Drożdże - wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie
Drożdże znane są przede wszystkim w przemyśle spożywczym i świecie kulinarnym. Są tanie, ogólnodostępne, a przy okazji zawierają wiele wartościowych dla organizmu składników. Jakie wartości odżywcze znajdują się w drożdżach i z jakich właściwości zdrowotnych słyną?
Kilka słów o drożdżach
Drożdże to żywe grzyby jednokomórkowe, które wpływają na fermentację cukru. Wykorzystuje się w je wyrobach cukierniczych, pieczywie, winie oraz piwie. Drożdże są bogate w enzymy, które rozkładają cukry. Skutkiem ubocznym fermentacji, do której doprowadzają drożdże, jest dwutlenek węgla, który między innymi ciastom czy innym wypiekom nadaje porowatą strukturę. Drożdże nie są wykorzystywane jedynie jako składnik żywności. Coraz częściej są składnikiem produktów farmaceutycznych czy kosmetycznych.
Drożdże - wartości odżywcze
Drożdżom nie można odmówić ich wartościowego składu odżywczego. Są źródłem łatwo przyswajalnego białka. Ponadto drożdże są bogate w składniki mineralne i witaminy. Drożdże zawierają niemal wszystkie witaminy z grupy B, a także PP i kwas foliowy. W drożdżach znajdziemy również fosfor, cynk, magnez, żelazo, potas, selen i chrom. Drożdże to także źródło biotyny, czyli witaminy H, która ma zbawienny wpływ na kondycję włosów i hamuje ich siwienie oraz wypadanie.
Drożdże zawierają chrom oraz cynk. Cynk jest szczególnie doceniany przez osoby z osłabionym układem odpornościowym. Tak bogaty skład drożdży powoduje, że są one coraz częściej wykorzystywane w suplementach diety oraz kosmetykach, które pomagają zwalczać problemy z trądzikiem czy innymi dolegliwościami skórnymi.
Zdrowotne właściwości drożdży
Drożdże mogą być przyjmowane w różnej postaci. Popularne są pastylki z ekstraktem z drożdży, które można stosować w przypadku różnorakich dolegliwości zdrowotnych. Tabletki drożdżowe są polecane osobom, które zmagają się z migreną, chorobami układu krążenia czy osłabieniem układu odpornościowego. Drożdze sprawdzają się także jako lek na nadpobudliwość, nerwicę, bezsenność czy obniżenie koncentracji.
Podczas terapii antybiotykowej drożdże przywracają bakteryjną równowagę w organizmie, zwiększają fizyczną wydolność, a także zmniejszają uczucie stresu, psychicznego wyczerpania czy przepracowania. Drożdże znane są również jako skuteczny środek do walki z trądzikiem. Drożdże regulują wydzielanie sebum i wpływają na obniżenie liczby zaskórników. Dlatego też osobom z cerą tłustą, trądzikową czy problematyczną, poleca się wykonywanie peelingów, maseczek czy okładów z drożdży. Skuteczne i przyjemne są także kąpiele z dodatkiem drożdży, które bardzo dobrze wpływają na pielęgnację skóry.
Napój z drożdży
Drożdże można przyjmować w pokarmie czy stosować zewnętrznie w maseczkach czy kremach. Jednak bardzo znanym sposobem na przyjmowanie drożdży jest picie napoju z tego spożywczego produktu. Napój z drożdży jest bardzo prosty w wykonaniu. ⅓ kostki drożdży spożywczych należy rozpuścić we wrzącej wodzie lub mleku.
Należy pamiętać, że drożdży nie powinno się mieszać z płynami o niskiej temperaturze, bo nie zmniejszy to aktywności fermentacyjnej tych jednokomórkowych grzybów. Źle przyrządzony napój z drożdży może spowodować silne bóle brzucha oraz wzdęcia. Napój z drożdży jest bogatym źródłem witamin z grupy B i poleca się go szczególnie osobom zmagającym się z trądzikiem młodzieńczym.