Dieta i treningi pozwoliły jej uniknąć cukrzycy. Przy okazji schudła 20 kilogramów
Yamel Mayorga miała w rodzinie przypadki zachorowań na cukrzycę. Kobieta jednak nie przejmowała się tym. Kiedy usłyszała, że jej pogarszające się samopoczucie związane jest ze stanem przedcukrzycowym z dnia na dzień zmieniła dietę.
12.10.2021 15:02
Yanel Mayorga miała świadomość, że w jej rodzinie występują przypadki cukrzycy oraz problemów z sercem. Mimo to przez długi czas nie uważała na dietę. Jej myślenie zmieniło się, kiedy zaczęła mieć problemy ze snem. Konsultacja z lekarzem potwierdziła najgorsze objawy kobiety.
Po diagnozie postanowiła "wziąć się za siebie"
Kiedy Yanel poszła do lekarza aby przedstawić swoje problemy, ważyła już prawie 130 kilogramów. W 2016 roku u kobiety zdiagnozowano depresję i wysokie ciśnienie. Yanel musiała zrobić wszystkie potrzebne badania. Wyniki ją zmroziły; miała stan przedcukrzcyowy.
- Kiedy byłam nastolatką mój wujek zmarł z powodu komplikacji związanych z cukrzycą. To było jedno z najtrudniejszych sytuacji, z jakimi przyszło mi się zmierzyć - wspomina Mayorga w wywiadzie dla "Women's Health". Mając w pamięci te trudne przeżycia, kobieta wiedziała, że musi zacząć działać, bo ryzyko cukrzycy jest w tym momencie ogromne. Yanel po rozmowach ze specjalistami i dokładnym researchu Mayorga postanowiła przejść na dietę wegańską, która miała odciążyć organizm.
Jak przez cztery lata zmieniła się dieta Yanel?
Choć u Yanel stwierdzono stan przedcukrzycowy, Mayorga wiedziała, że jest to ostatni sygnał, aby nie dać się chorobie. Dlatego zaraz po powrocie od lekarza do domu dokładnie przejrzała swoją spiżarnię, aby wyrzucić wszystkie niezdrowe produkty. Później ułożyła menu, którego dzielnie trzymała się przez kolejne lata. W jej lodówce rozgościły się warzywa, owoce i pełne ziarna. Unikała cukru, glutenu oraz przetworzonej żywności. Specjalnie dla magazynu "Women's Health" Yanel przygotowała przykładowy jadłospis:
- śniadanie: smoothie na bazie jabłek i banana, z płatkami owsianymi, szczyptą cynamonu i wodą.
- przekąska: mix orzechów, czasem świeże owoce;
- lunch: shake proteinowy ze zmrożonym mango, ananasem, masłem orzechowym, białkowym proszkiem waniliowym i szpinakiem;
- przekąska: ogórek z cytryną;
- obiad: porządna sałatka z pomidorami, papryką, awokado, pestkami z dyni, groszkiem, tofu i fasolką oraz burger z czarnej fasoli;
- deser: mrożone mango.
Oprócz zmiany nawyków żywieniowych, Yanel postanowiła włączyć do swojego grafiku więcej aktywności fizycznej. Zaczęła chodzić na długie spacery oraz trenować siłowo przez 45 minut. Chodzenie na siłownię przyniosło kobiecie dużo frajdy.
Po tym czasie Yanel wyciągnęła kilka wniosków. Przede wszystkim dieta oparta na produktach roślinnych rzeczywiście pozwoliła na kontrolowanie możliwej cukrzycy. Po drugie, w trakcie zmiany metody odżywiania kobiecie udało się schudnąć 20 kilogramów.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!