Jest w każdej patelni. Mało kto wie, do czego służy

Ciężko wyobrazić sobie kuchnię bez patelni. To jeden ze sprzętów, który przyda się o każdej porze dnia. Mogłoby się wydawać, że nie ma w niej zbyt wiele tajemnic. Przyglądając się jednak uchwytowi, można zauważyć na jego końcu otwór. Do czego służy?

Patelnia
Patelnia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

23.10.2024 | aktual.: 23.10.2024 19:50

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie jest to dzieło przypadku ani szalona wizja projektanta, a praktycznie zaplanowane rozwiązanie. Na co dzień mało osób zwraca na to uwagę, a jeszcze mniej zdaje sobie sprawę z tego, do czego właściwie otwory na końcu uchwytu mogą służyć. Kiedy jednak poznasz tę funkcję, z przyjemnością będziesz jej używać na co dzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dziury w uchwycie patelni

Wybór patelni to sprawa indywidualna, bo wiele zależy od tego, na jakiej powierzchni będzie używana. Jedni wybierają teflonowe, inni stawiają na żeliwne czy ceramiczne. Warto zwrócić uwagę na jeden, często pomijany szczegół, który łączy je wszystkie - niewielką dziurkę w uchwycie, która może znacząco ułatwić gotowanie.

patelnia wok
patelnia wok© Pixabay

Może się wydawać, że służy do wieszania, ale kto w dzisiejszych czasach wiesza patelnie na ścianie. Podczas gotowania, kiedy obie ręce są zajęte, a kuchenka pełna garnków, dziurka w uchwycie patelni okazuje się niezwykle przydatna. Możemy w niej oprzeć łyżkę, łopatkę czy nawet szpatułkę, co znacznie ułatwia pracę i utrzymanie porządku. Dzięki temu blat pozostaje czysty, a gotujący nie ma wątpliwości, która łyżka powinna być użyte do czego.

Jak wyczyścić patelnię od spodu?

Dziurka w uchwycie zapewni porządek na blacie, ale po smażeniu problemem może być zabrudzony spód patelni. Z pomocą przychodzi wtedy soda oczyszczona, nieoceniona nie tylko przy wypiekach. Połącz ją z wodą, tworząc gęstą pastę.

Pasta z sody oczyszczonej - Pyszności
Pasta z sody oczyszczonej - Pyszności© Canva

Dokładnie pokryj nią przypalone miejsca na patelni. Po kilku godzinach obficie spryskaj pastę octem. Obserwuj, jak powstaje pianka – to znak, że soda i ocet efektywnie usuwają zabrudzenia. Następnie, za pomocą twardej gąbki lub szczotki, usuń pozostałości i dokładnie spłucz patelnię ciepłą wodą. Uporczywe zabrudzenia znikną bez większego wysiłku.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
poradypatelniakuchenne triki
Komentarze (0)