FitnessBezpieczna dieta podczas wakacji

Bezpieczna dieta podczas wakacji

Podczas urlopu często popełniamy liczne błędy żywieniowe; objadamy się na noc, jemy tłusto, ciężkostrawnie, często w „podejrzanych” barach, pijemy dużo wysokoprocentowych trunków. Efektem tego może być popsuty wypoczynek z kiepskim samopoczuciem, niestrawną czy zatruciem pokarmowym i powrót z dodatkowymi kilogramami. Wystarczy jednak zastosować się podczas wyjazdu do kilku zasad by taki scenariusz nas nie dotyczył.

Bezpieczna dieta podczas wakacji
Źródło zdjęć: © Thinkstockphotos

21.06.2011 | aktual.: 22.06.2011 00:07

Podczas urlopu często popełniamy liczne błędy żywieniowe; objadamy się na noc, jemy tłusto, ciężkostrawnie, często w „podejrzanych” barach, pijemy dużo wysokoprocentowych trunków. Efektem tego może być popsuty wypoczynek z kiepskim samopoczuciem, niestrawną czy zatruciem pokarmowym i powrót z dodatkowymi kilogramami. Wystarczy jednak zastosować się podczas wyjazdu do kilku zasad by taki scenariusz nas nie dotyczył.

Wakacyjne potrawy często zawierają mnóstwo cukrów i tłuszczów, które z łatwością odkładają się w naszym organizmie i powodują tym samym wzrost masy ciała. Dodatkowo jest to jedzenie ciężkostrawne, często niepewnej jakości, które obciąża nasz układ pokarmowy, a jedzone w nadmiarze, może powodować bóle brzucha, zgagę, wzdęcia i biegunki. By uniknąć tych przykrych konsekwencji, wystarczy tylko odpowiednio zaplanować wakacyjną dietę i zachować zdrowy rozsądek w ilości spożywanych potraw.

Na czym polega dieta?

O zdrowe odżywianie warto zadbać już podczas podróży. Jeśli czeka nas długa droga do celu warto spakować do turystycznej lodówki zdrowe przekąski, takie jak: owoce, warzywa, a także kanapki np. z chudym mięsem lub serem zrobione w domu. Unikniemy dzięki temu jedzenia w drodze fast foodów, często z „niepewnych” budek przy drodze. Nie zapominajmy również o zabraniu odpowiedniej ilości płynów, najlepiej wody mineralnej.

Podczas wyjazdu wystarczy pamiętać o podstawowych zasadach zdrowego żywienia; regularności jedzenia posiłków (4-5 razy dziennie). Tak by przyjmowana z pożywienia energia nie kumulowała się na wieczór, a w jadłospisie nie królowały niezdrowe przekąski takie jak: gofry, ciastka, frytki i chipsy.

W czasie urlopu najlepiej jeść chude grillowane mięso, ryby, sałatki warzywne, kanapki z razowego pieczywa, owoce. Pić napoje mleczne, dużo wody, a od czasu do czasu skusić się na porcję lodów. Jeżeli zdarzy się sytuacja „procentowego uczczenia” wakacji, wybierajmy alkohole niskoprocentowe: wino lub piwo. Lepiej unikać wysokokalorycznych whisky, koniaków i likierów, słodkich drinków. Warto też zadbać o to, by wyjazd był spędzony aktywnie. Urlop to dobry czas na spacery, pływanie, jazdę na rowerze i tańce!

Kaloryczność typowych dań urlopowych:

frytki – porcja 150g – 350 kcal,
ryba (dorsz) smażony – porcja 150g – 320 kcal,
ryba (łosoś) smażony – porcja 150g – 450 kcal,
filet z kurczaka (smażony) – porcja 350g – 350 kcal,
lody – gałka o smaku śmietankowym – 80 kcal,
gofry – jeden z bitą śmietaną i owocami – 550 kcal,
pizza – duży kawałek 200g – 550 kcal,
zapiekanka z serem i pieczarkami – sztuka 150g – 330 kcal,
hamburger – duża sztuka – 520 kcal,
kiełbasa z grilla – porcja 100g – 240 kcal,
karkówka z grilla – porcja 150g – 400 kcal,
chipsy – paczka 100g – 550 kcal.

