Dodaj do jajecznicy. Nigdy więcej nie zrobisz jej inaczej

Jajecznica to popularny posiłek, który często ląduje na polskich stołach podczas śniadania. Najczęściej dodaje się do niej wędlinę, boczek, cebulę czy szpinak. Jednak najlepszy przepis to ten najprostszy.

Co dodać do jajecznicy?Co dodać do jajecznicy?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W przypadku tego przepisu idealnie sprawdza się popularna fraza "mniej znaczy więcej". Jajecznica po francusku, która powstanie dzięki trzem składnikom, ma delikatną i aksamitną konsystencję, a dodatkowo jest niezwykle szybka w przygotowaniu. Warto jednak zwrócić uwagę na sposób przygotowania posiłku, bo właśnie w tym tkwi cały sekret.

Mimo podstawowych składników jajecznicę po francusku robi się w dość niekonwencjonalny sposób. Jednak, gdy raz spróbujesz tej metody, nigdy więcej nie wrócisz do tradycyjnego sposobu robienia jajecznicy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błędy przy robieniu jajecznicy

Jajecznica po francusku to danie, które może wydawać się wykwintne, ale w rzeczywistości jest proste i szybkie do przygotowania. Wystarczy kilka składników: żółtka, masło i piana z białek, a dodatkowo dla smaku dodać odrobinę soli i pieprzu. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia kolejność ich łączenia. Poniżej znajdziesz instrukcję krok po kroku.

Co wpływa na aksamitną konsystencję jajecznicy po francusku?

Sekretem kremowej konsystencji jajecznicy po francusku jest połączenie piany z białek i masła. Te składniki nie tylko nadają daniu wyjątkowej tekstury, ale także wzmacniają smak i aromat, ponieważ tłuszcz jest nośnikiem tych walorów.

Materiały WP
Materiały WP © Materiały własne

Jajecznica po francusku to danie uniwersalne, które można podawać na wiele sposobów. Świetnie smakuje z pieczywem (bagietką, chlebem, grzankami), wędliną (np. jako nadzienie do roladek z szynki konserwowej) lub warzywami (pomidorkami koktajlowymi, szpinakiem, natką pietruszki).

Z kolei dodatek szczypiorku i bekonu nada jej chrupkości. Możliwości są nieograniczone, wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych. Najważniejsze, aby jajecznicę podać od razu po przygotowaniu, póki jest ciepła.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Wybrane dla Ciebie

Boją się kinky seksu. Seksuolożka mówi, na czym polega
Boją się kinky seksu. Seksuolożka mówi, na czym polega
Spokojny sen bez bólu. Oto pozycje dla osób przewlekle chorych
Spokojny sen bez bólu. Oto pozycje dla osób przewlekle chorych
Nie potrzebowali "papierka". Ślub wzięli tylko dla córki
Nie potrzebowali "papierka". Ślub wzięli tylko dla córki
Dietetyczka odradza spożywanie popularnego sera. "Lepiej nie kupuj"
Dietetyczka odradza spożywanie popularnego sera. "Lepiej nie kupuj"
Nawet 5 tys. zł. Lepiej, żebyś nie miał w koszyku
Nawet 5 tys. zł. Lepiej, żebyś nie miał w koszyku
"Czarna mamba" pokazała męża. Kim jest jej ukochany?
"Czarna mamba" pokazała męża. Kim jest jej ukochany?
25 lat temu była gwiazdą. Tak wygląda dziś
25 lat temu była gwiazdą. Tak wygląda dziś
Wystroiła się w spódniczkę mini. Kolor to hit jesieni
Wystroiła się w spódniczkę mini. Kolor to hit jesieni
Była żoną Marilyna Mansona. "Pogrążyliśmy się w kompletnej rozpuście"
Była żoną Marilyna Mansona. "Pogrążyliśmy się w kompletnej rozpuście"
Będą się zachwycać rosołem. Wystarczy dodać jeden składnik
Będą się zachwycać rosołem. Wystarczy dodać jeden składnik
Kończy 91 lat. Tak wygląda dziś Brigitte Bardot
Kończy 91 lat. Tak wygląda dziś Brigitte Bardot
Została żoną. Wiadomo, kto zaprojektował jej suknię ślubną
Została żoną. Wiadomo, kto zaprojektował jej suknię ślubną