Czekoladowe muffiny z truskawkami i kruszonką
Sezon na truskawki trwa, dlatego warto wykorzystać je do przygotowania jednego z prostszych deserów. Muffinki to idealna propozycja na podwieczorek lub słodkie drugie śniadanie.
16.06.2015 | aktual.: 16.06.2015 18:32
Sezon na truskawki trwa, dlatego warto wykorzystać je do przygotowania jednego z prostszych deserów. Muffiny to idealna propozycja na podwieczorek lub słodkie drugie śniadanie. Autorka przepisu Paulina Krajewska radzi, aby do przygotowania czekoladowych muffinek użyć świeżych truskawek, ponieważ inne zatracą swój smak i mogą sprawić, że ciasto za bardzo podmoknie tworząc np. zakalec.
Blogerka podpowiedziała również, że ilość truskawek zależy od indywidualnych preferencji, a smak babeczek można urozmaicić poprzez dodanie Amaretto lub dowolnego ulubionego ekstraktu, np. waniliowego. Wersję light otrzymamy zastępując cukier stewią w proszku, krylitolem lub cukrem trzcinowym. Należy użyć również serka i mleka z obniżoną zawartością tłuszczu.
Składniki na ok. 12 muffinek: 2 szklanki mąki pszennej, 4 łyżki kakao, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szklanki mleka, 1 jajko, 50 ml oleju rzepakowego, ok 200 g świeżych truskawek.
W misce połącz ze sobą mąkę, kakao, cukier oraz proszek do pieczenia. W osobnej misce połącz mleko, jajko i olej. Teraz do sypkich składników dodaj płynne i niezbyt dokładnie zamieszaj całość szpatułką. Wmieszaj w nią jeszcze przez chwilkę pokrojone na mniejsze kawałki i oprószone odrobiną mąki truskawki. Gotową masę wylej do foremek na muffiny do 3/4 ich wysokości.
Składniki na kruszonkę: 70 g mąki pszennej, 2 łyżki kakao, 50 g cukru, 50 g miękkiego masła.
Wszystkie składniki rozgnieć ze sobą, tak aby powstały grudki, rozrzuć je na powierzchni muffinek. Piecz w 180C przez ok 15 minut - do suchego patyczka.
* * www.justmydelicious.com rel="nofollow">* Paulina Krajewska*