Tradycyjne danie wakacyjne: karkówka z grilla + frytki + piwo + lody na deser = 1200 kcal!

Latem, podczas wyjazdów, najłatwiej o zatrucie pokarmowe, które może zepsuć zaplanowany urlop, a dla najmłodszych bywa niebezpieczne. Warto pamiętać o kilku zasadach, które pozwolą nam uniknąć choroby.

Podczas zakupów zawsze sprawdzajmy datę przydatności produktu do spożycia. Wprawdzie na sklepowej półce nie powinien znaleźć się produkt przeterminowany, ale czasem zdarza się to, szczególnie w sklepikach w mniejszych miejscowościach, gdzie „obroty” są małe.

Podczas kupowania lodów (szczególnie dla dzieci) sprawdzajmy czy nie są roztopione, miękkie i czy ich kształt jest właściwy. Jeśli kształt lodów uległ zmianie w stosunku do zwyczajowego może to oznaczać, że były źle transportowane lub przechowywane, rozpuściły się, a następnie ponownie je zamrożono. Takie lody nie nadają się już do spożycia, mogą się w nich rozwijać bakterie z rodzaju Salmonella.

Unikajmy jedzenia w małych ulicznych barach, stoiskach czy budkach. Nie jedzmy potraw, które zawierają surowe jaja lub mięso (np. tatar, kogel - mogel), którymi łatwo się zatruć.Na deser, unikajmy ciast z kremami, wybierajmy raczej ciasto drożdżowe, biszkopt.

Podczas wyjazdów za granicę:

W ciepłych krajach mikroflora znacząco różni się od tej występującej u nas. Osoby z bardziej wrażliwym układem pokarmowym przed wyjazdem i w trakcie powinny przyjmować probiotyki, by wzmocnić florę bakteryjną jelit.

W czasie wyjazdów należy unikać picia wody z kranu, pić tylko wodę butelkową mineralną. Pamiętajmy o tym, że małe dzieci mogą zareagować bólem brzucha lub biegunką na zmianę wody, zatem do przygotowania posiłków dla malucha najlepiej wykorzystać wodę butelkową. Lepiej nie spożywać surowych i niedogotowanych potraw, a surowe warzywa i owoce myć przegotowaną wodą, obierać ze skórki.

Należy unikać jedzenia na ulicy, na przykład: hot dogów, hamburgerów, kebabów, lodów, ciastek oraz picia świeżo wyciśniętych soków.

Przed każdym posiłkiem trzeba umyć ręce!

Przykładowy jadłospis diety wakacyjnej

Śniadanie - tosty z serem, szynką i warzywami:
2 kromki pieczywa tostowego razowego,
2 plasterki sera żółtego, 2 plasterki szynki z indyka,
pomidor z cebulką i szczypiorkiem.

II śniadanie:
szklanka kefiru,
porcja owoców sezonowych.

Obiad:
porcja grillowanego pstrąga,
2-3 młode ziemniaki posypane koperkiem,
surówka z utartej marchewki i jabłka skropiona olejem.

Podwieczorek:
2 kuli lodów z owocami.

Kolacja - sałatka grecka z pieczywem:
Sałatka: liście sałaty, 2 pomidory, kawałek ogórka świeżego, kilka oliwek, 2 plasterki sera feta, łyżeczka oliwy, listki świeżej bazylii, szczypta pieprzu;
pieczywo razowe posmarowane margaryną.

(mkr/bb)

Źródło artykułu:WP Kobieta
dietamałgorzata krukowskawakacje
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (5)