Dieta matki wpływa na dietę dziecka
Sposób odżywiania się matki ma największy wpływ na zwyczaje żywieniowe dzieci - uważają naukowcy z USA.
Podczas badania, które przeprowadził prof. Mildred Horodynski z Michigan State University's College of Nursing, sprawdzono sposób odżywiania się blisko 400 kobiet o niskich zarobkach i ich dzieci w wieku od 1. do 3. roku życia.
15.12.2010 | aktual.: 16.12.2010 12:01
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sposób odżywiania się matki ma największy wpływ na zwyczaje żywieniowe dzieci - uważają naukowcy z USA. Podczas badania, które przeprowadził prof. Mildred Horodynski z Michigan State University's College of Nursing, sprawdzono sposób odżywiania się blisko 400 kobiet o niskich zarobkach i ich dzieci w wieku od 1. do 3. roku życia.
Okazało się, że maluchy są mniej skłonne do spożywania owoców i warzyw ponad cztery razy w tygodniu, jeśli matki nie przyjmowały takiej ilości lub jeśli uważały swoje dzieci za wybredne.
- Postrzeganie maluchów jako wybrednych może być związane ze sposobem rodzicielstwa lub kulturą. Matki, które uważają swoje dzieci za wybredne mogą być mniej sumienne w zachęcaniu ich do konsumpcji owoców i warzyw - twierdzi Horodynski.
- To, co jedzą matki i w jaki sposób, stanowi najistotniejszy czynnik decydujący o tym, po jakie produkty będą sięgały dzieci. Eksperci od zdrowia powinni wziąć to pod uwagę podczas tworzenia strategii, które mają zachęcić dzieci do zdrowego jedzenia. Dieta uboga w owoce i warzywa, nawet w młodym wieku, zwiększa ryzyko występowania przewlekłych chorób później - dodaje naukowiec.
Wyniki badań zostały opublikowane w "Public Health Nursing".