Co zrobić z choinką po świętach?

Wywar z igieł dodany do kąpieli gwarantuje relaks i dobre samopoczucie. Suszony świerk, czy jodła – to tradycyjne surowce zielarskie, wykorzystywane od stuleci. Użyjesz ich w dowolnym momencie do zaparzenia herbatki. Oto pomysły na kreatywne wykorzystanie żywej choinki, gdy świąta już za nami.

Co zrobić z choinką po świętach?
Źródło zdjęć: © Fotolia

08.01.2015 | aktual.: 19.09.2018 15:36

Wywar z igieł dodany do kąpieli gwarantuje relaks i dobre samopoczucie. Suszony świerk, jodła – to tradycyjne surowce zielarskie, wykorzystywane od stuleci. Użyjesz ich w dowolnym momencie do zaparzenia herbatki. Oto pomysły na kreatywne wykorzystanie żywej choinki, gdy święta już za nami.

W igliwiu świerkowym kryje się wiele cennych składników, które wykazują właściwości zdrowotne. Igły zawierają olejek eteryczny, którego głównymi składnikami są pinen, felandren i kandiden. Poza tym zawierają znaczące ilości witaminy C, garbniki, kwasy organiczne i cukry. Związki te działają między innymi wykrztuśnie, przeciwbakteryjnie oraz pobudzająco i regenerująco.

Kąpiel choinkowa

Zetnij kilka gałązek ze swojego drzewka, włóż do garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, przez 30 minut. Potem odcedź igły i wlej wywar do wanny. Kąpiel w igliwiu świerkowym koi podrażnienia. Błyskawicznie ujędrnia i odmładza skórę.

Takiego wywaru nasze babcie używały jako domowego sposobu na katar i przeziębienie.

Choinkowa herbatka

Włóż do kubka 2 gałązki choinkowe o długości około 5 cm, plaster suszonego jabłuszka i kilka kawałków skórki pomarańczowej. Zalej wrzątkiem. Po kilku minutach napój jest gotowy. Pysznie smakuje i mobilizuje układ odpornościowy do walki z wirusami. Oczyści drogi oddechowe, ułatwi oddychanie, działa też przeciwbakteryjnie.

Maść choinkowa

Drzewa iglaste to doskonałe źródło olejków eterycznych i żywicy. Mogą okazać się niezastąpione przy bólach kości i stawów. Najlepiej sprawdzą się w postaci maści. Garść zmiksowanych pączków z drzewa iglastego zroś spirytusem i zalej olejem kokosowym. Odstaw na dwa tygodnie w ciepłe miejsce. Po tym czasie tłuszcz nabierze zapachu choinki, a maść będzie gotowa do użycia.

Świerkowy ocet

Należy wypełnić słoik octem jabłkowym oraz igłami z świerka. Przykrywamy naczynie i chowamy w chłodnym, ciemnym miejscu. Pozostawić na dwa - cztery tygodnie. Może być stosowany do sałatek.

(gabi), WP Kobieta

ZOBACZ TAKŻE:

Źródło artykułu:WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (1)