Bisfenol A (BPA) - w czym występuje i jak go unikać?
Bisfenol A, czyli BPA, to jeden z najpopularniejszych związków chemicznych używanych w produkcji tworzyw sztucznych. Przez lata stał się on nieodłącznym elementem plastikowych produktów i powłok stosowanych wewnątrz puszek, dlatego coraz więcej mówi się o jego potencjalnym zagrożeniu dla naszego zdrowia. Jak unikać BPA?
21.11.2018 | aktual.: 19.12.2018 19:07
Czym jest bisfenol A (BPA)?
Bisfenol A, najczęściej nazywany po prostu BPA, to związek chemiczny z grupy fenoli, którego używa się do produkcji tworzyw sztucznych.
BPA znajdziemy między innymi w opakowaniach czy butelkach, a także w produktach wykonanych z plastiku, takich jak chociażby zabawki, papier termiczny do paragonów, płyty CD, a także wewnętrzne powłoki stosowane w puszkach na napoje. Szacuje się, że produkcja bisfenolu A w ciągu ostatnich 50 lat zwiększyła się prawie stukrotnie.
Po raz pierwszy wytworzono BPA w 1891 roku, a jego ojcem był rosyjski chemik Alexander Dianin. W skład bisfenolu A wchodzą w większości poliwęglany i żywice epoksydowe, co szybko zrewolucjonizowało rynek i wkrótce opakowania syntetyczne wyparły takie materiały jak szkło, ceramika czy drewno.
Przez stosowanie BPA do produkcji opakowań na jedzenie przez lata podejrzewano, że może mieć on negatywny wpływ na organizm, jednak wciąż brakuje nam jednoznacznego stanowiska środowiska naukowego na temat jego szkodliwości dla ludzkiego organizmu.
Wpływ bisfenolu A na organizm
Stanowisko amerykańskich specjalistów w sprawie szkodliwości BPA jest jednoznaczne – bisfenol A jest bezpieczny i nie wpływa negatywnie na nasz organizm. Nie przekonuje to jednak naukowców, którzy prowadząc badania nad BPA, stwierdzili, że może on powodować zmiany w układzie hormonalnym, prowadząc między innymi do otyłości nawet przy niskokalorycznej diecie.
Przyczynia się on podobno także do szybszego rozwoju nowotworów i blokuje pracę hormonów męskich, a więc działa antyandrogennie. Bisfenol A w organizmie człowieka zachowuje się podobnie do estrogenu, czyli żeńskiego hormonu wytwarzanego w naszym ciele, który może mieć zły wpływ na płodność.
Badania prowadzone przez niezależnych naukowców są przez wielu określane jako dowód na to, że BPA może mieć fatalny wpływ na nasz organizm i należy jak najszybciej pozbyć się z naszego otoczenia opakowań zawierających w składzie właśnie ten związek chemiczny.
Powód jego używania przez producentów i koncerny jest natomiast prosty – jest on wygodny w użyciu, ma dużą trwałość i nie wpływa na smak potraw czy płynów. Spór wokół bisfenolu A trwa już od wielu lat, dlatego coraz więcej osób decyduje się nie spożywać produktów mających jakikolwiek fizyczny kontakt z BPA.
Jak unikać BPA?
Pełna i natychmiastowa rezygnacja z produków w puszkach czy plastikowych opakowaniach jest w obecnych czasach bardzo trudna, jednak możemy stopniowo organiczać ich użycie, a przede wszystkim uważnie czytać etykiety na opakowaniach.
Jeżeli BPA został użyty do produkcji danego opakowania, to znajdziemy na nim symbol PC7 lub po prostu cyfrę 7 wpisaną w trójkąt symbolizujący recykling. W miarę możliwości starajmy się korzystać z opakowań szklanych lub papierowych – w końcu chodzi o nasze zdrowie, więc zawsze lepiej dmuchać na zimne.