Po kawie biegniesz do WC? Lekarz wyjaśnił, co to oznacza
Kawa to dla wielu poranny rytuał, który dodaje energii. Niestety, nie każdy organizm reaguje na nią dobrze. U części osób powoduje dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Skąd bierze się ten efekt i jak sobie z nim poradzić?
Choć filiżanka czarnego napoju dla wielu jest obowiązkowym elementem dnia, u niektórych może wywoływać niepożądane objawy – nagłe parcie na stolec, a nawet biegunkę. Winowajcą najczęściej okazuje się kofeina, ale także inne związki chemiczne zawarte w kawie.
Jak kawa oddziałuje na przewód pokarmowy?
Kofeina, obecna zarówno w kawie, jak i herbacie, działa nie tylko moczopędnie - potrafi też pobudzić perystaltykę jelit. Jak wyjaśnił dr Hussain Ahmad z Wielkiej Brytanii, ten efekt może pojawić się nawet po kawie bezkofeinowej.
- Picie kawy może sprawić, że będziesz musiał częściej chodzić do toalety, ponieważ kofeina pobudza okrężnicę, co przyspiesza przemieszczanie się pokarmu w organizmie - tłumaczy lekarz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zastosowanie fusów po kawie. Przydadzą się w domu i ogrodzie
To właśnie ten przyspieszony ruch jelit często skutkuje nagłym wypróżnieniem. Z kolei dr Kenneth Brown, gastroenterolog z Teksasu, potwierdza te obserwacje, podkreślając, że kawa może działać dwojako – przynosić ulgę przy zaparciach lub wręcz przeciwnie, spowodować biegunkę. Specjalista zauważył również inne możliwe skutki - "może zwiększać produkcję kwasu żołądkowego, powodując zgagę lub refluks żołądkowy, co może być niewygodne, a nawet bolesne".
Działanie to wynika z obecności w kawie między innymi kwasu chlorogenowego oraz N-alkanoilo-5-hydroksytryptamidów.
- To naturalnie występujące związki, które działają jak środki przeczyszczające. Związki te zwiększają zawartość wody w okrężnicy i skurcze mięśni okrężnicy - dodaje dr Brown.
Jak uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości?
Są sposoby, które pomagają zmniejszyć ryzyko rewolucji jelitowych po filiżance kawy. Dr Hussain Ahmad sugeruje przede wszystkim, by nie pić jej na czczo i testować różne rodzaje naparu. Z kolei dr Kenneth Brown przedstawia cztery proste strategie: po pierwsze - ograniczaj ilość kawy wypijanej jednorazowo. Mniejsza dawka kofeiny może oznaczać mniej dolegliwości. Po drugie - spróbuj zmieniać godziny jej spożywania.
Poranna kawa mocniej stymuluje odruch żołądkowo-jelitowy, który prowadzi do wypróżnienia. Po trzecie - warto przetestować różne metody zaparzania. I wreszcie - ostrożnie z dodatkami. Mleko, cukier czy śmietanka mogą potęgować problemy, zwłaszcza u osób z nadwrażliwością jelit.
Czytaj także: Prawidłowy rytm wypróżnień. Wielu nie ma pojęcia
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl