Co jeść, kiedy mamy niedobór potasu i magnezu?
Co jeść, kiedy mamy niedobór potasu i magnezu?
11.02.2010 15:59
Co jeść, kiedy mamy niedobór potasu i magnezu?
Najlepszym źródłem magnezu w diecie są następujące produkty: pestki dyni, jak również słonecznika i sezamu, migdały, kasza gryczana, rośliny strączkowe np. fasola, groch, pełnoziarniste produkty zbożowe np. grahamka, pieczywo razowe kakao i czekolada,
Potas jest szeroko rozpowszechnionym pierwiastkiem w produktach spożywczych. Spożywając warzywa i owoce, a także rośliny strączkowe i pełnoziarniste produkty zbożowe jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi potrzebne ilości tego pierwiastka. Szczególnie bogatymi produktami w potas są: rośliny strączkowe,suszone owoce i nasiona i orzechy, ziemniaki, pomidory, banany, winogrona.
Elżbieta Duda-Gmurczyk
www.setpoint.pl
Znajdź z nami swój punkt równowagi!