Dodaj do jajecznicy. Nigdy więcej nie zrobisz jej inaczej

Jajecznica to popularny posiłek, który często ląduje na polskich stołach podczas śniadania. Najczęściej dodaje się do niej wędlinę, boczek, cebulę czy szpinak. Jednak najlepszy przepis to ten najprostszy.

Co dodać do jajecznicy?Co dodać do jajecznicy?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W przypadku tego przepisu idealnie sprawdza się popularna fraza "mniej znaczy więcej". Jajecznica po francusku, która powstanie dzięki trzem składnikom, ma delikatną i aksamitną konsystencję, a dodatkowo jest niezwykle szybka w przygotowaniu. Warto jednak zwrócić uwagę na sposób przygotowania posiłku, bo właśnie w tym tkwi cały sekret.

Mimo podstawowych składników jajecznicę po francusku robi się w dość niekonwencjonalny sposób. Jednak, gdy raz spróbujesz tej metody, nigdy więcej nie wrócisz do tradycyjnego sposobu robienia jajecznicy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błędy przy robieniu jajecznicy

Jajecznica po francusku to danie, które może wydawać się wykwintne, ale w rzeczywistości jest proste i szybkie do przygotowania. Wystarczy kilka składników: żółtka, masło i piana z białek, a dodatkowo dla smaku dodać odrobinę soli i pieprzu. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia kolejność ich łączenia. Poniżej znajdziesz instrukcję krok po kroku.

Co wpływa na aksamitną konsystencję jajecznicy po francusku?

Sekretem kremowej konsystencji jajecznicy po francusku jest połączenie piany z białek i masła. Te składniki nie tylko nadają daniu wyjątkowej tekstury, ale także wzmacniają smak i aromat, ponieważ tłuszcz jest nośnikiem tych walorów.

Materiały WP
Materiały WP © Materiały własne

Jajecznica po francusku to danie uniwersalne, które można podawać na wiele sposobów. Świetnie smakuje z pieczywem (bagietką, chlebem, grzankami), wędliną (np. jako nadzienie do roladek z szynki konserwowej) lub warzywami (pomidorkami koktajlowymi, szpinakiem, natką pietruszki).

Z kolei dodatek szczypiorku i bekonu nada jej chrupkości. Możliwości są nieograniczone, wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych. Najważniejsze, aby jajecznicę podać od razu po przygotowaniu, póki jest ciepła.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Wybrane dla Ciebie

Tak wystroiła się na sesję zdjęciową. Trudno oderwać wzrok
Tak wystroiła się na sesję zdjęciową. Trudno oderwać wzrok
Kluczowy zabieg we wrześniu. "Płynne złoto" dla hortensji
Kluczowy zabieg we wrześniu. "Płynne złoto" dla hortensji
Egipska metoda zasypiania. "Odpłyniesz" błyskawicznie
Egipska metoda zasypiania. "Odpłyniesz" błyskawicznie
Do dziś go zaczepiają. Zawsze odpowiada jednym zdaniem
Do dziś go zaczepiają. Zawsze odpowiada jednym zdaniem
Pokazała dwa zdjęcia. Tak wyjaśniła różnice między owulacją a okresem
Pokazała dwa zdjęcia. Tak wyjaśniła różnice między owulacją a okresem
Nielegalne na działce. Kary dochodzą do 5000 zł
Nielegalne na działce. Kary dochodzą do 5000 zł
Zapytano ją o Ukraińców. "Przypomnijmy sobie, skąd się wzięliśmy"
Zapytano ją o Ukraińców. "Przypomnijmy sobie, skąd się wzięliśmy"
Masz w piwnicy? Tyle zapłacą za niego dzisiaj
Masz w piwnicy? Tyle zapłacą za niego dzisiaj
Nie podłączaj do listwy. Strażacy apelują
Nie podłączaj do listwy. Strażacy apelują
Mąż Bem zmarł 6 tygodni po diagnozie. "Ja sobie z tym nie radzę"
Mąż Bem zmarł 6 tygodni po diagnozie. "Ja sobie z tym nie radzę"
Skończył 51 lat. O jego związkach było głośno w show-biznesie
Skończył 51 lat. O jego związkach było głośno w show-biznesie
Zmarł na raka. Leczenie kosztowało miliony
Zmarł na raka. Leczenie kosztowało miliony