Dodaj ten składnik do panierki. Schabowe będą jeszcze lepsze

Dodaj ten składnik do panierki. Schabowe będą jeszcze lepsze

Dodaj ten składnik do panierki. Schabowe będą jeszcze lepsze
Dodaj ten składnik do panierki. Schabowe będą jeszcze lepsze
Źródło zdjęć: © Getty Images | Angelika Heine
12.01.2023 11:51

Nowy sposób na przyrządzenie kotletów schabowych? Takich z pewnością jeszcze nie jedliście. Wystarczy, że dodacie do panierki ten jeden składnik, a schabowe staną się waszymi ulubionymi kotletami. Będą po prostu pyszne.

Kotlety schabowe stanowią podstawę niedzielnego obiadu w wielu polskich domach. Miękkie i soczyste, są uwielbiane w szczególności w połączeniu z ziemniakami z koperkiem, mizerią czy buraczkami. Jeżeli czujecie jednak, że te tradycyjne się wam już przejadły, przychodzimy z pomocą. Wypróbujcie przepis z tym składnikiem w panierce.

Najlepsza panierka do schabowych

Tradycyjna panierka do kotletów schabowych opiera się na jajku, mące oraz bułce tartej. Następnie smażymy schabowe na tłuszczu na patelni i voilà, gotowe! Można jednak co nieco pokombinować z panierką i spróbować stworzyć nową, zupełnie inną w smaku. Okazuje się, że nie jest to takie trudne. Wystarczy, że do bułki tartej dodacie sezam, a nikt nie przejdzie wokół waszych schabowych obojętnie. Będą jeszcze bardziej chrupiące!

P.S. Do szklanki bułki tartej najlepiej dodać pół szklanki ziaren sezamu. Tyle wystarczy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie mięso jest najlepsze do schabowych?

Do kotletów schabowych sprawdzi się najlepiej schab bez kości. Pamiętajmy, że mięso musi być przede wszystkim jak najlepszej jakości i posiadać odpowiedni kolor i wygląd.

Najlepsze mięso kupimy oczywiście prosto od rzeźnika. Wówczas mamy pewność, że jest ono świeże. Jeżeli nie mamy jednak dostępu do zakupu takiego mięsa, możemy kupić także dobrej jakości mięso w supermarketach. Ale... dobrej jakości, czyli jakie?

Schab dobrej jakości, czyli schab świeży, ma przede wszystkim soczystą, nieco różowatą barwę i jest lekko wilgotny. Tłuszcz, który znajduje się na krawędziach ma biały kolor. Takie schab praktycznie wcale nie pachnie. Jeżeli ma natomiast nieprzyjemny zapach, nie nadaje się do spożycia. Takie mięso należy od razu wyrzucić albo zwrócić do sklepu.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także