Istnieje wiele powodów, aby regularnie spożywać jarmuż. Jest bogaty w substancje odżywcze oraz zawiera wiele cennych mikroelementów, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Przypisuje mu się etykietę najzdrowszego warzywa na świecie. Można podawać go na wiele sposobów. Poznaj jego cenne właściwości.
Istnieje wiele powodów, aby regularnie spożywać jarmuż. Jest bogaty w substancje odżywcze oraz zawiera wiele cennych mikroelementów, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Przypisuje mu się etykietę najzdrowszego warzywa na świecie. Można podawać go na wiele sposobów. Poznaj jego cenne właściwości.
Jest niskokaloryczny
Jarmuż to odmiana kapusty warzywnej. Jest niskokaloryczny, pożywny, nie zawiera tłuszczu i w 80 proc. składa się z wody. W jednej szklance znajduje się 5 gramów błonnika, 40 kalorii i 0 g tłuszczu. Doskonale poprawia trawienie. Jarmuż to wspaniałe warzywo odchudzające, więc warto włączyć go do diety. Jest pełen witamin, składników odżywczych, kwasu foliowego, magnezu, potasu, wapnia, fosforu i żelaza. Dzięki dużej ilości błonnika pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, co sprawia, że redukuje ryzyko zawału serca.
Na podst. en.amerikanki.com (ms/mtr), kobieta.wp.pl
Bogaty w wapń
Spożywanie kapusty wzmacnia kości i zmniejsza ryzyko osteoporozy. Co ciekawe, jarmuż ma więcej wapnia niż mleko. Zapobiega utracie masy kostnej i przyspiesza metabolizm. Chcesz mieć zdrowe i mocne kości? Uwzględnij go w swoim jadłospisie.
Pomaga walczyć z rakiem
Kapusta i brokuły mają nieocenione znaczenie w walce z rakiem (m.in. piersi, jajnika, prostaty i jelita). Najzdrowsze warzywo na świecie zawiera sulforafan, związek posiadający silne właściwości przeciwnowotworowe. I to powinno nas zmotywować do częstego spożywania tego warzywa.
Dobrze smakuje
Bardzo dobrze smakuje z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Można także dodać trochę soli morskiej. Pieczone liście kapusty również są doskonałą propozycją. To ciekawa i zdrowa przekąska.
Oczyszcza organizm z toksyn
Jeśli szukasz naturalnego środka, który pomoże ci pozbyć się toksyn z organizmu, wybierz kapustę. Jarmuż poprawia pracę układu odpornościowego oraz zwiększa poziom energii. Zielone warzywo jest doskonałym źródłem witaminy A, C i K.
Pomaga w walce z rakiem jajnika
Zawiera przeciwutleniacz o nazwie kaempferol oraz indol-3-karbinol, który ogranicza wzrost komórek nowotworowych. Naukowcy odkryli, że kaempferol pomaga walczyć z rakiem jajnika. Zapobiega chorobom serca, posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne.
Walczy z oznakami starzenia
Kapusta to jedno z najpotężniejszych warzyw przeciwstarzeniowych. Jarmuż jest pełen silnych przeciwutleniaczy, niezbędnych witamin i minerałów. Antyoksydanty skutecznie walczą z oznakami starzenia i z wieloma poważnymi chorobami.
Dobry dla oczu
Zawiera wiele cennych flawonoidów i karotenoidów (beta-karotenu, zeaksantyny, luteiny) i jest doskonałym pożywieniem poprawiającym widzenie. Chroni siatkówkę i soczewkę oka przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jeśli chcesz mieć dobry wzrok, pomyśl o jadłospisie uwzględniającym jarmuż. Zawarta w nim witamina A, luteina i zeaksantyna korzystnie wpływają na wzrok i skórę.
Poprawia wygląd skóry, paznokci i włosów
Zachowana równowaga kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 pomaga utrzymać ciało w dobrej kondycji. Piękne, zdrowe i silne ciało od wewnątrz? Tak, to możliwe. Wysoki poziom składników odżywczych zapewnia skórze odpowiednią ochronę. Jeśli zmagasz się z problemem łamiących się włosów, wypij sok z kapusty. Szybko dostrzeżesz różnicę.
Na podst. en.amerikanki.com (ms/mtr), kobieta.wp.pl