GotowaniePrzepisyBezglutenowe gofry jaglano-dyniowe

Bezglutenowe gofry jaglano-dyniowe

Gofry większości nam kojarzą się z wakacjami nad morzem, ale zdrową i pyszną wersję możemy zrobić w domu. Diana, autorka "Mientablog", proponuje bezglutenowe pyszności w jesiennej wersji. Można użyć do nich mąki jaglanej, ryżowej czy z pestek dyni. Smakują wyjątkowo.

Bezglutenowe gofry jaglano-dyniowe
Źródło zdjęć: © www.mientablog.com

17.11.2016 | aktual.: 17.11.2016 12:11

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki jaglanej
  • 1/3 szklanki mąki z pestek dyni
  • 1/3 szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 jajka

Przygotowanie: *
Jajka rozdzielamy - wbijając żółtka do jednej miseczki, a białka w drugiej - które ubijamy na sztywno. Mąki miksujemy z maślanką, proszkiem do pieczenia i żółtkami. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. W nagrzanej gofrownicy pieczemy gofry (czas pieczenia zależy od naszego sprzętu - średnio w gofrownicy każda seria piecze się po 3 minuty). Gotowe podajemy z twarożkiem, konfiturą lub owocami.
*
Zobacz także: bananowe ciasto z czerwonej fasoli

Źródło artykułu:mientablog.pl
Komentarze (0)