FitnessDlaczego warto jeść jarmuż?

Dlaczego warto jeść jarmuż?

Dlaczego warto jeść jarmuż?

Istnieje wiele powodów, aby regularnie spożywać jarmuż. Jest bogaty w substancje odżywcze oraz zawiera wiele cennych mikroelementów, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Przypisuje mu się etykietę najzdrowszego warzywa na świecie. Można podawać go na wiele sposobów. Poznaj jego cenne właściwości.

Istnieje wiele powodów, aby regularnie spożywać jarmuż. Jest bogaty w substancje odżywcze oraz zawiera wiele cennych mikroelementów, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Przypisuje mu się etykietę najzdrowszego warzywa na świecie. Można podawać go na wiele sposobów. Poznaj jego cenne właściwości.

Jest niskokaloryczny

Jarmuż to odmiana kapusty warzywnej. Jest niskokaloryczny, pożywny, nie zawiera tłuszczu i w 80 proc. składa się z wody. W jednej szklance znajduje się 5 gramów błonnika, 40 kalorii i 0 g tłuszczu. Doskonale poprawia trawienie. Jarmuż to wspaniałe warzywo odchudzające, więc warto włączyć go do diety. Jest pełen witamin, składników odżywczych, kwasu foliowego, magnezu, potasu, wapnia, fosforu i żelaza. Dzięki dużej ilości błonnika pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, co sprawia, że redukuje ryzyko zawału serca.

Na podst. en.amerikanki.com (ms/mtr), kobieta.wp.pl

1 / 8

Bogaty w wapń

Obraz
© 123RF.COM

Spożywanie kapusty wzmacnia kości i zmniejsza ryzyko osteoporozy. Co ciekawe, jarmuż ma więcej wapnia niż mleko. Zapobiega utracie masy kostnej i przyspiesza metabolizm. Chcesz mieć zdrowe i mocne kości? Uwzględnij go w swoim jadłospisie.

2 / 8

Pomaga walczyć z rakiem

Obraz
© 123RF.COM

Kapusta i brokuły mają nieocenione znaczenie w walce z rakiem (m.in. piersi, jajnika, prostaty i jelita). Najzdrowsze warzywo na świecie zawiera sulforafan, związek posiadający silne właściwości przeciwnowotworowe. I to powinno nas zmotywować do częstego spożywania tego warzywa.

3 / 8

Dobrze smakuje

Obraz
© 123RF.COM

Bardzo dobrze smakuje z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Można także dodać trochę soli morskiej. Pieczone liście kapusty również są doskonałą propozycją. To ciekawa i zdrowa przekąska.

4 / 8

Oczyszcza organizm z toksyn

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli szukasz naturalnego środka, który pomoże ci pozbyć się toksyn z organizmu, wybierz kapustę. Jarmuż poprawia pracę układu odpornościowego oraz zwiększa poziom energii. Zielone warzywo jest doskonałym źródłem witaminy A, C i K.

5 / 8

Pomaga w walce z rakiem jajnika

Obraz
© 123RF.COM

Zawiera przeciwutleniacz o nazwie kaempferol oraz indol-3-karbinol, który ogranicza wzrost komórek nowotworowych. Naukowcy odkryli, że kaempferol pomaga walczyć z rakiem jajnika. Zapobiega chorobom serca, posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne.

6 / 8

Walczy z oznakami starzenia

Obraz
© 123RF.COM

Kapusta to jedno z najpotężniejszych warzyw przeciwstarzeniowych. Jarmuż jest pełen silnych przeciwutleniaczy, niezbędnych witamin i minerałów. Antyoksydanty skutecznie walczą z oznakami starzenia i z wieloma poważnymi chorobami.

7 / 8

Dobry dla oczu

Obraz
© 123RF.COM

Zawiera wiele cennych flawonoidów i karotenoidów (beta-karotenu, zeaksantyny, luteiny) i jest doskonałym pożywieniem poprawiającym widzenie. Chroni siatkówkę i soczewkę oka przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jeśli chcesz mieć dobry wzrok, pomyśl o jadłospisie uwzględniającym jarmuż. Zawarta w nim witamina A, luteina i zeaksantyna korzystnie wpływają na wzrok i skórę.

8 / 8

Poprawia wygląd skóry, paznokci i włosów

Obraz
© 123RF.COM

Zachowana równowaga kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 pomaga utrzymać ciało w dobrej kondycji. Piękne, zdrowe i silne ciało od wewnątrz? Tak, to możliwe. Wysoki poziom składników odżywczych zapewnia skórze odpowiednią ochronę. Jeśli zmagasz się z problemem łamiących się włosów, wypij sok z kapusty. Szybko dostrzeżesz różnicę.

Na podst. en.amerikanki.com (ms/mtr), kobieta.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (24)