Dania niskokaloryczne. Propozycje smacznych i sycących dietetycznych dań
Dania niskokaloryczne są fundamentem każdej diety redukcyjnej. Odpowiednio przyrządzone dania niskokaloryczne wcale nie muszą być pozbawione smaku i cennych składników odżywczych. Poznaj propozycje i przepisy na niskokaloryczne dania, które pozwolą ci najeść się do syta.
Dania niskokaloryczne - zupy
Zupy krem są idealnym pomysłem na niskokaloryczne danie. Zupy krem wykonane z warzyw zawierają niewiele kalorii, a przy okazji są bardzo pożywne i sycące.
Krem ze świeżych pomidorów i ciecierzycy z pełnoziarnistym pieczywem
Krem ze świeżych pomidorów dostarcza organizmowi mnóstwo minerałów i witamin, a ciecierzyca dodatkowo zagęszcza zupę.
Składniki:
- 6 świeżych pomidorów;
- pół szklanki ciecierzycy;
- cebula;
- litr bulionu warzywnego;
- łyżka oleju rzepakowego;
- 4 kromki chleba razowego;
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia.
Przygotowanie:
Dzień wcześniej namocz ciecierzycę w wodzie by zmiękła. Cebulkę posiekaj i podsmaż na patelni, następnie dodaj pomidory i gotuj przez kilka minut. W tym czasie gotuj ciecierzycę, aby była całkowicie miękka. Następnie wlej bulion i ugotowaną ciecierzycę do duszących się pomidorów. Doprowadź całość do wrzenia. Po ostygnięciu zblenduj zupę i podawaj z bazylią i kawałkami chleba razowego.
Inne przepisy na niskokaloryczne zupy:
Dania niskokaloryczne - faszerowany bakłażan
Dania faszerowane są niskokaloryczne i cieszą się dużą popularnością, ponieważ dowolność łączenia składników sprawia, że mogą posmakować praktycznie każdemu. Bakłażana można faszerować mięsem, a także można go przygotować w wersji wegetariańskiej, mieszając ze sobą wyłącznie warzywa.
Składniki:
Przygotowanie:
Bakłażany przekrój wzdłuż na połowy, wydrąż miąższ i posyp solą. Odczekaj aż sól zareaguje z bakłażanem i zetrzyj ją ręcznikiem papierowym, to pozwoli ci pozbyć się gorzkawego smaku bakłażana. Miąższ pokrój na drobną kostkę. Pierś z kurczaka drobno pokrój i duś w rondelku pod przykrywką. Pomidora, pieczarki i cebulę również pokrój w kostkę i wymieszaj z kukurydzą i fasolą.
Połącz wszystkie składniki na farsz i uzupełnij nim wydrążone połówki bakłażana. Na wierzchu zetrzyj odrobinę sera mozarella. Tak przygotowane bakłażany wsadź do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok. 30 minut.
Inne przepisy z bakłażanem:
Dania niskokaloryczne - frittata
Fritatta to popularne danie kuchni włoskiej i hiszpańskiej. Fritatta to masa jajeczna zapiekana z warzywami, szynką czy serem. Jak przygotować niskokaloryczną wersję frittaty?
Składniki:
- 200 g chudego twarogu;
- 400 g mielonego mięsa z indyka;
- cukinia;
- krojone pomidory w puszce;
- cebula;
- 2 całe jajka i 4 białka;
- pieprz, sól i zioła prowansalskie.
Przygotowanie:
Mięso mielone podsmaż bez tłuszczu w głębokiej patelni. Cebulę pokrój w kostkę, a cukinię w plastry. Wymieszaj oba warzywa i podduś na małym ogniu. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj w większym naczyniu. Następnie gotową masę przełóż do formy na tartę i zapiekaj przez 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Inne przepisy na dietetyczną frittatę: