Czekolada deserowa – łagodniejsza siostra czekolady gorzkiej
Nie wszyscy przepadają za smakiem gorzkiej czekolady i nie wszyscy też lubią mocną słodycz czekolady mlecznej. Wytrawną, acz łagodniejszą formą jest czekolada deserowa.
25.09.2018 | aktual.: 25.09.2018 12:32
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czekolada deserowa – skład
Czekoladzie deserowej jest bardzo blisko do czekolady gorzkiej, jednak jej smak jest nieco łagodniejszy. Ten typ zawiera zazwyczaj od 50 do 70 proc proszku kakaowego. Prócz tego znajdziemy też cukier (jest go mniej niż w typach mlecznych czy białych), tłuszcz kakaowy i inne dodatki. Czekolada deserowa uchodzi za produkt naturalny, znacznie zdrowszy od czekolady mlecznej czy białej. Dla łasuchów, którzy chcieliby ograniczyć spożywanie bardzo słodkich wyrobów, może być świetnym "przystankiem" w drodze do czekolady gorzkiej.
By czekolada deserowa była uznawana za wyrób dobrej jakości, powinna mieć jak najkrótszą listę składników. Oczywiście na pierwszym miejscu stoi kakao i tłuszcz kakaowy, potem substancje słodzące oraz wszelkie smakowe dodatki. Jeśli poszukujemy czegoś ekskluzywnego, możemy wybrać czekoladę z orientalnymi przyprawami, które oferują ciekawe smakowe doznania.
Czekolada deserowa – na zdrowie
Czekolada deserowa, podobnie jak gorzka, bogata jest w cenne dla zdrowia substancje. Znajdziemy w niej m.in. magnez, który usprawnia działanie mózgu, węglowodany, które są podstawowym źródłem energii, a także żelazo, czyli pierwiastek niezbędny do produkcji czerwonych krwinek. Prócz tego czekolada zawiera flawonoidy, które zwiększają odporność na infekcje i hamują proces utleniania "złego" cholesterolu, a także fenetylaminę, czyli substancję, która wpływa pozytywnie na nastrój i dodaje energii.