Zupa pomidorowa - kalorie. Wartości odżywcze pomidorówki
Zupa pomidorowa to danie, które często gości na polskich stołach. Z ryżem, makaronem i lanym ciastem - wersji pomidorówki jest naprawdę wiele. Ile kalorii ma zupa pomidorowa? Czy można jeść pomidorówkę na diecie?
Kilka słów o zupie pomidorowej
Zupa pomidorowa nazywana również pomidorówką to zupa przygotowywana na bazie rosołu albo warzywnego bulionu. Podstawowym składnikiem zupy pomidorowej są najczęściej świeże pomidory, rzadziej koncentrat pomidorowy.
Pomidorówkę podaje się zazwyczaj z ryżem, drobnym makaronem albo zacierką czy lanym ciastem. Smak pomidorówki wzbogaca się za pomocą przypraw, takich jak bazylia czy natka pietruszki.
Dla złagodzenia smaku często do pomidorówki dodaje się śmietanę lub mleko. Zupa pomidorowa należy do tradycyjnych polskich dań obiadowych.
Zupa pomidorowa - kalorie
Kaloryczność zupy pomidorowej zależy od składników użytych do jej przygotowania. Talerz pomidorówki (ok. 220 g) przyrządzonej z udka kurczaka, marchwi, pietruszki, selera, cebuli i koncentratu pomidorowego, podanej z 3 łyżkami ryżu pełnoziarnistego to ok. 152 kcal.
Aby spalić taką porcję zupy pomidorowej, osoba o wadze 70 kg musiałaby jeździć na rowerze przez ok. 15 minut. Ponad 60 proc. energii dostarczanej do organizmu wraz z pomidorówką pochodzi z węglowodanów, 20 proc. z tłuszczów, a 19 proc. z białek.
Kaloryczność zupy pomidorowej znacznie się podniesie, jeśli zabieli się ją śmietaną lub zaserwuje ją z lanym ciastem z mąki pszennej.
Wartość odżywcza zupy pomidorowej
Pomidorówka jest zupą lekkostrawną i niskokaloryczną, która pozytywnie wpływa na zdrowie, sylwetkę oraz kondycję skóry. Jedna porcja zupy pomidorowej dostarcza ok. 5 g białek, 11,5 g tłuszczów oraz 15.5 g węglowodanów.
Jedząc zupę pomidorową, dostarczamy organizmowi witaminy A, C, E, PP, B6 oraz kwas foliowy. Ponadto dzięki pomidorówce nasza dieta wzbogaca się o sód, potas, fosfor, selen, wapń i magnez.
Zupa pomidorowa jest również bogata w likopen, którego wyróżniają właściwości antynowotworowe. Pomidory, które są podstawowym składnikiem pomidorówki, zawierają antyoksydanty, które oczyszczają organizm z toksyn i resztek pokarmowych.
Przepis na zupę pomidorową
Zupę pomidorową przyrządza się bardzo szybko. Na bazę można wykorzystać wczorajszy rosół. Jeśli nie masz rosołu, przygotuj bulion mięsno-warzywny lub tylko warzywny.
Składniki:
- udko z kurczaka (lub skrzydło z indyka);
- 2 marchewki;
- kawałek selera;
- 4 pomidory;
- pietruszka;
- cebula;
- koperek;
- woreczek ryżu;
- łyżka masła;
- 2 litry wody;
- pieprz, sól, bazylia (przyprawy do smaku).
Przygotowanie zupy pomidorowej:
Udko z kurczaka oczyść, zalej wodą i zagotuj, do wywaru dodaj sól i pieprz. Wszystkie warzywa opłucz, obierz pokrój w kostkę (marchew w talarki) i dodaj do gotującego się udka. Gotuj wszystko na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na drobne kawałki. Następnie opłucz ryż i wraz z pomidorami wrzuć do gotującego się wywaru. Gotuj zupę, aż wszystkie składniki będą wystarczająco miękkie. Dodaj masło i dopraw zupę według własnego uznania. Pomidorówkę podawaj z posiekanym koperkiem.