Dieta w przypadku zapalenia trzustki
W związku z zachorowaniem mojego taty na ostre zapalenie trzustki, interesuje mnie jak wygląda lista produktów, czy też dań i metod ich przyrządzania najlepsza dla osób po przebytej chorobie.
19.03.2010 | aktual.: 08.04.2010 22:06
W związku z zachorowaniem mojego taty na ostre zapalenie trzustki, interesuje mnie jak wygląda lista produktów, czy też dań i metod ich przyrządzania najlepsza dla osób po przebytej chorobie. W internecie znajduje się wiele informacji na ten temat, jednak są ze sobą sprzeczne i nie zawsze wiem, które produkty są dozwolone, a które rygorystycznie zabronione?
Witam, W przypadku ostrego zapalenia trzustki zalecenia żywieniowe bardzo różnią się w zależności od etapu choroby. Niekiedy przez kilka pierwszych dni żywienie uwzględnia podawanie preparatów pozajelitowych, diety kleikowej, kleikowo- owocowej, itp. Natomiast w późniejszym okresie choroby, kiedy możliwe jest już spożywanie większej ilości produktów spożywczych obowiązuje dieta lekkostrawna, niskotłuszczowa i o niskiej zawartości błonnika pokarmowego. Oto kilka podstawowych zasad tej diety:
należy wybierać chude produkty białkowe (np odchudzone mleko, kefir i jogurty, chudy twaróg)
z grupy produktów zbożowych należy wybierać czerstwy chleb z jasnej mąki, lane kluski, drobne kasze i kleiki,
owoce i warzywa przede wszystkim w formie ugotowanej, przecieranej oraz w postaci soków,
należy ograniczyć do minimum ilość tłuszczu w diecie całkowicie rezygnując z dodatku masła i margaryny, olejów, majonezu, wybierać jedynie chude ryby, mięsa i produkty nabiałowe,
niewskazane są ostre przyprawy,
dominującą techniką kulinarną powinno być gotowanie,
zabronione są oczywiście wszelkie używki (alkohol, kawa, mocna herbata, tytoń).
Pozdrawiam,
Elżbieta Duda-Gmurczyk
www.setpoint.pl
Znajdź z nami swój punkt równowagi!