FitnessChlorofil – zielona krew w diecie

Chlorofil – zielona krew w diecie

Chlorofil – zielona krew w diecie
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

To właśnie chlorofil zapewnia roślinom i algom soczyście zielony kolor. Bywa nawet nazywany płynną energią słoneczną lub żywą krwią roślin, ponieważ jego podstawowa cząsteczka ma budowę niemal identyczną z cząsteczką hemoglobiny. Najważniejsze, że ten składnik doskonale sprawdza się w diecie. Jakie przynosi nam korzyści?

Moda na zielone soki, smoothies i koktajle trwa w najlepsze. I słusznie, bo to jeden z najlepszych sposobów dostarczenia sobie dużej dawki chlorofilu. Związek ten zwiększa liczebność czerwonych krwinek i dostarcza żelaza, wspomaga więc organizm w leczeniu anemii. Walczy także ze stanami zapalnymi, przyspiesza gojenie ran, wspomaga funkcjonowanie tarczycy i wątroby. Do tego odkwasza organizm, likwiduje brzydki zapach z ust, a nawet przeciwdziała próchnicy.

1 / 5

Doskonały dla urody

Obraz
© 123RF.COM

Żywność bogata w chlorofil powinna znaleźć się szczególnie w diecie dbających o urodę kobiet. Ponieważ działa on antyoksydacyjnie, chroni nas przed atakiem wolnych rodników, które przyspieszają starzenie się organizmu.
Regularne spożywanie zielonych napojów dobrze wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Chlorofil to także wskazany związek dla karmiących matek – zwiększa produkcję mleka. Kolejna funkcja chlorofilu istotna dla kobiet to wpływ na wyregulowanie cykli miesięcznych.

2 / 5

Neutralizuje metale ciężkie

Obraz
© 123RF.COM

Nasz organizm nieustannie narażony jest na toksyczne związki chemiczne, które mogą występować w jedzeniu, piciu, kosmetykach, wdychanym, zanieczyszczonym powietrzu czy lekach. Nawet jeśli prowadzimy zdrowy tryb życia, dokonujemy właściwych wyborów żywieniowych, pijemy dużo wody i uprawiamy sport na świeżym powietrzu, to i tak narażamy się na absorpcję toksyn i obciążenie wątroby.
I tu z pomocą przychodzi chlorofil, który zwiększa zasadowość organizmu, przeciwdziała zakwaszeniu i neutralizuje metale ciężkie, szczególnie kadm, usuwa pozostałości po lekach, a także unieszkodliwia spożywane toksyny.

3 / 5

Działanie przeciwnowotworowe

Obraz
© 123RF.COM

Zawarty w diecie chlorofil i jego pochodna, chlorofilina zmniejszają ryzyko pojawienia się nowotworów. Badania przeprowadzili naukowcy z Oregon State University. Tak jak przypuszczano, ten związek zapewnia ochronę przed niewielkimi dawkami substancji rakotwórczych występującymi zwykle w środowisku. Liczba guzów wątroby spadła pod jego wpływem o 29 do 64 proc., natomiast nowotworów żołądka o 24-45 proc.
Mechanizm działania był prosty - chlorofil wiązał się ze szkodliwymi substancjami, co ułatwiało ich wydalenie. Jednak przy bardzo wysokich poziomach czynników rakotwórczych podawanie chlorofilu zwiększało liczbę guzów nowotworowych.

4 / 5

Potęga chlorelli

Obraz
© Shutterstock.com

Chlorella to mikroskopijnej wielkości alga, która robi furorę na całym świecie. Trudno się dziwić – zielony glon jest najpotężniejszym znanym źródłem chlorofilu. Stanowi też doskonały zastrzyk minerałów, witamin, mikroelementów i enzymów.
Zawiera 20 razy więcej żelaza niż szpinak, dzięki czemu walczy z anemią. Wapnia – budulca kości ma 11 razy więcej niż krowie mleko. Do tego dochodzi magnez i potas, które wspierają aktywność nerwową i mięśniową, a także cynk i krzem – na piękną skórę i włosy. Możemy kupić ją w sproszkowanej postaci i dodawać do soków.

5 / 5

Postaw na zielone koktajle

Obraz
© Shutterstock.com

W zielonych warzywach i owocach chlorofilu może być od kilku do kilkudziesięciu miligramów w 100 g świeżego produktu. Najzasobniejsze w chlorofil są zielone warzywa kapustne – brokuły, jarmuż, szpinak.
Inne bardzo dobre źródła chlorofilu to kapusta włoska, szparagi, rukiew wodna, seler naciowy, boćwinka, lucerna, kiełki oraz przyprawy: natka pietruszki, szczypiorek, koperek, mięta, pokrzywa. Najlepiej jeść je na surowo, przyrządzając zdrowy koktajl. Możemy eksperymentować do woli.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (11)