FitnessCzas na rabarbar

Czas na rabarbar

Czas na rabarbar

O tej porze roku jego kwaskowaty i orzeźwiający smak wzbogaca kompoty, ciasta i desery. Rabarbarowe łodygi stanowią skarbnicę wielu cennych substancji, dzięki czemu mogą wspomagać odchudzanie, zmniejszać dolegliwości związane z menopauzą, a nawet działać antynowotworowo. Jednak nie jest to przysmak dla każdego...

O tej porze roku jego kwaskowaty i orzeźwiający smak wzbogaca kompoty, ciasta i desery. Rabarbarowe łodygi stanowią skarbnicę wielu cennych substancji, dzięki czemu mogą wspomagać odchudzanie, zmniejszać dolegliwości związane z menopauzą, a nawet działać antynowotworowo. Jednak nie jest to przysmak dla każdego.

Rabarbarowy kompot to jedno z najpowszechniejszych wspomnień z czasów dzieciństwa. Nasze babcie często przygotowywały bowiem orzeźwiający napój z czerwonych łodyg rośliny rosnącej do dziś w wielu polskich ogródkach. Zazwyczaj kojarzymy ją z owocem, choć tak naprawdę jest warzywem, które pojawiło się w Polsce prawdopodobnie w XVIII wieku, czyli kilka stuleci po przybyciu do Europy - rabarbar przywiózł ze swoich chińskich wypraw słynny podróżnik Marco Polo.

W Azji już znacznie wcześniej ceniono jego walory smakowe i lecznicze. Przez tamtejszych medyków był stosowany jako środek przeczyszczający oraz przeciwzapalny. Takie właściwości wykazuje przede wszystkim rabarbar lekarski, ale nasz rodzimy rabarbar ogrodowy również zasługuje na zainteresowanie. Nie tylko ze względu na walory smakowe różowo-czerwonych łodyg.

RAF/(gabi)/WP Kobieta

1 / 4

Bogate źródło minerałów i witamin

Obraz
© 123RF

Rabarbar to bardzo bogate źródło składników mineralnych potrzebnych każdej kobiecie, m.in. żelaza (podstawowy składnik hemoglobiny, odpowiadający m.in. za przechowywanie i transportowanie tlenu w czerwonych krwinkach, niezbędny osobom chorującym na anemię), jodu (potrzebny do prawidłowej pracy tarczycy, szczególnie kobietom w ciąży, ponieważ płód około 12 tygodnia zaczyna wytwarzać własne hormony tarczycowe) czy potasu (regulator ciśnienia krwi, pracy nerek i rytmu serca).

Kwaskowate łodygi kryją w sobie także sporo witamin z grupy B, które m.in. odpowiadają za prawidłową pracę układów: nerwowego, pokarmowego i krążenia, a także dbają o dobry stan skóry. Rabarbar dostarcza witaminy C, wzmacniającej naszą odporność i pomagającej neutralizować wolne rodniki przyspieszające procesy starzenia organizmu.

2 / 4

Siła fitoestrogenów

Obraz
© 123RF

Największym atutem tej rośliny są fitoestrogeny - organiczne związki działające podobnie jak ludzkie hormony. Naukowcy doszli do wniosku, że wpływają one na złagodzenie dolegliwości związanych z menopauzą. Jak wykazały liczne badania kliniczne, fitoestrogeny zmniejszają typowe objawy: uderzenia gorąca, nadmierną potliwość, zaburzenia snu, zawroty głowy, uczucie zmęczenia, nastroje depresyjne, drażliwość czy kołatanie serca.

Nic dziwnego, że preparaty na bazie fitoestrogenów coraz częściej bywają zalecane kobietom jako alternatywa dla tradycyjnej hormonalnej terapii zastępczej, która wprawdzie przynosi wiele korzyści, ale jest także obarczona ryzykiem rozwoju poważnych schorzeń (m.in. raka sutka, nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu, zawału serca czy osteoporozy, ujawniającej się często podczas menopauzy).

3 / 4

Długotrwałe uczucie sytości

Obraz
© 123RF

Rabarbar może być również składnikiem diety kobiet walczących z nadmiarem kilogramów. 100 g tego smakołyku dostarcza zaledwie 20 kalorii i sporo błonnika, który pęcznieje w żołądku i zapewnia długotrwałe uczucie sytości, a oprócz tego pobudza perystaltykę jelit, chroni przed zaparciami oraz zmniejsza ryzyko raka jelita grubego.

Podobne właściwości wykazuje też inny składnik czerwonych łodyg, czyli rapontygenina - związek hamujący rozwój komórek nowotworowych w przypadku raka prostaty i piersi.

4 / 4

Uwaga na szczawiany

Obraz
© 123RF

Jednak niektóre kobiety powinny zachować umiar w spożywaniu rabarabaru. Roślina jest bowiem bogatym źródłem kwasu szczawiowego, substancji utrudniającej przyswajanie magnezu i wapnia. Jego nadmiar osłabia kości i zęby oraz sprzyja tworzeniu się kamieni w nerkach, szczególnie u osób borykających się z problemami układu moczowego, zaburzeniami trawienia tłuszczów czy chorobami jelit.

Rabarbar nabiera cennych właściwości pod wpływem obróbki termicznej, dlatego najlepiej wykorzystywać go do przyrządzania kompotu czy ciasta. Świetnie nadaje się również na dżem albo sos, który stanie się smakowitym dodatkiem do dań z dziczyzny, a nawet ryby (np. łososia). Rabarbar komponuje się ze startą skórką pomarańczową, cynamonem, imbirem, goździkami albo estragonem. Pamiętajmy, że smakołyk nie lubi długiego przechowywania, szczególnie w lodówce. Najlepiej owinąć go w wilgotne ręczniki papierowe - w takiej osłonce zachowa smak przez 3-4 dni.

RAF/(gabi)/WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (9)