FitnessDieta makrobiotyczna

Dieta makrobiotyczna

Dieta makrobiotyczna
20.10.2006 12:09, aktualizacja: 27.05.2010 21:52

Z powodzeniem stosuje ją Gwyneth Paltrow. Zawiera tylko naturalne produkty i dzięki niej możesz zrzucisz 3-4 kilogramy w ciągu 10 dni. Przedstawiamy dietę makrobiotyczną.

To jedna z najstarszych diet. Przetrwała konkurencję diet makaronowych, niskowęglowodanowych i niskotłuszczowych. Ponieważ zawiera tylko naturalne produkty z powodzeniem stosuje ją m.in. Gwyneth Paltrow. Dzięki niej możesz zrzucisz 3-4 kilogramy w ciągu 10 dni. Przedstawiamy dietę makrobiotyczną.

Yin i Yang

Zdaniem wielu makrobiotyka to przede wszystkim system filozoficzny, ponieważ wykorzystywane są w niej zasady chińskiej medycyny a jej główny cel to osiągnięcie harmonijnej równowagi. Żywność w diecie makrobiotycznej dzieli się na Yin i Yang.
Yin jest odprężająca i chłodząca i reprezentuje pierwiastek żeński. Jest energią skierowaną na zewnątrz i dlatego powoduje ekspansję, rozluźnienie, zimno, wilgoć, pasywność, ciemność oraz smak słodki. Yang wzmacnia i rozgrzewa. Reprezentuje pierwiastek męski i energię skierowaną do wewnątrz. Powoduje kurczenie się, ciepło, suchość, agresywność, jasność oraz słony smak.
Proporcje w jedzeniu Yin i Yang zależą od nastroju i osobowości. Ważną rolę w diecie makrobiotycznej odgrywa również kultura gotowania i zachowania się przy stole.

Dieta makrobiotyczna nie zawiera mięsa, drobiu, jajek ani przetworów mlecznych. W umiarkowanych ilościach dopuszczalne są w niej ryby, skorupiaki i owoce. Makrobiotyka z założenia zawiera mało tłuszczu a dużo złożonych węglowodanów. Jest bogata w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Chociaż składniki makrobiotycznego jadłospisu są proste, niezwykle ważnym elementem przygotowania posiłków jest czas gotowania potraw. Dłuższe gotowanie w wodzie lub na parze powoduje, że do potrawy dodaje się więcej składnika Yang.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Ziarna, warzywa i zupy

Podstawą w diecie makrobiotycznej są ziarna zbóż, które powinny stanowić 50–60 proc. codziennego pożywienia. Można jadać gotowane zboża w postaci kasz, płatków, razowych makaronów, chleba na zakwasie, ciast, placków itp. Powszechnie dostępne są: jęczmień (w postaci kaszy pęczak, płatków, mąki), pszenica (np. jako pęczak pszenny na kutię lub mąka), ryż pełny, niełuskany, proso (w postaci kaszy jaglanej), owies (płatki owsiane), żyto (płatki lub mąka), kukurydza (w kolbach lub jako kasza, czy mąka), gryka (kasza gryczana, mąka). Warzywa powinny stanowić 25–30 proc. dziennego pożywienia. Najlepsze będą warzywa z naszej strefy klimatycznej. Moga być kiszone, surowe, blanszowane, gotowane na parze, w wodzie, duszone, smażone, pieczone. Dobrze jest jednak unikać ziemniaków, pomidorów, oberżyny. Równie ważne w diecie makrobiotycznej są warzywa strączkowe, które powinny stanowić 5–10 proc. posiłków. Najlepsze są małe i kolorowe fasolki, soczewica, groch zielony i żółty, soja.

Podstawą w makrobiotycznym jadłospisie są zupy. Najlepsze są przygotowane z warzyw lub fasoli z dodatkiem zbóż (np. krupnik). Zalecane są zwłaszcza żurek, jarzynowa, barszcz z kiszonych buraków, kapuśniak, ogórkowa, fasolowa, grochowa. Jako przyprawy warto stosować sos sojowy, sól morską, sok z cytryny, naturalne octy, imbir, sok z kiszonek, rzadziej – zioła, pieprz, paprykę. Do smażenia najlepsze są oleje tłoczone na zimno, szczególnie sezamowy, słonecznikowy i kukurydziany a do picia najlepsze będą Naturalne, niebarwione herbaty, niegazowane wody mineralne, kawy zbożowe i wywary ze słodkich warzyw.

Zdaniem dietetyków jesienią i zimą można pozwolić sobie na większe ilości produktów z Yang, czyli orzechy, ryby i sery a także włączyć do jadłospisu cebulę, paprykę, czosnek, zielone warzywa liściaste oraz ostre przyprawy.

Zasady diety

Przez 10 dni należy jeść 3 posiłki dziennie, przygotowane z gotowanych, prażonych, rozgniecionych lub zmielonych ziaren. To oczywiście mało urozmaicony jadłospis, niemniej skuteczny, gdyż pozwala schudnąć nawet 4 kg. Menu można uzupełnić owocami i warzywami ale zboża powinny stanowić 70 proc. codziennego jadłospisu. Posiłki należy zawsze kończyć tzw. kiszonką, czyli kiszoną kapustą lub ogórkiem. Jest to niezwykle ważny składnik menu w makrobiotyce.

Przykładowy jadłospis

Śniadanie
- płatki owsiane na wodzie,
- 2 kawałki żytniego pieczywa tostowego z 1 łyżką miodu,
- herbata ziołowa,
- kiszonka

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Obiad
- gotowana kasza jęczmienna z warzywami (marchew, brokuły),
- kiszonka

Kolacja
- smażone tofu i surówka (kiełki rzodkiewki, marchew),
- kiszonka

Bardzo ważnym elementem diety makrobiotycznej jest dokładne przeżuwanie. Ślina zobojętnia pokarm, który źle rozdrobniony zakwasza organizm. Wydłużenie czasu jedzenia zapobiega przejedzeniu, gdyż uczucie sytości pojawia się dopiero 15-20 minut po posiłku.
Nigdy nie powinno się jeść do syta i nie później niż trzy godziny przed snem.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Źródło artykułu:WP Kobieta