FitnessDania niskokaloryczne. Propozycje smacznych i sycących dietetycznych dań

Dania niskokaloryczne. Propozycje smacznych i sycących dietetycznych dań

Dania niskokaloryczne. Propozycje smacznych i sycących dietetycznych dań
Źródło zdjęć: © Fotolia

14.12.2018 14:29, aktual.: 19.12.2018 18:47

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dania niskokaloryczne są fundamentem każdej diety redukcyjnej. Odpowiednio przyrządzone dania niskokaloryczne wcale nie muszą być pozbawione smaku i cennych składników odżywczych. Poznaj propozycje i przepisy na niskokaloryczne dania, które pozwolą ci najeść się do syta.

Dania niskokaloryczne - zupy

Zupy krem są idealnym pomysłem na niskokaloryczne danie. Zupy krem wykonane z warzyw zawierają niewiele kalorii, a przy okazji są bardzo pożywne i sycące.

Krem ze świeżych pomidorów i ciecierzycy z pełnoziarnistym pieczywem

Krem ze świeżych pomidorów dostarcza organizmowi mnóstwo minerałów i witamin, a ciecierzyca dodatkowo zagęszcza zupę.

Składniki:

  • 6 świeżych pomidorów;
  • pół szklanki ciecierzycy;
  • cebula;
  • litr bulionu warzywnego;
  • łyżka oleju rzepakowego;
  • 4 kromki chleba razowego;
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia.

Przygotowanie:
Dzień wcześniej namocz ciecierzycę w wodzie by zmiękła. Cebulkę posiekaj i podsmaż na patelni, następnie dodaj pomidory i gotuj przez kilka minut. W tym czasie gotuj ciecierzycę, aby była całkowicie miękka. Następnie wlej bulion i ugotowaną ciecierzycę do duszących się pomidorów. Doprowadź całość do wrzenia. Po ostygnięciu zblenduj zupę i podawaj z bazylią i kawałkami chleba razowego.

Dania niskokaloryczne - faszerowany bakłażan

Dania faszerowane są niskokaloryczne i cieszą się dużą popularnością, ponieważ dowolność łączenia składników sprawia, że mogą posmakować praktycznie każdemu. Bakłażana można faszerować mięsem, a także można go przygotować w wersji wegetariańskiej, mieszając ze sobą wyłącznie warzywa.

Składniki:

  • dwa średniej wielkości bakłażany;
  • filet z piersi z kurczaka;
  • warzywa - pomidor, kukurydza, pieczarki, cebula, czosnek, czerwona fasola;
  • ser mozarella;
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia (i inne ulubione przyprawy).

Przygotowanie:
Bakłażany przekrój wzdłuż na połowy, wydrąż miąższ i posyp solą. Odczekaj aż sól zareaguje z bakłażanem i zetrzyj ją ręcznikiem papierowym, to pozwoli ci pozbyć się gorzkawego smaku bakłażana. Miąższ pokrój na drobną kostkę. Pierś z kurczaka drobno pokrój i duś w rondelku pod przykrywką. Pomidora, pieczarki i cebulę również pokrój w kostkę i wymieszaj z kukurydzą i fasolą.

Połącz wszystkie składniki na farsz i uzupełnij nim wydrążone połówki bakłażana. Na wierzchu zetrzyj odrobinę sera mozarella. Tak przygotowane bakłażany wsadź do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok. 30 minut.

Dania niskokaloryczne - frittata

Fritatta to popularne danie kuchni włoskiej i hiszpańskiej. Fritatta to masa jajeczna zapiekana z warzywami, szynką czy serem. Jak przygotować niskokaloryczną wersję frittaty?

Składniki:

  • 200 g chudego twarogu;
  • 400 g mielonego mięsa z indyka;
  • cukinia;
  • krojone pomidory w puszce;
  • cebula;
  • 2 całe jajka i 4 białka;
  • pieprz, sól i zioła prowansalskie.

Przygotowanie:
Mięso mielone podsmaż bez tłuszczu w głębokiej patelni. Cebulę pokrój w kostkę, a cukinię w plastry. Wymieszaj oba warzywa i podduś na małym ogniu. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj w większym naczyniu. Następnie gotową masę przełóż do formy na tartę i zapiekaj przez 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (19)
Zobacz także