DO POLO PO… duuużą i chrupiącą bagietkę Brigitte. Odkryj przepisy na pyszne kanapki!
Choć kanapki zazwyczaj są stałym elementem codziennej diety i mogą wydawać się czymś zwykłym, nie muszą być nudne! Wystarczy sprawdzony przepis, kilka minut w kuchni i chrupiąca bagietka Brigitte, aby na nowo odkryć ich potencjał. POLOmarket, największa polska sieć supermarketów, wie, że nie ma nic lepszego niż świeże pieczywo, dlatego wprowadza do swojej oferty wypiek we francuskim stylu. Sprawdź nasze przepisy na kanapki, w których bagietka odgrywa główną rolę!
31.10.2024 10:15
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W sklepach POLOmarket, oprócz bogatego asortymentu pieczywa z lokalnych piekarni, codziennie wypiekane są w specjalnych piecach chleby i bułki. W ofercie sieci pojawi się też nowość – bagietka Brigitte. Ten francuski przysmak zachwyca chrupiącą skórką oraz delikatnym, puszystym wnętrzem, któremu trudno się oprzeć. Choć jej zapach i smak kuszą, aby zjeść ją natychmiast, warto oprzeć się pokusie i przygotować z niej coś specjalnego. Bagietka Brigitte idealnie nadaje się zarówno do słodkich, jak i wytrawnych propozycji. Przedstawiamy kilka pomysłów na wyjątkowe kanapki, które możesz z nią stworzyć – wszystkie niezbędne składniki znajdziesz w POLOmarkecie!
Bagietka na słodko – śniadanie po francusku
Śniadanie z bagietką to klasyka francuskiego poranka. Francuzi uwielbiają połączenie chrupiącej bagietki z marmoladami i innymi smarowidłami do pieczywa, co tworzy prosty, lecz satysfakcjonujący posiłek. W POLOmarkecie znajdziesz dżemy i konfitury marki własnej Zaczarowany Ogród, które wyśmienicie pasują do słodkiego śniadania. Jeśli jednak masz ochotę na coś bardziej wyrafinowanego, a jednocześnie łatwego w przygotowaniu, koniecznie wypróbuj przepis na kanapkę z serkiem mascarpone i brzoskwiniami.
Od czego zacząć? Pokrój bagietkę Brigitte na małe kromki i posmaruj je aksamitnym serkiem mascarpone Mleczna Polana. Następnie ułóż na nich brzoskwinie w syropie Zaczarowany Ogród. Brzoskwinie możesz wcześniej zgrillować lub lekko podsmażyć na patelni. Całość skrop miodem lipowym, który doda subtelnej słodyczy. Na koniec posyp bagietkę delikatnie posiekanymi orzechami włoskimi Bacalis, aby nadać kanapkom dodatkowej tekstury i smaku. Tak przygotowane śniadanie jest gotowe w kilka chwil, a zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Bagietka w wersji wytrawnej – do pracy lub na kolację
Choć słodkie śniadania są pyszne, warto spróbować bagietek w wersji wytrawnej. Sprawdzą się zarówno na poranny posiłek, jak i jako szybki lunch do pracy czy kolacja. Dzięki naszym inspiracjom zapomnisz o nudnych kanapkach! Co powiesz na bagietkę Brigitte w stylu włoskim? Przekrój ją na pół, posmaruj pesto bazyliowym Pasta La Vista, a następnie dodaj szynkę Prosciutto cotto Rzeźnik Szymon, mini kulki mozzarelli Mleczna Polana, oraz suszone pomidory z ziołami w oleju Zaczarowany Ogród. Na kanapkę możesz dołożyć garść rukoli i polać całość kremem balsamicznym – prosto, szybko i niesamowicie aromatycznie!
Dla miłośników tradycyjnych smaków doskonałym wyborem będzie bagietka z gotowanym buraczkiem, ogórkiem i filetami śledziowymi à la Matjas Master Fish. Na bagietce połóż kawałki śledzia, dodaj ugotowanego i pokrojonego w plasterki buraczka i posyp piórkami czerwonej cebuli. Na wierzchu ułóż kawałki ogórka (dla lepszego efektu wizualnego ogórka możesz pokroić w długie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw). Udekoruj całość łyżką śmietany 12% Mleczna Polana i świeżym koperkiem. To oryginalne połączenie, inspirowane sałatką szuba, czyli śledziami pod pierzynką, z pewnością Ci posmakuje.
Kanapka na wynos – Bagietka Brigitte z jajkiem i awokado
Bagietka Brigitte świetnie sprawdzi się w podróży - zaspokoi głód podczas wielogodzinnej jazdy czy intensywnego zwiedzania. Zwłaszcza nasza wersja "na wynos" z jajkiem i pożywnym awokado powinna przypaść Ci do gustu. Bagietkę Brigitte przekrój na pół i posmaruj kremowym serkiem Lattisto Mleczna Polana. Na jednej stronie poukładaj obrane, pokrojone w plastry awokado i krążki czerwonej cebuli, a na nich jajko sadzone (a jeśli wolisz – ugotowane na twardo). Całość obsyp świeżym szczypiorkiem i ziarnami czarnuszki i przykryj drugą częścią bagietki. Pamiętaj, by przed podróżą owinąć kanapkę papierem śniadaniowym lub folią aluminiową!
Bagietka na ciepło – doskonała propozycja na obiad lub deser
Z bagietką Brigitte każda kanapka smakuje perfekcyjnie – zarówno na słodko, jak i na słono. Można ją także z powodzeniem przyrządzić na ciepło – w formie obiadu lub deseru. Jeśli szukasz pomysłu na szybki, a jednocześnie smaczny posiłek, przygotuj ją w wersji kebab. Przekrój bagietkę na pół, a każdą ze stron posmaruj ketchupem Na Szlaku Smaku, posyp startym serem Liliput Mleczna Polana i obłóż kawałkami kebabu z kurczaka Go Tove. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) na około 10 minut, aż ser się roztopi, a bagietka stanie się chrupiąca. Podpieczone bagietki posyp kukurydzą konserwową i poszatkowaną czerwoną kapustą. Na wierzchu poukładaj plastry ogórków kanapkowych Zaczarowany Ogród. Polej całość majonezem Na Szlaku Smaku. Sycący obiad będzie gotowy w niecałe 15 minut!
A po obiedzie… czas na deser! Zaserwuj go w postaci bagietki à la tosty francuskie. Zacznij od pokrojenia bagietki w grube kromki. Następnie namocz je w jajku z chowu EKO Marysia, roztrzepanym z mlekiem 3,2% Mleczna Polana i cukrem wanilinowym. Smaż pieczywo na maśle, aż będzie złociste. Podawaj z twarogiem półtłustym i konfiturą z czarnej porzeczki, wiśni lub truskawek – to idealny przepis na coś słodkiego, który oczaruje całą rodzinę!
Kanapki to świetny pomysł na posiłek o każdej porze dnia, a z chrupiącą bagietką Brigitte przeniesiesz je na zupełnie inny kulinarny poziom. Wszystkie potrzebne produkty do wyczarowania nie tylko wyśmienitych kanapek, ale także rozmaitych dań znajdziesz w sklepach sieci POLOmarket.