Będą chrupały jak nigdy. Oto trik naszych babć

Placki ziemniaczane to jedno z prostszych dań. Żeby je przyrządzić potrzeba dosłownie kilku składników. Jedni uwielbiają je jeść na słono, są też i tacy, którzy nie wyobrażają sobie placków bez słodkich dodatków. Jest kilka trików, dzięki którym ten polski przysmak będzie idealnie chrupiący.

placek, placki, placki ziemniaczane, ziemniak, ziemniaki, ciasto, placek ziemniaczany, smażone, ziemniaczane, ziemniaczany, pieczone, jedzenie, talerzJak przyrządzić idealne placki ziemniaczane?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pierwsze skrzypce w tej potrawie grają oczywiście utarte na tarce surowe ziemniaki. Podstawowy przepis zakłada użycie wyłącznie kilku składników, następnie z masy, która powstała z ich połączenia formuje się na patelni niewielkie placuszki. Jeżeli twoje placki nie są chrupiące, koniecznie sprawdź triki, które to zmienią.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące placki z tylko dwóch składników. Zdrowa i pyszna przekąska

Najważniejsze są ziemniaki

Ziemniaki to podstawa tej potrawy i to przede wszystkim od nich zależy, jak będą smakowały nasze placki. Najpyszniejsze i najbardziej chrupiące będą, jeżeli wybierzemy odmianę, która zawiera jak najwięcej skrobi. Może to być Bryza, Gracja, Ibis czy Tajfun - te odmiany najlepiej nadają się do przyrządzania placków ziemniaczanych. Ich miąższ ma jasny kolor i nie zawierają w sobie dużo wody.

Nie przesadzaj z mąką

Jeżeli do naszych placków dodamy za dużo mąki, zrobią się kluskowate, a nam zależy przecież, żeby były chrupiące. Koniecznie trzeba kontrolować ilość tego składnika. Nakładając placuszki na patelnię nie można przesadzać z ciastem. Im mniej masy, tym cieńsze placki i tym samym bardziej chrupkie.

Istotny jest także tłuszcz, na jakim smażymy placki. Najlepszym rozwiązaniem w tym przypadku jest smażenie ziemniaczanej potrawy na oleju rzepakowym rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Jak podawać placki ziemniaczane?

Przepis na placki ziemniaczane składa się z kilku prostych składników. Do utartych ziemniaków dodajemy mąkę, jajko, sól i pieprz. Jeżeli przygotowujemy wytrawne placki, można również dodać cebulę.

W Polsce placki ziemniaczane są bardzo popularne. Można je podawać jako przekąskę albo dodatek do głównego dania, ale smaczny jest też placek po węgiersku. Głównym składnikiem oprócz ziemniaka jest tutaj gulasz wieprzowy. Placki ziemniaczane można także podawać z cukrem i śmietaną czy ulubionym dżemem.

Wybrane dla Ciebie
Wyprowadziła się na wieś. "Nie polecam każdemu"
Wyprowadziła się na wieś. "Nie polecam każdemu"
Optymalna częstotliwość seksu. Wtedy pozytywnie wpływa na zdrowie
Optymalna częstotliwość seksu. Wtedy pozytywnie wpływa na zdrowie
Gdzie wyrzucić papierek po maśle? Nagminny błąd
Gdzie wyrzucić papierek po maśle? Nagminny błąd
Dzieli ich 20 lat. Boberek zostawił dla niej znaną żonę
Dzieli ich 20 lat. Boberek zostawił dla niej znaną żonę
Hit dla dojrzałych kobiet. Ewa Drzyzga wygląda obłędnie
Hit dla dojrzałych kobiet. Ewa Drzyzga wygląda obłędnie
Kiedyś znali ją wszyscy. Oto jak dziś zarabia na życie
Kiedyś znali ją wszyscy. Oto jak dziś zarabia na życie
Oświetlili na różowo Pałac Prezydencki. To inicjatywa Marty Nawrockiej
Oświetlili na różowo Pałac Prezydencki. To inicjatywa Marty Nawrockiej
Prowadziła "Big Brothera" i miała sesję w "Playboyu". Tak się zmieniła
Prowadziła "Big Brothera" i miała sesję w "Playboyu". Tak się zmieniła
Wrzuciła nową grafikę. Damięcka reaguje na decyzję sejmu
Wrzuciła nową grafikę. Damięcka reaguje na decyzję sejmu
Zapomnij o czerwieni. Jesienią królować będzie chłodna elegancja
Zapomnij o czerwieni. Jesienią królować będzie chłodna elegancja
Ojciec przedstawiał ją jako żonę. Ujawniła, co działo się w trasie
Ojciec przedstawiał ją jako żonę. Ujawniła, co działo się w trasie
Imię nosi 38 Polek. Rada Języka Polskiego je odradza
Imię nosi 38 Polek. Rada Języka Polskiego je odradza