Eliksir długowieczności
Sfermentowana herbata
Kombucha często zwana po polsku kombuczą, to zdrowotny napój otrzymywany ze sfermentowanej herbaty.
Kombucha wywodzi się z medycyny Dalekiego Wschodu, gdzie znana jest od ponad dwóch tysięcy lat. Do nas dotarła w początkach ubiegłego wieku z Rosji.
Zdrowotny napój otrzymywany ze sfermentowanej herbaty zwany jest po polsku kombuczą. Otrzymuje się go w wyniku umieszczenia grzyba herbacianego w posłodzonej herbacie (najczęściej czarnej lub zielonej). To symbiotyczny układ bakterii i drożdży, które przybierają postać elastycznej struktury. Smak napoju jest lekko musujący i przypomina sok jabłkowy.
Kombucza jest stosowana do celów leczniczych i kosmetycznych, w szczególności do zwalczania cukrzycy, wyeliminowania zmarszczek i utraty kilku zbędnych kilogramów. Jest naturalnym detoksykantem.
Zawiera mikroorganizmy, które zasiedlając układ pokarmowy produkują enzymy wspomagające efektywne trawienie, usprawniające usuwanie resztek pokarmowych. Pobudza układ odpornościowy. Ma również właściwości antyrakowe. Napój z kombuczy nazywany jest często eliksirem długowieczności.