Blisko ludziDobre maniery nie wyszły z mody. Krótki przewodnik, jak być damą

Dobre maniery nie wyszły z mody. Krótki przewodnik, jak być damą

Dobre maniery nie wyszły z mody. Krótki przewodnik, jak być damą
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

18.07.2016 16:06, aktual.: 18.07.2016 16:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Myślisz, że dzisiaj nikt już nie zawraca sobie głowy etykietą? Coraz częściej zdarza ci się nie zwracać uwagi na obowiązujące w towarzystwie dobre maniery i formy grzecznościowe? Uważaj. Twoje zachowanie ma znaczenie w każdej sytuacji.

Dobre maniery są zawsze na czasie, bo świadczą o naszej kulturze osobistej i dobrym wychowaniu. Poza tym wiele jest prawdy w stwierdzeniu, że dostaje się tylko jedną szansę, by zrobić dobre pierwsze wrażenie. Zdaniem naukowców mamy na to zaledwie jedenaście sekund. Badacze z Uniwersytetu w Toronto odkryli, że pierwsze wrażenie jest niesamowicie silne – mimo woli zwracamy uwagę na czyjś wygląd, mowę ciała, głos, słowa, zachowanie. Właśnie nauce dobrych manier poświęcony jest reality show „Projekt Lady”, w którym uczestniczki uczą się zasad savoir-vivre’u. Program okazał się wakacyjnym hitem. Dla tych, którym nie wystarczą zasady prezentowane w programie, przygotowaliśmy poradnik w pigułce.

Obraz
© Materiały prasowe TVN | Piotr Mizerski

Powitanie
Nie ma nic bardziej nieeleganckiego niż udawanie, że się kogoś nie widzi. To powinno być oczywiste. Gdy ktoś nam się ukłoni, odpowiadamy tak samo, ale uwaga – kobiety (w przeciwieństwie do mężczyzn) nie muszą ściągać nakrycia głowy i nigdy nie składają ukłonów głębokich. Wystarczy skinienie głową, co może być okraszone miłym uśmiechem. Pamiętajmy, że kobiecie kłania się mężczyzna. Młodszy – starszemu, a podwładny – przełożonemu. Na odwrót jest natomiast przy podawaniu ręki: pierwsza podaje ją kobieta, osoba starsza, wyższa funkcją itd. Jeżeli siedzimy przy stoliku, a w pobliżu pojawi się ktoś znajomy, nie musimy wstawać: wystarczy ukłon, uprzejme pozdrowienie. Nieznacznie podnieść się z krzesła można wtedy, gdy chcemy napotkanej osobie okazać szacunek.

Obca wśród swoich
Każdemu z nas zdarzyło się znaleźć się w sytuacji, w której nikogo nie znaliśmy – na przyjęciu firmowym, towarzyskim itp. Jak się wtedy zachowywać? Jako goście powinniśmy przedstawić się nieznanym osobom. Zacznij od nawiązania kontaktu wzrokowego, następnie dołącz do grupki (najlepiej trzech, czterech osób – dwie osoby mogą odbywać prywatną rozmowę), wyciągnij rękę, przedstaw się. Ważne, aby przedstawić się, zanim podejdziesz do stołu czy bufetu. Nieładnie jest od razu rzucać się na jedzenie. Utrzymuj kontakt wzrokowy z osobą, z którą rozmawiasz – niegrzecznie jest w tym czasie rozglądać się wokół siebie albo szukać czegoś w torebce.

Przy stole: zachowanie
Mało kto pamięta, że gospodarz nie powinien zapraszać gości do stołu, dopóki nie zjawią się wszyscy zaproszeni. Niegrzeczne i w złym guście jest: przeglądanie telefonu (i trzymanie go na stole, obok talerzyka), robienie śliniaka z serwetki (serwetkę rozkłada się i umieszcza na kolanach), przestawianie naczyń oraz sztućców na swoim nakryciu, zażywanie lekarstw w towarzystwie. Przy stole siedzimy prosto i swobodnie, nie sztywno. Nie należy jednak przesadzać: łokci nie opieramy o blat, a nóg nie wyciągamy pod stołem. Jeśli odchodzimy od stołu, na krześle kładziemy serwetkę. Unikamy rozmów na drażliwe tematy (praca, polityka).
Bardzo nieeleganckie jest również zmuszanie do picia i jedzenia, jeśli gość nie ma na to ochoty.

Obraz
© 123RF.COM

*Przy stole: jedzenie *
Nigdy nie doprawiaj potrawy przed spróbowaniem, szczególnie jeśli przy stole siedzi osoba, która przygotowała posiłek. Najczęstsze błędy to: podsuwanie jedzenia na widelec palcem czy chlebem (robimy to nożem), sięganie przez stół po solniczkę (należy poprosić o nią osobę, obok której ją postawiono), krojenie całej porcji na kawałki przed rozpoczęciem jedzenia. Posiłki spożywamy lekko pochyleni, a nie skuleni nad talerzem. Nie wolno mlaskać ani rozmawiać z pełnymi ustami. Starajmy się zachować porządek na talerzu i wokół niego. Po skończonym posiłku sztućce składa się na talerzu równolegle, po prawej stronie. Nie jemy podczas toastów.

*Przy stole: picie *
Generalna zasada mówi, by nigdy nie pić łapczywie i w pośpiechu. Zanim przysuniesz kieliszek do ust, delikatnie przetrzyj je serwetką, aby na szkle nie zostały ślady szminki. Gdy pijesz, wzrok powinieneś kierować do środka kieliszka czy filiżanki – niegrzeczne jest przypatrywanie się wtedy gościom i rozglądanie po sali. Nieeleganckie jest również odchylanie głowy w tył podczas spożywania alkoholu. W dobrym tonie jest natomiast wypicie kieliszka wódki przynajmniej na dwa razy. Jednym z powszechniejszych błędów jest chwytanie kieliszka za jego górną część: zawsze chwytamy nóżkę. Jeśli filiżankę podano z talerzykiem, ten powinien pozostać na stole (nie podnosimy go razem z naczyniem). I jeszcze jedno: nigdy nie odginamy małego palca, gdy chwytamy za uszko filiżanki!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (148)
Zobacz także