Będą chrupały jak nigdy. Oto trik naszych babć

Placki ziemniaczane to jedno z prostszych dań. Żeby je przyrządzić potrzeba dosłownie kilku składników. Jedni uwielbiają je jeść na słono, są też i tacy, którzy nie wyobrażają sobie placków bez słodkich dodatków. Jest kilka trików, dzięki którym ten polski przysmak będzie idealnie chrupiący.

placek, placki, placki ziemniaczane, ziemniak, ziemniaki, ciasto, placek ziemniaczany, smażone, ziemniaczane, ziemniaczany, pieczone, jedzenie, talerzJak przyrządzić idealne placki ziemniaczane?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pierwsze skrzypce w tej potrawie grają oczywiście utarte na tarce surowe ziemniaki. Podstawowy przepis zakłada użycie wyłącznie kilku składników, następnie z masy, która powstała z ich połączenia formuje się na patelni niewielkie placuszki. Jeżeli twoje placki nie są chrupiące, koniecznie sprawdź triki, które to zmienią.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące placki z tylko dwóch składników. Zdrowa i pyszna przekąska

Najważniejsze są ziemniaki

Ziemniaki to podstawa tej potrawy i to przede wszystkim od nich zależy, jak będą smakowały nasze placki. Najpyszniejsze i najbardziej chrupiące będą, jeżeli wybierzemy odmianę, która zawiera jak najwięcej skrobi. Może to być Bryza, Gracja, Ibis czy Tajfun - te odmiany najlepiej nadają się do przyrządzania placków ziemniaczanych. Ich miąższ ma jasny kolor i nie zawierają w sobie dużo wody.

Nie przesadzaj z mąką

Jeżeli do naszych placków dodamy za dużo mąki, zrobią się kluskowate, a nam zależy przecież, żeby były chrupiące. Koniecznie trzeba kontrolować ilość tego składnika. Nakładając placuszki na patelnię nie można przesadzać z ciastem. Im mniej masy, tym cieńsze placki i tym samym bardziej chrupkie.

Istotny jest także tłuszcz, na jakim smażymy placki. Najlepszym rozwiązaniem w tym przypadku jest smażenie ziemniaczanej potrawy na oleju rzepakowym rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Jak podawać placki ziemniaczane?

Przepis na placki ziemniaczane składa się z kilku prostych składników. Do utartych ziemniaków dodajemy mąkę, jajko, sól i pieprz. Jeżeli przygotowujemy wytrawne placki, można również dodać cebulę.

W Polsce placki ziemniaczane są bardzo popularne. Można je podawać jako przekąskę albo dodatek do głównego dania, ale smaczny jest też placek po węgiersku. Głównym składnikiem oprócz ziemniaka jest tutaj gulasz wieprzowy. Placki ziemniaczane można także podawać z cukrem i śmietaną czy ulubionym dżemem.

Wybrane dla Ciebie

Kończy 91 lat. Tak wygląda dziś Brigitte Bardot
Kończy 91 lat. Tak wygląda dziś Brigitte Bardot
Selena Gomez wyszła za mąż. Postawiła na bajkową suknię ślubną
Selena Gomez wyszła za mąż. Postawiła na bajkową suknię ślubną
"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
Jak często powinniśmy się myć? Lekarka nie pozostawia złudzeń
Jak często powinniśmy się myć? Lekarka nie pozostawia złudzeń
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę