Blisko ludziBłędy, które popełniamy przy grillowaniu. Wiemy, jak ich uniknąć

Błędy, które popełniamy przy grillowaniu. Wiemy, jak ich uniknąć

Z czym kojarzy wam się majówka? Większość osób z pewnością odpowie - z grillowaniem. To właśnie na nie czekamy z niecierpliwością, aby cieszyć się (miejmy nadzieję) piękną pogodą i przepysznym jedzeniem. Jeżeli planujecie więc odpalić grilla, spójrzcie, jak uniknąć najczęściej popełnianych błędów.

Błędy, które popełniamy przy grillowaniu. Wiemy, jak ich uniknąć
Błędy, które popełniamy przy grillowaniu. Wiemy, jak ich uniknąć
Źródło zdjęć: © Getty Images | Fabian Krause

Nadchodzi jeden z najbardziej oczekiwanych momentów w ciągu roku - majówka. Nie jest tajemnicą, że wiele osób planuje ją ze sporym wyprzedzeniem aby spędzić ją w ciepłym kraju bądź na zwiedzaniu któregoś z pięknych miast na świecie. Inni myślą natomiast o odpoczynku w domu i grillu! A jeżeli już mówimy o nim, istnieje szereg błędów, popełnianych przez większość z nas co roku. Co do nich należy? Tłumaczymy!

Błędy, które popełniamy przy grillowaniu

Pomijając fakt, że najważniejsze jest dokładne wyczyszczenie grilla, który ostatni rok spędził w miejscu, gdzie na pewno zebrało się sporo kurzu, warto skupić się przede wszystkim na odpowiednim przygotowaniu jedzenia.

Jednym z pierwszych błędów, które popełniamy, jest złe zamarynowanie. Co to dokładnie oznacza? Nie należy robić tego na tzw. "ostatnią chwilę", czyli tuż przed ułożeniem mięsa czy warzyw na gorącego grilla, a przynajmniej kilka godzin przed (najlepiej na całą noc).

Inną i drugą, ważną sprawą, jest krojenie mięsa i warzyw na duże kawałki. Dzięki temu wasze jedzenie nie wyląduje w palenisku, a na talerzu. Pamiętajcie, że w czasie obróbki termicznej, co dotyczy w szczególności mięsa, objętość się zmienia - znacznie się zmniejsza. Jeżeli chcecie mieć pewność, że nic się nie stanie, użyjcie tacek do grilla.

Sekrety udanego grilla

Przechodząc do kwestii innych, ale takich, z których wiele osób nie zdaje sobie sprawy - nigdy nie używajcie ponownie tego samego talerzyka, czy papierowego czy szklanego, a także sztućców, jeżeli znajdowało się na nim/nich surowe mięso.

Na surowym mięsie mogą znajdować się bardzo groźne bakterie, takie jak Salmonella, czy Escherichia coli. Dostanie się ich do przewodu pokarmowego, grozi problemami żołądkowymi, a nawet i zatruciem. Takich sytuacji z pewnością chcielibyście uniknąć.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu:WP Kobieta
grillgrillowaniegrillowanie na majówce

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)