Błędy, które popełniamy przy grillowaniu. Wiemy, jak ich uniknąć
Z czym kojarzy wam się majówka? Większość osób z pewnością odpowie - z grillowaniem. To właśnie na nie czekamy z niecierpliwością, aby cieszyć się (miejmy nadzieję) piękną pogodą i przepysznym jedzeniem. Jeżeli planujecie więc odpalić grilla, spójrzcie, jak uniknąć najczęściej popełnianych błędów.
29.04.2022 | aktual.: 29.04.2022 13:46
Nadchodzi jeden z najbardziej oczekiwanych momentów w ciągu roku - majówka. Nie jest tajemnicą, że wiele osób planuje ją ze sporym wyprzedzeniem aby spędzić ją w ciepłym kraju bądź na zwiedzaniu któregoś z pięknych miast na świecie. Inni myślą natomiast o odpoczynku w domu i grillu! A jeżeli już mówimy o nim, istnieje szereg błędów, popełnianych przez większość z nas co roku. Co do nich należy? Tłumaczymy!
Błędy, które popełniamy przy grillowaniu
Pomijając fakt, że najważniejsze jest dokładne wyczyszczenie grilla, który ostatni rok spędził w miejscu, gdzie na pewno zebrało się sporo kurzu, warto skupić się przede wszystkim na odpowiednim przygotowaniu jedzenia.
Jednym z pierwszych błędów, które popełniamy, jest złe zamarynowanie. Co to dokładnie oznacza? Nie należy robić tego na tzw. "ostatnią chwilę", czyli tuż przed ułożeniem mięsa czy warzyw na gorącego grilla, a przynajmniej kilka godzin przed (najlepiej na całą noc).
Inną i drugą, ważną sprawą, jest krojenie mięsa i warzyw na duże kawałki. Dzięki temu wasze jedzenie nie wyląduje w palenisku, a na talerzu. Pamiętajcie, że w czasie obróbki termicznej, co dotyczy w szczególności mięsa, objętość się zmienia - znacznie się zmniejsza. Jeżeli chcecie mieć pewność, że nic się nie stanie, użyjcie tacek do grilla.
Zobacz także: Grill bez mięsa, za to z warzywami
Sekrety udanego grilla
Przechodząc do kwestii innych, ale takich, z których wiele osób nie zdaje sobie sprawy - nigdy nie używajcie ponownie tego samego talerzyka, czy papierowego czy szklanego, a także sztućców, jeżeli znajdowało się na nim/nich surowe mięso.
Na surowym mięsie mogą znajdować się bardzo groźne bakterie, takie jak Salmonella, czy Escherichia coli. Dostanie się ich do przewodu pokarmowego, grozi problemami żołądkowymi, a nawet i zatruciem. Takich sytuacji z pewnością chcielibyście uniknąć.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.