Sekretne składniki. To kompletnie odmieni smak rosołu

Nie wyobrażasz sobie weekendu bez rosołu, ale szukasz jakiegoś urozmaicenia? Dodanie tych trzech przypraw sprawi, że tradycyjna zupa nabierze nowego smaku. W ten sposób przygotowany wywar idealnie sprawdzi się jesienią i zimą.

Ta przyprawa odmieni twój rosół
Ta przyprawa odmieni twój rosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Adobe

Rosół to jedna z najczęściej podawanych zup w domach Polaków. Wywar może wspaniale rozgrzać, dostarczyć witamin, a także pomóc w walce z sezonowymi przeziębieniami, jeżeli odpowiednio go przyprawimy. Te konkretne dodatki z rosołem raczej się nam nie kojarzą, a szkoda. Dodane do zupy sprawią, że nabierze jeszcze większych walorów smakowych.

Dodaj do rosołu te przyprawy. Nie pożałujesz

Jesienno-zimowa aura nie sprzyja naszemu zdrowiu. W chłodne dni bardzo łatwo o złapanie przeziębienia. Z tego powodu warto włączyć do swojego menu rozgrzewające i pełne witamin potrawy, które pomogą nam walczyć z przejmującym zimnem. Jedną z takich potraw jest rosół. Częste spożywanie danego przysmaku szybko jednak może sprawić, że stracimy na niego ochotę. Chyba że zaczniemy eksperymentować z przyprawami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co dodać do tradycyjnego rosołu, aby nabrał nieco innego aromatu i bardziej orientalnego smaku? Dzisiejszym bohaterem jest mieszanka imbiru, czosnku oraz kurkumy. To właśnie te trzy dodatki odmienią smak naszej zupy.

Tak przygotowany bulion nie tylko świetnie rozgrzewa, lecz także zapobiega rozwojowi przeziębienia. Przepis jest banalny.

Przepis na rozgrzewający rosół z czosnkiem i imbirem

Składniki:

  • trzy korzenie pietruszki;
  • osiem marchewek;
  • pół selera;
  • por;
  • pęczek natki pietruszki;
  • dwie gałązki lubczyku;
  • cztery ząbki czosnku;
  • pięć listków laurowych;
  • dziesięć kulek ziela angielskiego;
  • korzeń imbiru;
  • trzy korzenie kurkumy;
  • sól i pieprz do smaku;
  • cztery litry wody.

Wykonanie:

Zaczynamy od umycia i obrania warzyw korzennych, które następnie kroimy w mniejsze kawałki. Imbir i kurkumę obieramy i kroimy na małe, dość cienkie plasterki. Umieszczamy warzywa w garnku, dodajemy przyprawy i zalewamy wszystko zimną wodą. Gotujemy wywar co najmniej dwie godziny na małym ogniu. W międzyczasie dodajemy do garnka pietruszkę i lubczyk. Parujący i pachnący rosół podajemy w ulubionych miseczkach. Możemy dodać do środka ulubiony makaron i mięso.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (12)