GotowaniePrzepisyChude mleko wcale nie takie zdrowe. Nowe odkrycie naukowców

Chude mleko wcale nie takie zdrowe. Nowe odkrycie naukowców

Chude mleko wcale nie takie zdrowe. Nowe odkrycie naukowców
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta
31.01.2018 14:49, aktualizacja: 31.01.2018 16:02

Eksperci od zdrowego odżywiania przekonują, by sięgać po mleko, jogurty i sery o niskiej zawartości tłuszczu. Jednak jak się okazuje, wcale nie są one zdrowsze od pełnotłustych produktów. Naukowcy z uniwersytetu w Kopenhadze opublikowali właśnie zaskakujące wyniki badań.

Pełnotłuste mleko może być korzystne dla naszego serca. Podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL, dzięki czemu obniża ryzyko zawału i udaru mózgu. HDL transportuje zły cholesterol z tętnic do wątroby, gdzie jest on metabolizowany. Dodatkowo, wcześniejsze badania wykazały, że pełnotłuste produkty mleczne zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Wysoki poziom złego cholesterolu wiąże się ze zwiększonym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu i chorób naczyniowych. Jest to szczególnie niebezpieczne, ponieważ często te przypadłości nie są diagnozowane oraz leczone.

Badanie przeprowadzono na niewielkiej grupie uczestników. To jednak wystarczyło, by stwierdzić, że pełnotłuste mleko nie jest wcale gorsze od chudego. Naukowcy podawali badanym pół litra mleka (tłustego lub chudego) dziennie przez trzy tygodnie. Następnie powtarzano test z innym rodzajem mleka. W sumie eksperyment trwał trzy miesiące. Poziom złego cholesterolu nie zmienił się, natomiast u uczestników, którzy piki tłuste mleko wzrósł poziom dobrego cholesterolu.

- Tłuste mleko może być uważane za część zdrowej diety – czytamy w raporcie opracowanym przez naukowców z uniwersytetu w Kopenhadze. - Wytyczne żywieniowe od dziesięcioleci zalecają, by wybierać niskotłuszczowe produkty mleczne zamiast pełnotłustych. Uważano, że te drugie zwiększały stężenie złego cholesterolu we krwi. Jednak wyniki badań nie wykazują związku między spożyciem tłustego mleka a ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.

Dajemy się namówić na kupowanie droższego mleka, które ma pół albo 2 proc. tłuszczu. Wierzymy, że dzięki niemu będziemy zdrowsi i szczuplejsi. Jednak jak się okazuje, z tego "gorszego" mleka nie należy rezygnować

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (150)
Zobacz także