GotowaniePrzepisyCiasto marchewkowe z polewą czekoladową

Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową

Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową
Źródło zdjęć: © www.mywaysweets.com

29.10.2016 14:05, aktual.: 02.11.2016 12:23

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Warzywne wypieki podbijają kubki smakowe Polaków. Furorę robi ciasto marchewkowe, które można przygotować na kilka sposobów. Oto wersja z pysznym kremem i czekoladą. Składniki na tortownicę o średnicy 22-24 cm.

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego)
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 2 szklanki marchewki startej na dużych oczkach
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich

Masa mascarpone

  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • sok z połowy pomarańczy

Czekolada do polania

  • 100 g śmietanki 30 proc.
  • 150 g gorzkiej czekolady

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i odstawiamy. Łączymy w większej misce mąkę, sodę, sól i cynamon. Ubijamy mikserem (na średnich obrotach) na gładką masę jajka z cukrem, olejem i maślanką. Zmniejszamy obroty na najniższe, dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy marchew i orzechy włoskie, delikatnie mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką). Masę przelewamy do tortownicy, pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 175 stopni (góra-dół) przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Jeśli po 40 minutach ciasto wciąż będzie nieupieczone, można wykałaczką nakłuć w kilku miejscach, aby przyspieszyć pieczenie. Gdy ciasto się upiecze, wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzone kroimy na 3 lub 4 części (zależy jak duże nam wyrośnie).

Robimy masę mascarpone i polewę. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i sok z pomarańczy, mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy. Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do miski. Śmietankę doprowadzamy do wrzenia w rondelku, zalewamy czekoladę i pozostawiamy na około 3-4 minuty. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto składamy w tortownicy. Jeśli wyszły nam 3 krążki po przekrojeniu, masę dzielimy na 2 części, jeśli 4 to na 3. Na spód kładziemy pierwszą część ciasta. Nakładamy 1/3 lub 1/2 masy i równomiernie rozsmarowujemy. Kładziemy kolejny krążek i część masy. Przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta i delikatnie dociskamy. Wstawiamy do lodówki, aby się schłodziło. Po wyjęciu z lodówki kroimy dookoła nożem, zdejmujemy obręcz tortownicy i przekładamy na paterę lub talerz. Polewamy obficie czekoladą.
Zobacz także: domowe drożdżówki z serem

Źródło artykułu:mywaysweets.com
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (8)
Zobacz także