Fenomen surowej czekolady

Przygotowywana z nieprażonego ziarna, bez dodatku mleka i białego cukru - obniża ciśnienie, wspomaga leczenie astmy, wzmacnia odporność, poprawia pamięć, działa odmładzająco i relaksuje. Poznaj surową czekoladę.

Przygotowywana z nieprażonego ziarna, bez dodatku mleka i białego cukru - obniża ciśnienie, wspomaga leczenie astmy, wzmacnia odporność, poprawia pamięć, działa odmładzająco i relaksuje. Poznaj surową czekoladę.

Przez wielu zaliczana jest do superżywności. Surowa czekolada w procesie produkcji nie jest poddawana działaniu wysokiej temperatury - jej składniki nie są więc podgrzewane, nawet ziarna kakaowca nie są poddawane prażeniu. Zamiast tradycyjnych składników, takich jak: masa kakaowa (czyli wyciąg z nasion), masło kakaowe, cukru i ewentualnie mleka, surowa czekolada składa się z surowych nieprażonych ziaren, masła kakaowego oraz nektaru z palmy kokosowej.

Nieprażone i jedynie w minimalnym stopniu przetworzone ziarna kakaowca zachowują większość swych cennych składników. Kakao jest bowiem bardzo dobrym źródłem wielu cennych dla zdrowia składników mineralnych - przede wszystkim magnezu, ale również cynku, manganu i żelaza. Zawiera też znaczne ilości przeciwutleniaczy - dzięki temu, że ziarna są surowe, straty przeciwutleniaczy podczas produkcji czekolady są znacznie zminimalizowane. Ponadto, po spożyciu czekolady wzrasta w organizmie poziom serotoniny, dzięki której mamy dobry nastrój oraz anandamidu, poprawiającego pracę mózgu.

Kakao na niższe ciśnienie

Naukowcy uważają, że zawarte w surowej, nieprzetworzonej czekoladzie flawanole przyczyniają się do powstawania tlenku azotu w ciele, który relaksuje i otwiera naczynia krwionośne. Takie przypuszczenia naukowcy mieli już od wielu lat, kiedy to obserwowano plemię Kuna z wysp archipelagu San Blas. Otóż członkowie plemienia mieli ciśnienie krwi w normie w zasadzie przez całe życie, do starości. Zasadnicza różnica między nimi a ludźmi z miast była taka, że pili oni ogromne wręcz ilości nieprzetworzonej czekolady.

W sierpniu zostały opublikowane wyniki badań naukowców z Narodowego Instytutu Medycyny Integracyjnej w Melbourne (Australia) oraz z Uniwersytetu w Adelajdzie, które wykazały, że rzeczywiście osoby spożywające większe ilości czekolady i kakao mają niższe ciśnienie. Zweryfikowano wyniki 20 odrębnych badań, które obejmowały w sumie 856 osób spożywających od 3-100 gram czekolady lub kakao każdego dnia (zawierającej od 30-1080 mg flawanoli).

Ciśnienie krwi u uczestników badania, którzy spożywali czekoladę obniżyło się średnio o 2-3 mmHg, w porównaniu do tych osób, które otrzymywały placebo.
– Nie ma jeszcze jednoznacznych dowodów naukowych na trwałe obniżenie ciśnienia dzięki czekoladzie, ale zaobserwowany w trakcie badań mały spadek ciśnienia w tak krótkim czasie może być uzupełnieniem dla innych form leczenia nadciśnienia i przyczynić się do obniżenia występowania chorób układu krążenia – mówi Karin Ried, jeden z grupy naukowców.

Z kolei badania przeprowadzone na grupie diabetyków już po miesiącu wykazały poprawę czynności układu krążenia po spożywaniu surowej czekolady. Wyniki uzyskane przy wykorzystaniu surowej czekolady były zbliżone do wyników uzyskanych z wykorzystaniem lekarstw.

Co sprawia, że ta czekolada jest zdrowa?

Szukając zdrowego produktu czekoladowego, szukać należy ciemnej czekolady, która: nie była alkalizowana, kakao zostało wysuszone i na zimno tłoczone, a nie tłoczone i palone, składa się z co najmniej 70 procent czystego kakao, zawiera masło kakaowe, a nie tłuszcz z mleka lub olejów uwodornionych, zawiera naturalne, o niskiej glikemii substancje słodzące, takie jak surowy wykrystalizowany sok trzciny cukrowej, cukier z kwiatów palmy kokosowej a nie rafinowany cukier z buraka.

Zarówno surowe ziarna kakaowca, jak i samo kakao, są bogate we flawonoidy, jak na przykład epikatechina odznaczająca się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi. Jednak łatwiej przyswajalne dla organizmu są flawonoidy z kakao przetworzonego w jak najmniejszym stopniu.

Należy pamiętać, że gotowanie – jak i proces przetwarzania – niszczą w czekoladzie wartościowe antyoksydanty. Z kolei dodatek mleka (w czekoladzie mlecznej), hamuje wchłanianie polifenoli.

Kakao zawiera również teobrominę, która jest gorzkim alkaloidem (związek zasadowy), podobnym do kofeiny. Teobromina rozszerza naczynia krwionośne i jest stosowna w leczeniu obrzęków. Jest również środkiem moczopędnym oraz pobudzającym serce, ponieważ poprawia przepływ tlenu. To z kolei stymuluje funkcje poznawcze i poprawia pamięć.

