Dodaj do jajecznicy. Nigdy więcej nie zrobisz jej inaczej

Co dodać do jajecznicy?
Co dodać do jajecznicy?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

16.05.2024 09:25, aktual.: 16.05.2024 10:50

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jajecznica to popularny posiłek, który często ląduje na polskich stołach podczas śniadania. Najczęściej dodaje się do niej wędlinę, boczek, cebulę czy szpinak. Jednak najlepszy przepis to ten najprostszy.

W przypadku tego przepisu idealnie sprawdza się popularna fraza "mniej znaczy więcej". Jajecznica po francusku, która powstanie dzięki trzem składnikom, ma delikatną i aksamitną konsystencję, a dodatkowo jest niezwykle szybka w przygotowaniu. Warto jednak zwrócić uwagę na sposób przygotowania posiłku, bo właśnie w tym tkwi cały sekret.

Mimo podstawowych składników jajecznicę po francusku robi się w dość niekonwencjonalny sposób. Jednak, gdy raz spróbujesz tej metody, nigdy więcej nie wrócisz do tradycyjnego sposobu robienia jajecznicy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajecznica po francusku to danie, które może wydawać się wykwintne, ale w rzeczywistości jest proste i szybkie do przygotowania. Wystarczy kilka składników: żółtka, masło i piana z białek, a dodatkowo dla smaku dodać odrobinę soli i pieprzu. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia kolejność ich łączenia. Poniżej znajdziesz instrukcję krok po kroku.

Co wpływa na aksamitną konsystencję jajecznicy po francusku?

Sekretem kremowej konsystencji jajecznicy po francusku jest połączenie piany z białek i masła. Te składniki nie tylko nadają daniu wyjątkowej tekstury, ale także wzmacniają smak i aromat, ponieważ tłuszcz jest nośnikiem tych walorów.

Materiały WP
Materiały WP© Materiały własne

Jajecznica po francusku to danie uniwersalne, które można podawać na wiele sposobów. Świetnie smakuje z pieczywem (bagietką, chlebem, grzankami), wędliną (np. jako nadzienie do roladek z szynki konserwowej) lub warzywami (pomidorkami koktajlowymi, szpinakiem, natką pietruszki).

Z kolei dodatek szczypiorku i bekonu nada jej chrupkości. Możliwości są nieograniczone, wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych. Najważniejsze, aby jajecznicę podać od razu po przygotowaniu, póki jest ciepła.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (36)
Zobacz także