GotowaniePrzepisyFajne Babki z Józefowa - nowoczesny sposób na Koło Gospodyń Wiejskich

Fajne Babki z Józefowa - nowoczesny sposób na Koło Gospodyń Wiejskich

Obraz Kół Gospodyń Wiejskich z przeszłości bardzo się zmienił. My dziś łączymy życie rodzinne i zawodowe z działalnością społeczną – mówi Joanna Bączkowska z Koła Gospodyń Wiejskich Fajne Babki z Józefowa. Koło jest ambasadorem programu "Smakujemy Lokalnie" organizowanego przez Carrefour Polska i promuje konkurs grantowy, w którym KGW mogą wygrać po 10 tysięcy złotych.

Źródło zdjęć: © materiały partnera | SEBASTIAN GORA

04.10.2022 11:54

Skąd pomysł na to, żeby założyć w Józefowie Koło Gospodyń Wiejskich?

Tu, gdzie mieszkamy były już wcześniej bogate tradycje związane z KGW. Jedna z naszych obecnych członkiń jako mała dziewczynka uczestniczyła w aktywnościach poprzedniego Koła i opowiadała nam o tym jako o cennej inicjatywie. Dlatego też w 2016 roku postanowiłyśmy powrócić do tej tradycji, ale po swojemu, w nowoczesny sposób, który będzie pasował do nas. Stąd nazwa Fajne Babki… 😉

Dziś w naszym Kole aktywnie działa 16 osób, nie tylko kobiet. Wspierają nas także mężczyźni. Początkowo nie chciałyśmy przyjmować panów, bo przecież dawne tradycje były zupełnie inne. Ale nasi panowie byli nieugięci, a i my stwierdziłyśmy, że trzeba iść z duchem czasu.

Kim są członkinie Waszego Koła?

Członkinie naszego Koła są bardzo różne pod względem wieku, charakteru i zawodu. Każda wnosi do działalności coś od siebie, nasze doświadczenia zawodowe bardzo nam pomagają w działalności społecznej. Na przykład Natalia, jest z pasji i zawodu cukiernikiem. Kocha to co robi, po pracy w domu prowadzi różne eksperymenty kulinarne, wymyśla i ulepsza przepisy. Często bazuje na daniach ze starych książek kulinarnych, ale zawsze dodaje coś od siebie. Dzięki temu powstają naprawdę niezwykłe rzeczy.

Wiele z nas pracuje w obsłudze klienta, co zdecydowanie ułatwia nam budowanie kontaktu z ludźmi podczas różnego rodzaju festynów, dożynek, kiermaszy. Mamy bardzo szeroki wachlarz zawodów i charakterów wśród członkiń. Czasem na naszych spotkaniach aż wrze – i nie mówię tu o gotowaniu, ale to sprzyja kreatywności.

W jaki sposób godzicie pracę, życie rodzinne z działalnością Koła?

Każda z nas jest aktywna, lubimy jak dużo się dzieje. Spotykamy się raz w tygodniu, żeby zaplanować sobie działania i rozłożyć obowiązki. Dużą pomocą są dla nas panie na emeryturze, które mogą zaangażować się w większym wymiarze czasowym. Wspierają nas także mężowie, dzieci. Tak naprawdę Koło tworzą całe rodziny. Najczęściej spotykamy się w gminnej świetlicy, ale często przygotowania odbywają się w naszych domach. I wtedy już każdy jest zaangażowany, wszyscy mają ręce pełne roboty. Dzieci przygotowują drobne elementy dekoracyjne, panowie noszą gotowe przetwory czy dostarczają produkty.

No i są jeszcze weekendy. Jeśli nie wyjeżdżamy wtedy na żadne kiermasze czy konkursy to spędzamy je na przykład na przygotowywaniu świec, syropów, przetworów, które później sprzedajemy.

Czym tak naprawdę zajmują się Fajne Babki?

Praktycznie przez cały rok, z zewnętrznych środków pozyskanych w różnych programach i konkursach oraz z własnych pieniędzy ze składek czy sprzedaży produktów organizujemy różne aktywności dla lokalnej społeczności. Zaczynamy na wiosnę od warsztatów wielkanocnych, później są aktywności majówkowe czy wakacyjne dla dzieciaków i młodzieży, wyjazdy, wycieczki. Seniorów aktywizujemy przy okazji świąt takich jak dzień kobiet czy dzień matki. Na koniec roku wspólnie kolędujemy. Większość z tych wydarzeń odbywa się w naszej wiejskiej świetlicy, a przychodzą do nas nie tylko mieszkańcy Józefowa, ale i okolic.

