Dodaj do pomidorowej. To trik najlepszych kucharzy
Czy zupa pomidorowa może być jeszcze lepsza? Okazuje się, że tak. Wystarczy, że dodasz do niej ten jeden składnik, a już nigdy nie przyrządzisz jej inaczej. Pomidorowa stanie się twoim popisowym daniem.
01.01.2023 | aktual.: 02.01.2023 19:20
Uwielbiana przez Polaków, idealna na pierwsze danie obiadowe. Zupa pomidorowa jest nie tylko łatwa w przyrządzeniu, ale także naprawdę pyszna. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej życia, a przepisy na nią bierze od mam czy babć. Mimo wszystko nie znajdziemy w nich tego jednego składnika, który sprawi, że będzie ona jeszcze lepsza.
Dodaj do zupy pomidorowej. Będzie jeszcze lepsza
Niezależnie od tego, w jaki sposób przyrządzacie zupę pomidorową, ten składnik nie zepsuje jej smaku (chyba, że dodacie go za dużo). O jakim składniku dokładnie mowa? O ksylitolu, znanym także jako cukier brzozowy. Ma zdecydowanie mniej kalorii niż tradycyjny cukier biały, a ulepszy smak pomidorowej tak, że nie zrobicie jej już inaczej.
Kluczem do uzyskania lepszego smaku jest jednak to, aby dodać nie więcej niż dwie łyżki ksylitolu na litrowy garnek zupy. Wówczas stanie się ona mniej kwaskowata oraz nabierze nieco słodkawego (ale nie całkiem słodkiego) smaku. To świetny sposób także w przypadku zbyt kwaśnych sosów pomidorowych, dodawanych np. do makaronu.
Zobacz także: Zupa pomidorowa - kalorie. Wartości odżywcze pomidorówki
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z czym podawać zupę pomidorową?
Choć zupa pomidorowa sama w sobie jest bardzo smaczna, uzupełniona o składniki takie jak ryż czy makaron staje się jeszcze lepsza. Nie będziemy wdawać się oczywiście w dyskusję, która opcja jest lepsza - bo wiemy, że każda z nich ma swoich zwolenników, lecz zwracamy uwagę na jedną kwestię. Pamiętajcie, że zarówno ryż, jak i makaron, nie mogą być przegotowane - to zepsuje nie tylko smak zupy, ale i zwiększy jej kaloryczność.
Pomidorowa komponuje się również świetnie z chrupiącymi grzankami, dodatkiem świeżego pieczywa (np. posmarowanego masłem), posypana natką pietruszki bądź koperkiem. Niektórzy łączą ją też jeszcze w trakcie tworzenia z czerwoną soczewicą.
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.