Kto nie powinien jeść rosołu? Profesor wymienia

Kto nie powinien jeść rosołu? Profesor wymienia

Długo gotowany rosół może szkodzić
Długo gotowany rosół może szkodzić
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Wedding photographer www.photovs.com photovs@gmail.com
08.03.2024 10:37, aktualizacja: 09.03.2024 10:43

Rosół to nie tylko ulubiona zupa Polaków. Uważa się go również za najlepsze remedium na wszelkie choroby: przeziębienie, gorączkę, osłabienie. Warto jednak wiedzieć, że nie każdemu aromatyczna zupa pomaga, a niektórym osobom wręcz może zaszkodzić.

Gości na naszych stołach w każdą niedzielę i zawsze pojawia się w przypadku choroby. Pyszny i aromatyczny wywar z mięsa i warzyw często serwowany jest chorym i rekonwalescentom. Uważany jest za zdrowe i pożywne danie, które skutecznie stawia na nogi. Czy rzeczywiście tak się dzieje? Opinia dietetyka rzuca nowe światło na to powszechne przekonanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny bulion nie dla każdego. Kto powinien unikać?

Czy mamy i babcie naprawdę mogą się mylić? Okazuje się, że tak, ale tylko w bardzo konkretnych przypadkach. Aby uzyskać wyjątkowo smaczny i aromatyczny, esencjonalny rosół należy go bardzo długo gotować na wolnym ogniu, a taki sposób przygotowania nie dla każdego może być zdrowy. Na ten temat wypowiedziała się na swoim profilu na Instagramie prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska, kierownik Katedry Żywienia i Metabolomiki. Uważać muszą np. osoby chore na zapalenie trzustki czy biegunkę.

Długo gotowany rosół może szkodzić. Ważne informacje

Szkodliwe mogą być buliony gotowane w bardzo konkretny sposób i z użyciem kilku charakterystycznych składników, jak łapki i ogony, z których wygotuje się kolagen. Osoby cierpiące na ostre lub przewlekłe zapalenie trzustki potrzebują innej diety, pozbawionej ciężkostrawnego mięsa czy tłuszczu. Zdaniem ekspertki:

Dla pacjentów z ostrym zapaleniem trzustki, w praktyce w pierwszym okresie podajemy buliony warzywne, a gdy czynność zewnątrzwydzielnicza trzustki ulegnie poprawie – można wprowadzać buliony na bazie mięsa – ale powoli, po zdjęciu tłuszczu i ze wsparciem enzymów trawiennych.

Uwaga na chorą trzustkę. Tłusty bulion szkodzi

Długo gotowany rosół to jedna z najzdrowszych potraw, które szybko stawiają na nogi, ale… Nie każdego. Dla osób z chorą trzustką tłuste buliony czy inne potrawy będą zbyt ciężkie do strawienia, więc nic dziwnego, że ich spożywanie przyniesie więcej szkody niż pożytku. W takim przypadku najlepiej zacząć od lekkostrawnego wywaru na bazie warzyw, uważnie obserwując, jak będzie sobie z nim radził organizm.

Również osoby cierpiące na biegunkę powinny unikać tłustego rosołu, który może dodatkowo podrażniać. Dotyczy to szczególnie pacjentów onkologicznych po chemio- czy radioterapią. Jak podkreśliła prof. Stachowska:

Po uspokojeniu biegunki – buliony po usunięciu nadmiaru tłuszczu mogą być stosowane w żywieniu pacjenta. Oczywiście zawsze musimy mieć pewność czy pacjent dobrze toleruje nasz bulion. I czasem, kiedy widzimy że bulion zaostrza objawy niepożądane – trzeba odpuścić lub spróbować za jakiś czas.

Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Materiały WP
Materiały WP© Materiały własne
Źródło artykułu:WP Kobieta