Bezglutenowe gofry jaglano-dyniowe
Gofry większości nam kojarzą się z wakacjami nad morzem, ale zdrową i pyszną wersję możemy zrobić w domu. Diana, autorka "Mientablog", proponuje bezglutenowe pyszności w jesiennej wersji. Można użyć do nich mąki jaglanej, ryżowej czy z pestek dyni. Smakują wyjątkowo.
17.11.2016 | aktual.: 17.11.2016 12:11
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki jaglanej
- 1/3 szklanki mąki z pestek dyni
- 1/3 szklanki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka maślanki
- 2 jajka
Przygotowanie: *
Jajka rozdzielamy - wbijając żółtka do jednej miseczki, a białka w drugiej - które ubijamy na sztywno. Mąki miksujemy z maślanką, proszkiem do pieczenia i żółtkami. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. W nagrzanej gofrownicy pieczemy gofry (czas pieczenia zależy od naszego sprzętu - średnio w gofrownicy każda seria piecze się po 3 minuty). Gotowe podajemy z twarożkiem, konfiturą lub owocami.
*Zobacz także: bananowe ciasto z czerwonej fasoli
Zobacz także