Dieta 5:2 - zasady i efekty diety Mosleya
Dieta 5:2 to kolejna dieta, która jest obietnicą pożegnania się z nadwagą raz na zawsze. Autorem diety 5:2 jest Michael Mosley, brytyjski dziennikarz zafascynowany biologią i medycyną. Jakie są zasady diety 5:2 i jakich efektów możemy się spodziewać po kuracji odchudzającej? Poznaj zalety i wady diety 5:2 Michaela Mosleya.
28.11.2018 13:59
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dieta 5:2 i Michael Mosley
Dieta 5:2 jest dziełem Michaela Mosleya. Mosley jest brytyjskim dziennikarzem telewizyjnym, producentem oraz prezenterem pracującym dla BBC od 1985 roku. Mosley studiował filozofię, politologię, ekonomię, a także psychiatrię. Prowadził liczne programy edukacyjne, które dotyczyły naukowych odkryć związanych z funkcjonowaniem ludzkiego organizmu.
W programie emitowanym przez BBC pt. “Eat, Fast and Live Longer” spopularyzował dietę 5:2, stosując się osobiście do jej zasad. W ciągu miesiąca udało mu się zrzucić ok. 6 kilogramów.
Zasady diety 5:2
Dieta 5:2 opiera się na programie żywieniowym okresowego poszczenia. Plan diety 5:2 polega na spożywaniu przez 5 dni normalnych posiłków, natomiast w kolejnych dwóch dniach, racje żywnościowe zmniejsza się o 75 proc. Mężczyźni dostarczają wówczas organizmowi ok. 600 kcal na dobę, kobiety natomiast ok. 500 kcal.
Według zaleceń Michaela Mosleya ta 1/4 pożywienia powinna się kondensować w dwóch posiłkach, które zjada się w te dwa dni. Kaloryczność dobowa podczas pierwszych pięciu dniu powinna wynosić ok. 1800-2000 kcal, a posiłki powinny być spożywane regularne. Dzienne menu najlepiej podzielić na 5 posiłków, które będzie się zjadało w równych odstępach czasowych.
Dieta 5:2 - produkty zalecane i zakazane
Dieta 5:2 nie jest dietą rygorystyczną, pełną zakazów i nakazów. Dlatego trudno jest wskazać produkty, które są szczególnie polecane, a które zdecydowanie zakazane. W ciągu 5 dni można spożywać w zasadzie wszystko, pilnując jednak, by nie przekroczyć limitu 2000 kcal. Co ciekawe, jeśli bilans kaloryczny się zgadza, można zjadać również słodycze i fast foody.
Inaczej jednak wyglądają dni poszczenia. W dni poszczenia należy wybierać produkty wysokobiałkowe o niskim wskaźniku indeksu glikemicznego. Dlatego przez 2 dni diety 5:2 spożywa się głównie chude mięso, ryby, warzywa oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Produkty białkowe zapewniają uczucie sytości, natomiast te o niskim wskaźniku glikemicznym zapobiegają wahaniom poziomu glukozy we krwi.
Efekty i zalety diety 5:2
Dla wielu osób zmęczonych dietami odchudzającymi, zaletą diety 5:2 jest możliwość sięgania po ulubione produkty, bez większych wyrzeczeń. Zwolennicy diety 5:2 zaznaczają, że można schudnąć bez drastycznego obniżania kaloryczności dań i bez odmawiania sobie ulubionych przysmaków. Dieta 5:2 dzięki regularnym głodówkom pozwala oczyścić organizm z toksyn.
Dodatkowo jest dietą mało kosztowną i łatwą, ponieważ nie wymaga stosowania specjalnych produktów do przygotowania potraw. W czasie głodówki kurczy się żołądek, dzięki czemu sukcesywnie zmniejsza się uczucie głodu. Dieta 5:2 daje poczucie komfortu, ponieważ osoby ją stosujące, mają poczucie świadomości, że po czasie głodówki, będą mogły przyrządzić sobie ulubione danie.
Wady diety 5:2
Dieta 5:2 nie jest pozbawiona wad. Po pierwsze zakłada drastyczne cięcie kaloryczności dziennych posiłków z dnia na dzień, co niekorzystnie może wpłynąć na metabolizm. Dieta 5:2 stanowi ryzyko pojawienia się zaburzeń odżywiania, w tym bulimii czy kompulsywnego objadania się.
Ponadto dowolność w wybieraniu produktów na 5 dni normalnego jedzenia nie uczy zdrowego trybu żywienia. Kalorie kaloriom nie są równe, więc dostarczanie ich z fast foodów zamiast z ryb czy warzyw nie wpłynie korzystnie na nasze zdrowie.