GotowaniePrzepisyChińskie jedzenie jest niezdrowe? Tylko że prawdopodobnie nie jest do końca chińskie

Chińskie jedzenie jest niezdrowe? Tylko że prawdopodobnie nie jest do końca chińskie

Słone, słodkie, smażone na głębokim tłuszczu i pyszne. Tobie też tak kojarzy się kultowy "chińczyk"? Okazuje się, że nie ma on nic wspólnego z chińskim jedzeniem. To jedynie zachodnia podróbka tego, co tak naprawdę jedzą w Chinach.

Chińskie jedzenie jest niezdrowe? Tylko że prawdopodobnie nie jest do końca chińskie
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Paulina Ermel

14.03.2018 15:44

Grupa Action on Salt obnażyła całą prawdę o tym, ile soli znajdziemy w daniach serwowanych przez londyńskie restauracje w Chinatown i gotowych "chińskich" daniach z tamtejszych supermarketów. Dane są zatrważające - okazuje się, że w większości z nich poziom soli znacznie przekracza dopuszczone w Wielkiej Brytanii limity. Wiele makaronów kupionych w chińskiej dzielnicy Londynu zawiera aż dwukrotność dopuszczanej normy. Oczywiście, te posiłki są bardzo słone. Ale czy mają cokolwiek wspólnego z popularnym "chińczykiem", na którego raz na jakiś czas najdzie nas ochota? Otóż nie.

Wołowina w sosie z czarnej fasoli, kurczak słodko-kwaśny, krakersy z krewetek czy smażony ryż - wystarczy rzucić okiem na menu, aby dostrzeć, że większość dań klasyfikowanych jako "chińskie jedzenie", to tak naprawdę zachodnia wariacja na jego temat. Ludzie na Zachodzie chcą jeść niezdrowe "chińskie" potrawy, a później oskarżają Chińczyków. A przecież nie chodzi tylko o składniki i sposób ich przyrządzania, ale też o to, w jaki sposób je spożywają.

Profesor Graham McGregor, przewodniczący akcji Action on Salt, zauważył, że większość klientów na Zachodzie potrai zjeść nawet kilka takich słonych "chińskich" potraw podczas jednej wizyty w restauracji. Biorą do tego dodatkowy sos sojowy. A tak się nie je w Chinach. Chińczycy niemal zawsze jedzą danie podawane z ryżem, ale dodają do niego lekko przyprawione zielone warzywa i bulion. Jedno danie - np. smażony w głębokim tłuszczu kurczak w słodko-kwaśnym sosie - zwykle jedzą co najmniej dwie osoby. I prawdopodobnie jest tu więcej ryżu i warzyw, a jedynie mała miseczka mięsa. Smażony ryż i kluski są wyjątkiem, a nie regułą. Tylko my jesteśmy tak zachłanni.

Obraz
© 123RF.COM

Badanie wykazało, że popularny w "chińskich" daniach sos sojowy jest "ponad pięć razy bardziej słony niż woda morska". Jednak wystarczy dodać jedynie odrobinę do posiłku, a nie od razu stawiać na stole, aby każdy dodawał sobie według uznania. Chińczycy nie dodają sosu sojowego do gotowej potrawy takiej jak kurczak w sosie słodko-kwaśnym kurczak czy wołowina w sosie z czarnej fasoli.

Większość prawdziwych chińskich posiłków składa się ze zwykłego ryżu (lub chleba czy makaronu) z dodatkiem mięsa lub ryb, warzyw i orzeźwiającej zupy. Nawet w Syczuanie, słynącym z pikantnych potraw, przysmaki są zawsze zbalansowane. Uliczne stragany służące robotnikom i kierowcom samochodów ciężarowych na autostradach w Chinach często oferują zdrowszą żywność niż ta, którą wielu Brytyjczyków z klasy średniej karmi swoje dzieci. Tradycyjna chińska dieta tak naprawdę może być wzorem zdrowego odżywiania.

Zobacz także
Komentarze (0)