W jaki sposób wspieracie tradycję kulinarną regionu?

To jest jeden z głównych elementów naszych działań. Z jednej strony propagujemy kujawską kuchnię wśród mieszkańców, np. organizując rodzinne warsztaty pieczenia pierników.

Z drugiej strony promujemy nasz region ogólnopolsko. Wszystko, co gotujemy powstaje z lokalnych składników, bazujemy na typowych dla regionu produktów, takich jak chociażby kajmak. Korzystamy z darów naszych ogrodów, sadów, pól – jedzenie które przygotowujemy musi być nasze, zdrowe i lokalne. Bo o to przecież w kuchni chodzi.

Specjalizujemy się w pieczonych pierogach drożdżowych z kapustą i grzybami lub z mięsem. To produkt, którym wygrałyśmy wiele konkursów.

Podobnie żur kujawski. Co roku w lokalnym konkursie zajmujemy pierwsze miejsce, docenia nas nie tylko jury, ale i konsumenci. Myślę, że to wynika z tego, że do każdej potrawy dodajemy nutkę własnej inwencji. Na przykład do żuru w tym roku dodałyśmy kwas z kapusty, który nadał mu jeszcze bardziej wyrazistego smaku.

W naszych produktach można znaleźć też dużo słodkości. Śmiejemy się, że Fajne Babki muszą być mistrzyniami w babeczkach. Teraz stworzyłyśmy ich kolejną wersję – z lawendą z naszych ogródków, którą same zbieramy i suszymy.

Przygotowujecie też własne przetwory, które konsumenci mogą kupić, prawda?

Tak, dokładnie. Nawet dziś poczyniłam pierwsze próby na sezon jesienno-zimowy. Chcemy wprowadzić rozgrzewające syropy do herbaty. Testujemy właśnie różne zestawienia smakowe, tj. pomarańcze w zalewie miodowo korzennej, limonka z rozmarynem, miętą i miodem czy cytryna z laską wanilii, anyżem i imbirem.

Jeździmy z naszymi wyrobami na różne kiermasze czy dożynki. Latem gotowałyśmy i sprzedawałyśmy przetwory na Dożynkach we Włocławku, gdzie wystąpiłyśmy jako ambasadorki programu "Smakujemy Lokalnie" organizowanego przez Carrefour.

Skąd czerpiecie inspirację i środki na takie działania?

Mamy dużą pomoc z Urzędu Gminy i z innych instytucji. Bierzemy też cały czas udział w różnych konkurach, które wpierają naszą działalność statutową i pozwalają na zorganizowanie wydarzeń. Bardzo się cieszymy, że jest coraz więcej instytucji i firm, które zauważają i doceniają naszą działalność w aktywizacji wsi i promocji kultury. Dlatego tak chętnie przystąpiłyśmy do programu "Smakujemy Lokalnie" i promujemy ten konkurs wśród innych Kół. Nie ma między nami rywalizacji, a wzajemne wsparcie i inspiracja.

O programie "Smakujemy Lokalnie"

Z myślą o aktywnych, przedsiębiorczych kobietach z obszarów wiejskich powstał program "Smakujemy lokalnie". Jego celem jest promocja polskiej tradycji kulinarnej kultywowanej przez Koła Gospodyń Wiejskich.

W ramach programu Carrefour nie tylko promuje KGW i ich działalność, ale również wspiera je finansowo. Do wygrania jest 10 grantów (każdy w wysokości 10 000 zł) na realizację działań promujących polską żywność i aktywizację kobiet mieszkających na wsi.

O grant mogą ubiegać się Koła lub Związki Kół Gospodyń Wiejskich wpisane do Krajowego Rejestru KGW. Wystarczy do 17 października złożyć wniosek zawierający przepis na potrawę promującą kuchnię regionu z wykorzystaniem wybranego produktu marki własnej Carrefour Polska, wraz ze zdjęciami oraz historią dania.

Formularz zgłoszeniowy oraz szczegółowe informacje na temat konkursu znajdują się na stronie smakujemylokalnie.pl

Ponadto w ramach programu "Smakujemy lokalnie" Koła Gospodyń Wiejskich mogą bezpłatnie promować i sprzedawać swoje wyroby w sklepach sieci Carrefour.

W ramach kampanii konsumenckiej marka będzie popularyzować produkty i dania tradycyjnej kuchni polskiej bazujące na lokalnej tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie.

Źródło artykułu:Materiał Partnera