GotowaniePrzepisyChińskie jedzenie jest niezdrowe? Tylko że prawdopodobnie nie jest do końca chińskie

Chińskie jedzenie jest niezdrowe? Tylko że prawdopodobnie nie jest do końca chińskie

Chińskie jedzenie jest niezdrowe? Tylko że prawdopodobnie nie jest do końca chińskie
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Paulina Ermel
14.03.2018 15:44

Słone, słodkie, smażone na głębokim tłuszczu i pyszne. Tobie też tak kojarzy się kultowy "chińczyk"? Okazuje się, że nie ma on nic wspólnego z chińskim jedzeniem. To jedynie zachodnia podróbka tego, co tak naprawdę jedzą w Chinach.

Grupa Action on Salt obnażyła całą prawdę o tym, ile soli znajdziemy w daniach serwowanych przez londyńskie restauracje w Chinatown i gotowych "chińskich" daniach z tamtejszych supermarketów. Dane są zatrważające - okazuje się, że w większości z nich poziom soli znacznie przekracza dopuszczone w Wielkiej Brytanii limity. Wiele makaronów kupionych w chińskiej dzielnicy Londynu zawiera aż dwukrotność dopuszczanej normy. Oczywiście, te posiłki są bardzo słone. Ale czy mają cokolwiek wspólnego z popularnym "chińczykiem", na którego raz na jakiś czas najdzie nas ochota? Otóż nie.

Wołowina w sosie z czarnej fasoli, kurczak słodko-kwaśny, krakersy z krewetek czy smażony ryż - wystarczy rzucić okiem na menu, aby dostrzeć, że większość dań klasyfikowanych jako "chińskie jedzenie", to tak naprawdę zachodnia wariacja na jego temat. Ludzie na Zachodzie chcą jeść niezdrowe "chińskie" potrawy, a później oskarżają Chińczyków. A przecież nie chodzi tylko o składniki i sposób ich przyrządzania, ale też o to, w jaki sposób je spożywają.

Profesor Graham McGregor, przewodniczący akcji Action on Salt, zauważył, że większość klientów na Zachodzie potrai zjeść nawet kilka takich słonych "chińskich" potraw podczas jednej wizyty w restauracji. Biorą do tego dodatkowy sos sojowy. A tak się nie je w Chinach. Chińczycy niemal zawsze jedzą danie podawane z ryżem, ale dodają do niego lekko przyprawione zielone warzywa i bulion. Jedno danie - np. smażony w głębokim tłuszczu kurczak w słodko-kwaśnym sosie - zwykle jedzą co najmniej dwie osoby. I prawdopodobnie jest tu więcej ryżu i warzyw, a jedynie mała miseczka mięsa. Smażony ryż i kluski są wyjątkiem, a nie regułą. Tylko my jesteśmy tak zachłanni.

Obraz
© 123RF.COM

Badanie wykazało, że popularny w "chińskich" daniach sos sojowy jest "ponad pięć razy bardziej słony niż woda morska". Jednak wystarczy dodać jedynie odrobinę do posiłku, a nie od razu stawiać na stole, aby każdy dodawał sobie według uznania. Chińczycy nie dodają sosu sojowego do gotowej potrawy takiej jak kurczak w sosie słodko-kwaśnym kurczak czy wołowina w sosie z czarnej fasoli.

Większość prawdziwych chińskich posiłków składa się ze zwykłego ryżu (lub chleba czy makaronu) z dodatkiem mięsa lub ryb, warzyw i orzeźwiającej zupy. Nawet w Syczuanie, słynącym z pikantnych potraw, przysmaki są zawsze zbalansowane. Uliczne stragany służące robotnikom i kierowcom samochodów ciężarowych na autostradach w Chinach często oferują zdrowszą żywność niż ta, którą wielu Brytyjczyków z klasy średniej karmi swoje dzieci. Tradycyjna chińska dieta tak naprawdę może być wzorem zdrowego odżywiania.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także