Ciasto wyszło za suche? Wystarczy prosty trik

Wielkanoc to czas pieczenia domowych ciast, które niestety, ale nie zawsze wychodzą nam perfekcyjnie. Jednym z najczęstszych problemów jest ich suchość, wywołana za niską temperaturą czy zbyt długim czasem pieczenia. Istnieje jednak prosty i sprytny trik, którym uratujesz ciasto w kilka minut.

Jak uratować suche ciasto?
Jak uratować suche ciasto?
Źródło zdjęć: © East News | Adam STASKIEWICZ

07.04.2023 18:58

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wielkanoc tuż tuż, a wraz z nią wielkie przygotowania tradycyjnych potraw - od żurku po sałatki, mięsa czy jajka faszerowanie, ale także domowe ciasta, na które każdy z nas czeka. Wśród nich m.in. serniki, mazurki oraz babki wielkanocne, które niestety, nie zawsze wychodzą nam tak, jak byśmy tego chcieli. Można je jednak szybko uratować!

Przyczyny suchego ciasta

Jeżeli którekolwiek przygotowane przez was ciasto wyszło suche, nic straconego. Nigdy go nie wyrzucajcie, a wypróbujcie prosty i bardzo szybki trik, dzięki któremu je uratujecie.

Suche ciasto może być wynikiem naprawdę wielu rzeczy: nieodpowiednich proporcji składników, złego wyrobienia ciasta lub (najczęściej) za niskiej bądź za wysokiej temperatury pieczenia czy zbyt długiego czasu pieczenia. Jeśli dobrze znacie wasz piekarnik, takie problemy nie powinny się pojawić. Co jednak, kiedy do tego dojdzie?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak uratować suche ciasto?

Jeżeli ciasto wyszło suche, prostym sposobem na to, jak je uratować, jest nasączenie go ponczem. Taki poncz można przygotować na kilka sposobów. Jego podstawą jest woda oraz cukier, a dodatkami do wyboru: sok z cytryny, pomarańczy, limonki lub alkohol: rum bądź likier. Składniki dodajemy "na oko" - byleby nie przesadzić z żadnym z produktów.

Jeśli ciasto jest polane polewą, najpierw należy je obrócić, a następnie nasączyć ponczem. Jeżeli natomiast nie posiada polewy - można je polać ponczem od góry. Najlepszym sposobem na "nasączenie" jest jednak rozpoczęcie całego procesu od gęstych i głębokich (ale delikatnych) nakłuć ciasta patyczkiem. Łyżką należy nanieść poncz we wszystkie miejsca i odczekać do kilkunastu minut. Ciasto stanie się wilgotne.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu:WP Kobieta
ciastokulinarne trikiwielkanoc