Dietetyczna kolacja. Produkty zalecane i zakazane na kolację
Zaplanowanie i przygotowanie dietetycznej kolacji wielu osobom dbającym o zdrowie i sylwetkę przysparza sporo trudności. Pojawiają się wątpliwości, które produkty powinny znaleźć się w daniach kolacyjnych, a których zdecydowanie należy unikać? Kiedy powinno się zjadać kolację? Przeczytaj nasz krótki przewodnik i dowiedz się, jak skomponować dietetyczną kolację.
14.12.2018 | aktual.: 19.12.2018 18:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dietetyczna kolacja - podstawowe zasady
W świadomości wielu odchudzających się osób wciąż tkwi błędne przekonanie, że kolacji powinno się nie jeść w ogóle. Nic w sumie dziwnego, bo wielu autorów diet cud nakłania do tego, aby z ostatniego posiłku dnia zrezygnować.
Prawda jednak nie stoi po ich stronie. Otóż regularne pomijane kolacji w swoim dziennym menu powoduje znaczne spowolnienie metabolizmu, co bezwzględnie utrudnia proces odchudzania. Dietetyczna kolacja powinna stanowić 20 proc. wartości energetycznej całego dziennego jadłospisu. Dietetyczna kolacja powinna składać się produktów białkowych, warzyw oraz pełnoziarnistych produktów zbożowych.
W dietetycznej kolacji nie ma miejsca na tłuste dania, fast foody i słodkie przekąski. Co ciekawe, należy również uważać na owoce.
O której godzinie jeść kolację?
Jak często spotykasz się z twierdzeniem, że dietetyczną kolację należy zjeść do godziny 18:00? To przekonanie funkcjonowało przez wiele lat w głowach osób, które podejmowały walkę z nadprogramowymi kilogramami. Jednak nie ma ono nic wspólnego z rzeczywistością.
Godzina spożywania ostatniego posiłku w ciągu dnia jest w głównej mierze uzależniona od trybu życia, pracy oraz indywidualnego trybu domowego. O ile nie da się wskazać konkretnej godziny odpowiedniej na spożycie kolacji, o tyle zaleca się, by ostatni posiłek spożyć na 2-4 godziny przed snem.
Liczba godzin jest z kolei uzależniona od produktów, które zostaną użyte do przygotowania dietetycznej kolacji. Lekkostrawne posiłki, takie jak sałatki, koktajle czy zupy bez problemu można zjeść na dwie godziny przed snem. Jeśli jednak zdecydujesz się na rybę, to warto ten czas przedłużyć do 4 godzin.
Co można zjeść na dietetyczną kolację?
Skoro ustaliliśmy już, o której powinno się spożywać dietetyczną kolację, warto teraz zwrócić uwagę na produkty, które bez żadnych zastrzeżeń mogą trafić na nasz talerz. W menu kolacyjnym nie powinno zatem zabraknąć pieczywa mieszanego i pełnoziarnistego. Należy jednak pamiętać, by nie przesadzać z liczbą zjedzonych kromek. 2 kromki chleba to optymalna liczba na dietetyczną kolację.
Dietetyczna kolacja może się także składać z chudego nabiału, a zwłaszcza z twarogów czy jogurtów naturalnych, kefirów i maślanek. Zaleca się także chude gatunki mięsa, w tym drób, wędliny drobiowe oraz różne rodzaje ryb morskich. Na kolację dietetyczną można zjeść również kompozycję warzyw, które charakteryzują się dużą zawartością błonnika.
Czego nie jeść na dietetyczną kolację?
Lista produktów, których należy unikać wieczorową porą jest dość długa. Oznacza to, że w dietetycznej kolacji więcej produktów się odradza niż zaleca jeść. Bezwzględnie należy zrezygnować ze słodyczy, które są bogate w cukry proste i nasycone kwasy tłuszczowe. Należy również unikać smażonych dań, które są ciężkostrawne i przez długi czas pozostają w żołądku, co może na przykład utrudniać zasypianie.
W dietetycznej kolacji nie ma również miejsca na fast foody, które nadmiernie obciążają przewód pokarmowy i w dodatku są bardzo wysokokaloryczne. Z dietetycznej kolacji należy także wyeliminować wszystkie warzywa i owoce, które powodują nadmierne wzdęcia. Wśród nich można wymienić: brokuły, cebulę, pora czy jabłka.
Przepisy na dietetyczną kolację:
- Sałatka z pęczakiem i fetą
- Spankopita. Grecka tarta ze szpinakiem
- Sałatka italian style z mozzarellą z mleka bawolego
- Sałatka z wędzonym kurczakiem
- Sałatka z ciecierzycy i kaszy bulgur z warzywami i sosem winegret
- Sałatka z gruszką i melonem
- Tarta warzywna z kolorowych pasków
- Fritata z serem i oliwkami