaka jest tutaj gulasz wieprzowy. Placki ziemniaczane można także podawać z cukrem i śmietaną czy ulubionym dżemem.

Wybrane dla Ciebie
Turkot zagrała ofiarę przemocy domowej. Tak udało jej się wyjść z roli
Turkot zagrała ofiarę przemocy domowej. Tak udało jej się wyjść z roli
Z żoną był przez niemal 40 lat. Oświadczył jej się już na pierwszym spotkaniu
Z żoną był przez niemal 40 lat. Oświadczył jej się już na pierwszym spotkaniu
Włóż do worka w odkurzaczu. Tak zapomnisz o nieprzyjemnym zapachu
Włóż do worka w odkurzaczu. Tak zapomnisz o nieprzyjemnym zapachu
Adrianna z "Rolnika" już tak nie wygląda. Jej nowa fryzura to hit na jesień
Adrianna z "Rolnika" już tak nie wygląda. Jej nowa fryzura to hit na jesień
Ostatnia wola Delona zaskoczyła wielu. Rodzina nie spełniła prośby
Ostatnia wola Delona zaskoczyła wielu. Rodzina nie spełniła prośby
Krupińska pokazała się w blondzie. Tak zareagował jej mąż
Krupińska pokazała się w blondzie. Tak zareagował jej mąż
Dodaj łyżkę do jajecznicy. Gordon Ramsay nigdy nie pomija tego kroku
Dodaj łyżkę do jajecznicy. Gordon Ramsay nigdy nie pomija tego kroku
Pomogła mu spłacić długi. Damięcki opowiedział o początkach związku
Pomogła mu spłacić długi. Damięcki opowiedział o początkach związku
Stewardesa uspokoiła płaczące dziecko. Nagranie hitem sieci
Stewardesa uspokoiła płaczące dziecko. Nagranie hitem sieci
Tak powinny pachnieć miejsca intymne. Ekspertka mówi wprost
Tak powinny pachnieć miejsca intymne. Ekspertka mówi wprost
Znani ojcowie w ogniu krytyki. "Nie przyjeżdżaj, zapłać alimenty"
Znani ojcowie w ogniu krytyki. "Nie przyjeżdżaj, zapłać alimenty"
Jej synowa jest znaną aktorką. Obie zagrały w "Heweliuszu"
Jej synowa jest znaną aktorką. Obie zagrały w "Heweliuszu"