Dzięki swoim właściwościom rozszerzającym naczynia krwionośne – przez działanie teobrominy – kakao wpływa również na rozluźnienie mięśni gładkich. Dlatego też, po treningu - dla relaksu mięśni – wskazane jest przyjmowanie kakao na przykład w postaci dodatku do shake’a (najlepszy efekt dadzą jednak świeżo zmielone, surowe ziarna kakaowca).

Znane jest również pozytywne działanie teobrominy zawartej w kakao przy dolegliwościach astmatycznych oraz zadziwiające efekty, jakie daje przy regulowaniu nadciśnienia. Wyniki badań opublikowanych w kwietniu 2007 roku – w amerykańskim poważanym na całym świecie specjalistycznym magazynie medycznym, „Archive of Internal Medicine” – pokazały, że kakao jest bardziej efektywne w obniżaniu ciśnienia krwi niż czarna i zielona herbata. Teobromina jednak nie uzależnia, w przeciwieństwie do kofeiny.

Opóźnia starzenie i uodparnia

Najważniejszym pierwiastkiem obecnym w surowej czekoladzie jest magnez. - Kolejnym zbawiennym działaniem surowej czekolady są jej właściwości antyoksydacyjne – mówi Justyna Grządziel z rawcocoa.pl. - Substancje antyoksydacyjne opóźniają procesy starzenia i wzmacniają układ odpornościowy organizmu. Liczba ORAC (ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity – zdolność pochłaniania rodników tlenowych) surowej czekolady kształtuje się w granicach 28.000 jednostek, co jest jedną z najwyższych wartości na świecie. Dla przykładu podajmy, że borówki, jedne z bogatszych w antyoksydanty owoców, posiadają zaledwie 2.400 jednostek. Popularnym w mediach produktem o właściwościach antyoksydacyjnych jest także wino. Jego wynik (Cabernet Sauvignon) 5.000 blado jednak wypada przy surowej czekoladzie.

Surowa czekolada jest także bogata w fosfor, nazywany na zachodzie pierwiastkiem piękności. To właśnie jemu przypisywane jest korzystne działanie na skórę, włosy i paznokcie. Związki chemiczne zawarte w surowej czekoladzie w dużo większym stężeniu niż w czekoladzie tradycyjnej wpływają na podniesienie poziomów serotoniny w mózgu, odpowiedzialnych za odczucie przyjemności.

Niszczące gotowanie i przetwarzanie

Większość batonów czekoladowych powszechnie spotykana w sklepach to zazwyczaj produkty zawierające wysoko rafinowany, biały cukier, tłuszcz z mleka albo uwodornione oleje - składniki, które mogą w znaczącym stopniu być szkodliwe dla naszego organizmu.

Badania potwierdzają, że wyroby czekoladowe z najwyższym poziomem polifenoli i procyjanidyny, powinny zawierać co najmniej 70 procent czystego kakao w proszku. Również większość słodyczy czekoladowych jest przetwarzanych za pomocą procedury zwanej "Dutching", która neutralizuje kwaśny smak czekolady i zmienia jej kolor, poprzez dodanie alkalicznych związków chemicznych do proszku kakaowego przed paleniem. Ponadto proces alkalizacji usuwa także z czekolady większość naturalnych polifenoli. Inny sposób powszechnie używany przez cukierników, który może uszkodzić w kakao jego zdrowe składniki odżywcze, jest prażenie. Gdy czekolada jest podgrzewana powyżej 100 stopni Celsjusza, jej związki przeciwutleniające zostają w większości zniszczone.

(gabi/mtr), kobieta.wp.pl

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Calineczka poznała giganta. Największy i najmniejszy pies świata
Calineczka poznała giganta. Największy i najmniejszy pies świata
Jeremi Przybora i Barbara Wrzesińska. Rozdzieliły ich kłamstwa i częste kąpiele
Jeremi Przybora i Barbara Wrzesińska. Rozdzieliły ich kłamstwa i częste kąpiele
Grał w "Rodzinie zastępczej". Mówi, jak traktowała go Kownacka
Grał w "Rodzinie zastępczej". Mówi, jak traktowała go Kownacka
Po której randce iść do łóżka? Ekspertka mówi jasno
Po której randce iść do łóżka? Ekspertka mówi jasno
"Nie goliłam się od 6 lat". Jej nagranie wywołało burzę
"Nie goliłam się od 6 lat". Jej nagranie wywołało burzę
Wlej pod ogórki. Będziesz je zbierać kilogramami
Wlej pod ogórki. Będziesz je zbierać kilogramami
Zapytali Viki Gabor o Górniak. Była "brutalnie szczera"
Zapytali Viki Gabor o Górniak. Była "brutalnie szczera"
Wskoczyła w strój kąpielowy. Całość odbiła się w lustrze
Wskoczyła w strój kąpielowy. Całość odbiła się w lustrze
O ich romansie aż huczało. Dziś mało kto pamięta, że byli razem
O ich romansie aż huczało. Dziś mało kto pamięta, że byli razem
"Aperol nails" podbijają salony. Idealna stylizacja na lato
"Aperol nails" podbijają salony. Idealna stylizacja na lato
Sięgnij po fasolę czarną. Twoje jelita ci podziękują
Sięgnij po fasolę czarną. Twoje jelita ci podziękują
Nigdy nie jedz tej ryby nad morzem. Najgorszy wybór
Nigdy nie jedz tej ryby nad morzem. Najgorszy wybór