Burak czerwony – wartości odżywcze, właściwości. Przepis na koktajl z burakiem
Z czerwonym burakiem najczęściej kojarzony jest barszcz czerwony. Jednak warto wiedzieć, że to popularne warzywo zawiera wiele cennych składników, dlatego warto je włączyć do codziennego menu. Jakie właściwości posiada burak czerwony? Ile ma kalorii? Jak zrobić pyszny koktajl z burakiem czerwonym?
11.12.2018 | aktual.: 03.02.2019 20:33
Burak czerwony w kuchni
Burak czerwony to jedno z najpopularniejszych warzyw, które jest wykorzystywane do zrobienia pysznego barszczu czerwonego oraz ćwikły, idealnych potraw pojawiających się na wigilijnym stole. Ze względu na drogocenne właściwości buraka warto włączyć do codziennego menu.
Możemy wybrać sok z buraka czerwonego lub przygotować potrawę z burakiem, który będzie głównym składnikiem ugotowanego lub upieczonego dania.
Burak czerwony – wartości odżywcze
Przede wszystkim warto wiedzieć, że czerwony burak jest niskokaloryczny. W 100 g jest 43 kcal. Ponadto zawiera jedynie kwasy tłuszczowe wielonienasycone (0,1g). Najwięcej witamin i minerałów znajdziemy w botwinie i boćwinie, czyli liściach i korzeniu niedojrzałego buraka czerwonego.
Wśród witamin króluje witamina A (beta-karoten), a także witamina C, witamina B (B1, B2, B6) oraz witamina K i kwas foliowy.
Burak czerwony – właściwości
Buraki czerwone, ze względu na dużą ilość żelaza, są wykorzystywane do leczenia anemii, a w niektórych przypadkach również białaczki. Osoby, które mają nadciśnienie lub wysoki poziom cholesterolu, również mogą urozmaicić codzienne menu daniem z burakiem czerwonym.
Na buraka czerwonego powinny uważać cukrzycy, ponieważ warzywo ma wysoki indeks glikemiczny. Dla gotowanego buraka czerwonego wynosi aż 65, a dla surowego – 30. Zamiast jeść ćwikłę, możemy sięgnąć po sok z surowych buraków.
Ponadto burak czerwony będzie idealny w czasie jesienno-zimowym, kiedy wzrasta liczba przeziębień. Ma bowiem właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe.
Burak czerwony – czy można jeść w ciąży?
W buraku czerwonym znajduje się kwas foliowy, który powinny przyjmować kobiety w ciąży. Tym bardziej, jeśli przyszła mama ma anemię. W tym wypadku można pić sok z surowych buraków i z jabłek. Do mikstury warto dodać również sok z cytryny oraz natkę pietruszki zawierających dużo witaminy C.
Burak czerwony a odchudzanie
Ze względu na wysoki indeks glikemiczny osoby, które chcą schudnąć, powinny uważać na to warzywo, co nie oznacza jednak całkowitego wykluczenia z diety. Buraki są niskokaloryczne, dlatego warto je jeść.
Aby obniżyć ich indeks glikemiczny, możemy przed posiłkiem z tym czerwonym warzywem wypić szklankę wody z cytryną. Na tej samej zasadzie będą działały również gotowane zielone warzywa.