Czy można gotować wodę dwa razy? Oto co się z nią stanie

W internecie można przeczytać ostrzeżenia, aby nie pić dwa razy zagotowanej wody. Podobno tworzą się w niej szkodliwe dla ludzi związki. Czy to przekonanie jest prawdziwe? Wyjaśniamy wszelkie wątpliwości.

Czy można gotować wodę wielokrotnie?
Czy można gotować wodę wielokrotnie?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PODYUK_OLEG

23.11.2023 | aktual.: 23.11.2023 10:37

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Trudno powiedzieć, skąd wziął się pomysł, że podwójne zagotowana woda szkodzi. Gotowanie to przecież podstawowa metoda poprawiania jej jakości, pozwala pozbyć się drobnoustrojów, które nie są w stanie przeżyć temperatury wrzenia. Przegotowana woda ulega też zmiękczeniu – część związków mineralnych (zwłaszcza związków wapnia i magnezu) wytrąca się w postaci kamienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Temperatura wrzenia zabija bakterie i wirusy

Gotowanie miało zasadnicze znaczenie, gdy dostępna dla ludzi woda była o wiele bardziej niż dzisiaj zanieczyszczona. Można wprost powiedzieć, że ratowało życie – zatrucia spowodowane spożyciem brudnej, skażonej mikroorganizmami cieczy było w dawnych czasach dość powszechne. Obecnie mamy dostęp do wody już wcześniej uzdatnionej i czystej bakteriologicznie, którą można spożywać prosto z kranu. Nie trzeba jej gotować, o ile oczywiście nie planujemy zaparzyć herbaty czy kawy.

Co z podwójnym gotowaniem? Czy naprawdę szkodzi zdrowiu człowieka, a jeśli tak, to w jaki sposób? Najnowsze badania i opinia ekspertów raz na zawsze wyjaśniają wszelkie wątpliwości.

Gotować dwa razy można, a nawet trzeba

Tematem zainteresowali się naukowcy z niemieckiego Instytutu Freseniusa, których wnioski cytuje "Berliner Kurier". Eksperci raz na zawsze uporali się z krążącym po internecie mitem: woda zagotowana dwa razy (a nawet trzy czy cztery) absolutnie nie szkodzi zdrowiu. Ciecz pozostaje taka sama, jej skład się nie zmienia, a już na pewno w procesie nie wytwarzają się żadne szkodliwe substancje.

Wodę nie tylko można zagotować dwa razy, ale nawet trzeba, jeśli np. długo stała w czajniku. Wówczas mogły już rozwinąć się w niej nowe bakterie. W takim przypadku doprowadzenie do wrzenia skutecznie je zneutralizuje i woda ponownie będzie bezpieczna do spożycia. Nie ma co bać się wody ani słuchać dziwnych przesądów zaczerpniętych z internetu. Lepiej ufać nauce i zdrowemu rozsądkowi.

Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (50)